Partner serwisu
01 grudnia 2014

Natura okiem inwestora, czyli o ochronie środowiska w procesie inwestycyjnym

Kategoria: Analizy

Jak przewidują konsultanci firmy Westmor Consulting, rok 2015 będzie dla sektora rolno-spożywczego początkiem wielu nowych projektów inwestycyjnych. Przodować będzie branża mięsna i mleczarska. Realizacja zadań inwestycyjnych z roku na rok staje się procesem coraz bardziej zbiurokratyzowanym. Zanim inwestycja uzyska ostateczne pozwolenie na realizację, konieczne jest zdobycie wielu zgód i pozwoleń wynikających z prawa ochrony środowiska.

Natura okiem inwestora, czyli o ochronie środowiska w procesie inwestycyjnym

CYKL ARTYKUŁÓW
Zapraszamy do lektury cyklu artykułów „Ochrona środowiska w przedsiębiorstwach branży spożywczej”. W kolejnych nume- rach „Agro Przemysłu” będą ukazywały się zawierające wiele praktycznych informacji teksty autorstwa dr inż. Iwony Kłosok-Bazan. Pierwszy z nich mówi o ochronie środowiska w procesie inwestycyjnym. W pozostałych tekstach poruszone zostaną kwestie ochrony powietrza i ochrony przed hałasem, gospodarki wodno-ściekowej, gospodarki odpadami i opakowaniami oraz opłat za gospodarcze korzystanie ze środowiska.

 

Wejście Polski do Unii Europejskiej otworzyło przed branżą spożywczą nowe możliwości. Krajowi producenci zyskali dostęp do nowych rynków, a dotacje unijne wydajnie wspomogły proces ich modernizacji. Niestety, pojawiła się też silna zagraniczna konkurencja, której krajowi producenci muszą sprostać. Dlatego firmy muszą umacniać swoją pozycję rynkową, pracować nad poprawą wydajności i efektywności poprzez inwestowanie w nowe technologie i infrastrukturę techniczną. Z raportu „Mikro, małe i średnie firmy – prognoza 2014-2015” wynika, że pomimo nienajlepszych prognoz ekonomicznych dla sektora rolno-spożywczego na 2015 rok, większość polskich firm produkcyjnych tej branży, zamierza przyjąć strategię ekspansywną i rozszerzyć skalę inwestycji.

 

Cały artykuł został opublikowany w nr 4/2014 magazynu "Agro Przemysł"
Fot.: www.photogenica.pl

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ