Partner serwisu
09 września 2015

12 obowiązkowych informacji na temat żywności

Kategoria: Z życia branży

Z uwagi na zwiększenie czytelności etykiet Rozporządzenie 1169/2011 wskazuje, jakie informacje powinny być zapisane przy użyciu minimalnej czcionki. To zbiór 12 obowiązkowych informacji na temat żywności.

12 obowiązkowych informacji na temat żywności

 

  1. nazwa żywności,
  2. wykaz składników,
  3. wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie wymienione w załączniku II lub uzyskane z substancji lub produktów wymienionych w załączniku II, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie,
  4. ilość określonych składników lub kategorii składników,
  5. ilość netto żywności,
  6. data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
  7. wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia,
  8. nazwa lub firma i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym,
  9. kraj lub miejsce pochodzenia,
  10. instrukcja użycia, w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione,
  11. w odniesieniu do napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2 % objętościowo, rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu,
  12. informacja o wartości odżywczej.

 

„Obowiązkowe zamieszczanie informacji o wartości odżywczej wejdzie w życie 13 grudnia 2016 roku. Dlatego nie na wszystkich opakowaniach znajdziemy taką informację (zazwyczaj w formie tabeli). Warto jednak podkreślić, że jeśli przedsiębiorca zdecyduje się obecnie na prezentowanie informacji o wartości odżywczej, MUSI mieć ona formę wskazaną w Rozporządzeniu, a więc najlepiej być tabelą, w której poszczególne elementy pojawiają się w określonej kolejności. W tym przypadku także obowiązuje minimalna wielkość czcionki” – wyjaśnia Alicja Sidorowicz, koordynator SHOS.PL, projektu zajmującego się weryfikacją opakowań spożywczych pod kątem Rozporządzenia 1169/2011.

 

Fot. freeimages.com

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ