Partner serwisu
21 września 2016

Za nami IX konferencja Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym

Kategoria: IX Konferencja Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym

Ok. 300 uczestników wzięło udział w IX Konferencji Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym oraz X Konferencji Woda i Ścieki w Przemyśle. Rozmawiali o nowym Prawie wodnym, efektywnym zarządzaniu gospodarką wodno-ściekową, oczyszczaniu ścieków, zagospodarowaniu osadów, a także przygotowaniu wody przemysłowej.

 

– Rok 2016 dla Anwil S.A. jest szczególny, ponieważ obchodzimy 50-lecie działalności. Te 50 lat to czas zdobywania doświadczeń, intensywnego rozwoju naszych instalacji, także w zakresie gospodarki wodno-ściekowej. Dzisiaj możemy powiedzieć, że mamy unikalną wiedzę i doświadczenia w tym zakresie – mówił podczas otwarcia konferencji Jarosław Ptaszyński, członek zarządu, dyrektor operacyjny Anwil S.A., Honorowego Gospodarza Konferencji Woda i Ścieki w Przemyśle.

– Witam Państwa we Włocławku i cieszę, że to właśnie to miejsce organizatorzy wybrali na organizowanie X edycji Konferencji Woda i Ścieki w Przemyśle. Życzę Państwu wielu pozytywnych wrażeń oraz merytorycznych dyskusji oraz zapraszam do odwiedzenia naszej ciepłowni – powiedział Jacek Kuźniewicz, prezes zarządu MPEC we Włocławku, Honorowego Gospodarza Konferencji Woda i Ścieki w Przemyśle.

– Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich obejmuje konferencję patronatem od początku. Podejmuje się podczas niej bardzo ważny temat – mówimy o wodzie, która stanowi główny składnik piwa. Ok. 80% zawartości butelki to właśnie H2O. Na wyprodukowanie 1 litra piwa potrzebne jest 8-10 litrów wody. Nowe technologie pozwalają największym browarom zmniejszyć tę ilość do nawet 3 litrów. Aby zużywać jej coraz mniej, musimy inwestować w nowe technologie. Poprawa procesu technologicznego to obecnie jeden z naszych najważniejszych celów – mówił Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.

 

Organizatorem konferencji jest BMP, wydawca magazynów „Kierunek Spożywczy”, „Chemia Przemysłowa” oraz „Energetyka Cieplna i Zawodowa” oraz portali branżowych kierunekSPOZYWCZY, kierunekCHEMIA, kierunekENERGETYKA

Honorowym Gospodarzem IX Konferencji Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym jest Browar Kasztelan. Honorowymi Gospodarzami X Konferencji Woda i Ścieki w Przemyśle są Anwil S.A. oraz MPEC we Włocławku.

 

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ