Partner serwisu
29 listopada 2016

O gospodarce ściekowej w OSM Sierpc

Kategoria: Woda i ścieki

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu skupuje rocznie ponad 180 mln litrów mleka. Funkcjonuje tam oczyszczalnia ścieków, która zlokalizowana jest na terenie zakładu. Jak wygląda gospodarka ściekowa? Czy udaje się osiągnąć założone wyniki?

O gospodarce ściekowej w OSM Sierpc

Jednym z głównych działów przemysłu spożywczego jest przemysł mleczarski. Ilość skupionego mleka w Polsce w ostatnich latach rosła. Wg GUS w 2013 roku skupiono 9643,0 mln litrów mleka krowiego, w 2014 roku 10326,3 mln litrów [1]. W naszym kraju głównie przetwarzane jest mleko krowie, z którego powstają mleko spożywcze, sery twarogowe, sery dojrzewające, mleko w proszku, masło, śmietanka i śmietana, jogurty, kefiry.

 

Krajowa produkcja mleka i serów

W 2014 r. krajowa produkcja mleka krowiego wyniosła 12607,3 mln litrów i była wyższa od uzyskanej w 2013 r. o 259,3 mln litrów, tj. o 2,1% [2]. Wzrost rocznej produkcji mleka był wynikiem zwiększenia wydajności mleka od 1 krowy o 3,7% z 4978 litrów w 2013 r. do 5164 litrów w 2014 r.

Produkcja sera dojrzewającego podpuszczkowego spadła z 311 tys. t (2013) do 301 tys. t (2014), zaś produkcja sera świeżego wraz z serem serwatkowym i twarogowym utrzymywała się na stałym poziomie 405 tys. ton.[2]

Procesom produkcyjnym, przerobu mleka, towarzyszy wytwarzanie ścieków, które mogą stanowić zagrożenie dla środowiska naturalnego, oraz wód powierzchniowych. Przed odprowadzeniem ich do odbiornika należy usunąć zanieczyszczenia zgodnie z aktualnymi przepisami prawa.

 

OSM w Sierpcu

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu istnieje od 1927 r. Firma współpracuje z około 1500 dostawcami, od których skupowane jest mleko wyłącznie najwyższej jakości. Rocznie jest to ponad 180 mln litrów mleka spełniającego wymogi Unii Europejskiej.

Zakład OSM Sierpc zajmuje się głównie produkcją:

  • Serów żółtych: sery szwajcarskie (ser studencki, ser magnat, ser markiz, ser królewski), sery holenderskie (ser kasztelan, ser smakosz, ser śmietankowy, ser gouda, ser edamski, ser cygański), sery włoskie (ser carpi),
  • Twarogi: twaróg wyborny, twaróg królewski, twaróg krajanka, vitea.
  • Masło.

W zakładzie działa oczyszczalnia ścieków, w której oczyszczanie biologiczne realizowane jest kolejno w reaktorze beztlenowym i tlenowym.

 

Lokalizacja oczyszczalni ścieków

Oczyszczalnia ścieków zlokalizowana jest na terenie zakładu produkcyjnego Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Sierpc. Zakład znajduje się w północno zachodniej części miasta Sierpca, przy ulicy Żeromskiego 2a. Od strony północnej zakład graniczy z doliną rzeki Sierpienicy. Od strony południowej – ulica Żeromskiego i Bobrowa a dalej zabudowa jednorodzinna. Natomiast od strony wschodniej i zachodniej znajdują się obiekty gospodarcze.

Na terenie zakładu znajdują się obiekty przemysłowe związane z prowadzoną działalnością produkcyjną oraz infrastruktura towarzysząca w tym oczyszczalnia ścieków.

Oczyszczalnia usytuowana jest po północnej stronie zakładu. Oczyszczalnię od strony zabudowany jednorodzinnej zasłaniają budynki zakładu, a od strony północnej przebiega dolina rzeki Sierpienicy.

 

Cały artykuł został opublikowany w numerze 3/2016 kwartalnika "Kierunek Spożywczy"

Fot. OSM Sierpc

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ