Partner serwisu
30 marca 2016

Browary Grupy Żywiec w światowej czołówce pod względem oszczędzania wody. Najbardziej wodooszczędny jest Browar w Elblągu

Kategoria: Z życia branży

Firmy piwowarskie poczuwają się do szczególnej odpowiedzialności za zrównoważone korzystanie z tych zasobów tym bardziej, że aż 95% składu piwa to woda. Browary Grupy Żywiec w poprzednich latach zaoszczędziły tyle wody ile dzienne zużywa ponad 1 milion osób, co dało im pozycję w ścisłej czołówce najlepszych browarów Grupy HEINEKEN pod względem oszczędności wody.

Browary Grupy Żywiec w światowej czołówce pod względem oszczędzania wody. Najbardziej wodooszczędny jest Browar w Elblągu

Ochrona zasobów wodnych to jeden z kluczowych obszarów strategii „Warzymy Lepszy Świat”, zgodnie z którą Grupa HEINKEN, do której należy również Grupa Żywiec, zobowiązała się do ograniczenia zużycia wody w swoich browarach o 30% do poziomu 3,5 hektolitra wody na każdy hektolitr piwa w 2020 roku.

 

Browary Grupy Żywiec należą do najbardziej efektywnych pod względem oszczędnego korzystania z wody spośród wszystkich browarów Grupy HEINEKEN na świecie – trzy spośród pięciu browarów Grupy Żywiec znalazły się w pierwszej dziesiątce tego zestawienia. Od 2008 roku udało się ograniczyć zużycie wody do produkcji 1 hl piwa aż o 5% – z 3 do 2,8 hl wody na 1 hl piwa. Dzięki temu w 2014 roku browary należące do Grupy Żywiec zaoszczędziły blisko 170 tys. m3 wody. To tyle, co dzienne zużycie wody przez około milion osób. Wynik ten jest szczególnie znaczący dla Polski, ponieważ krajowe zasoby są stosunkowo małe i wynoszą około 1500 m3 rocznie na jednego mieszkańca (zaledwie 36% średniej europejskiej).

 

Najbardziej wodooszczędnym browarem w całej Grupie HEINEKEN jest Browar w Elblągu, który zużywa 2,68 hl wody na hl piwa. Doskonały wynik zużycia wody ma również Arcyksiążęcy Browar w Żywcu – 2,7 hl na hl piwa. To zasługa przede wszystkim rygorystycznego nadzorowania poziomu zużycia wody.

 

W żywieckim browarze stosowane są także nowatorskie metody, m.in. badania jakości wody. W 2007 r. Arcyksiążęcy Browar w Żywcu wdrożył innowacyjny system biomonitoringu jakości wody, wykorzystujący jako wskaźnik czystości małże słodkowodne występujące naturalnie w polskich jeziorach. Ich reakcje na otoczenie określają stopień zanieczyszczenia i nadzorują stan wody z potoku Leśnianka. Alarm uruchamiany jest wtedy, gdy wszystkie z ośmiu małż znajdujących się w zbiorniku zamkną swoje muszle. W browarze nigdy nie doszło do takiej sytuacji, a z czystej i racjonalnie użytkowanej wody powstają kolejne beczki pełne złocistego piwa.

 

Źródło: Grupa Żywiec
Fot. freeimages.com | BMP

 

Browar w Elblągu był Honorowym Gospodarzem konferencji Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym w 2014 r. Relację i galerię zdjęć z tego wydarzenia znajdziesz TUTAJ.

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ