Partner serwisu

Wytwórcy z Małopolski wyróżnieni nowym certyfikatem Produkt Lokalny z Małopolski

Kategoria: Z życia branży

Warzywa z Konar, soki tłoczone ze Żbikowic, żegociński miód spadziowy, dynie z Wawrzeńczyc, chleb z Libertowa i wędliny z Mnikowa – to pierwsze produkty wyróżnione certyfikatem Produkt Lokalny z Małopolski przyznawanym przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska. Jest to jedyny w Polsce regionalny certyfikat dedykowany produktom dobrej jakości, nierozerwalnie związanym są ze swoim miejscem pochodzenia. Wręczenie certyfikatów odbyło się 29 stycznia 2015 r. w Karczmie Rohatyna w Liszkach, pod Krakowem.

Wytwórcy z Małopolski wyróżnieni nowym certyfikatem Produkt Lokalny z Małopolski

- Celem certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski jest wyróżnienie produktów wysokiej jakości, produkowanych na terenie Małopolski. Zależy nam, aby znak pomarańczowej gwiazdki ułatwił konsumentom codzienne zakupy, a najlepszych producentów wsparł w rozwoju swojej działalności na konkurencyjnym rynku – wyjaśnia Rafał Serafin, prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.

Stworzenie certyfikatu Produkt Lokalny z Małopolski jest jednym z elementów realizacji przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska projektu „Produkt Lokalny Małopolska: rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski”.

Certyfikat jest potwierdzeniem, że receptura produktu inspirowana jest lokalną historią i dziedzictwem przyrodniczo – kulturowym oraz produkowany jest niemasowo, przy użyciu naturalnych surowców. Same produkty oraz ich składniki są w pełni identyfikowalne, a ich wyjątkowy smak zawdzięczają warunkom przyrodniczym Małopolski i tutejszej tradycji. Każdy wytwórca, którego gospodarstwo lub produkty pomyślnie przejdą proces certyfikacji otrzymają prawo do posługiwania się znakiem Produkt Lokalny z Małopolski.

 

- Konsumenci chcą kupować produkty żywnościowe bezpośrednio od rolnika i producenta. Tylko wtedy mogą mieć pewność, że produkt jest autentyczny. Cały czas zachęcamy do tego, ale nie zawsze łatwo jest dotrzeć do ich wytwórcy. Tworząc system certyfikacji Produkt Lokalny z Małopolski jako wspólne przedsięwzięcie ze współpracującymi rolnikami i producentami, ułatwiamy dostęp do autentycznych produktów – powiedział Rafał Serafin, Prezes Zarządu Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.

 

By przystąpić do procesu certyfikacji należy dokonać zgłoszenia swojego produktu lub gospodarstwa wypełniając specjalny formularz, a następnie oczekiwać na audyt certyfikujący przeprowadzany przez niezależną jednostkę. Udział w tym procesie jest bezpłatny a ważność takiego certyfikatu wynosi dwa lata.

- Nad prawidłowym funkcjonowaniem całego procesu czuwa Rada Systemu Produkt Lokalny z Małopolski, której członkowie wyłaniani są spośród przedstawicieli organizacji partnerskich. Z naszej strony dokładamy wszelkich starań, aby monitorować wytwórców przez cały okres ich uczestnictwa w systemie – mówi Jacek Chyla, specjalista ds. certyfikacji Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.

Wszystkie certyfikowane produkty sprzedawane będą w ramach Regionalnego Systemu Sprzedaży Produktów Lokalnych z Małopolski. Wyróżnieni wytwórcy mogą również skorzystać z różnych form wsparcia swojej działalności m.in. doradztwa technologicznego, prawnego oraz marketingowego. Ponadto, otrzymają pakiet materiałów promocyjnych i uzyskają możliwość udziału w kampanii edukacyjnej Produkt Lokalny z Małopolski.

Pierwszymi wyróżnionymi producentami są: Bonifraterska Fundacja Dobroczynna – Zakład Aktywności Zawodowej, Tłocznia Owoców Pawłowski, Gospodarstwo Pasiecznie „Prosto z Pasieki” Janusza Noszkiewicza, Produkcja i Sprzedaż Warzyw Jarosława Latały, Zakwas Mąka Woda Anny Woźniak oraz Przetwórnia mięsno – wędliniarska Bekonik.

 

Źródło, Fot.: Fundacja Partnerstwo dla Środowiska

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ