Partner serwisu

Wielokrotne użycie gęstwy drożdżowej

Kategoria: Alkohole

Gospodarka drożdżami w browarze w istotny sposób wpływa na jakość piwa i wydajność procesu. Utrzymanie wysokiej witalności komórek drożdżowych zarówno w procesie fermentacji, jak i leżakowania piwa oraz podczas magazynowania to priorytet w dzisiejszym browarnictwie. W przeszłości rozważano oddzielnie kwestie zarządzania drożdżami dolnej i górnej fermentacji, z uwagi na różnice związane ze sposobem zbioru drożdży po zakończonej fermentacji. Obecnie, ze względu na dominującą popularność zamkniętych tanków cylindryczno-konicznych, mechanizm flokulacji  i sposób odbioru drożdży, klasyczny podział na drożdże dolnej i górnej fermentacji przestał obowiązywać jako główne kryterium.

Wielokrotne użycie gęstwy drożdżowej

Autorzy: Piotr Antkiewicz, Aleksander Poreda, Anna Borla

Artykuł został opublikowany w nr 4/2008 magazynu "Agro Przemysł"

 

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ