Partner serwisu
06 grudnia 2016

Pilsweizer wprowadza na rynek Porter Galicyjski

Kategoria: Nowości na rynku

Browar Pilsweizer wprowadza do swojej oferty i rozpoczyna sprzedaż nowego piwa o nazwie Porter Galicyjski. Jest to mocne piwo dolnej fermentacji, z gatunku porter bałtycki, warzone z kombinacji słodów jasnych i ciemnych - ta odmiana piwa ma w Polsce długie tradycje i jest piwną wizytówką naszego kraju za granicą.

Pilsweizer wprowadza na rynek Porter Galicyjski

 

Pilsweizer Porter Galicyjski jest właśnie porterem bałtyckim, charakteryzuje się  22 °Blg i 9,5% alk. oraz ciemną barwą (EBC 70). Jest to piwo dolnej fermentacji, niefiltrowane, powstające na bazie słodów: Monachijskiego Pilzneńskiego, Karmelowego i Palonego oraz polskich chmieli (Marynka i Lubelski). W aromacie Portera Galicyjskiego dominują nuty ciemnych słodów, karmelowe, kawowe i czekoladowe. Jest wytrawny, ma wyraźnie zaznaczoną goryczkę, kontrującą słodycz.

 

- Chcemy tym piwem nawiązać do tradycji polskiego browarnictwa, ale również do „prahistorii” naszego browaru. Wróciliśmy do starych receptur autorstwa Franciszka Paszka, założyciela naszego browaru, który już w XIX w. warzył Portera Bałtyckiego 22 °Blg. Porter Bałtycki jest królem polskiego piwowarstwa. Produkowany jest w Polsce od początku istnienia tego gatunku, czyli od pierwszej połowy XIX wieku. Obecnie jednak nie produkuje go zbyt wiele browarów, ponieważ wymaga odpowiednio długiego, kilkumiesięcznego dojrzewania w niskich temperaturach w tankach leżakowych - mówi Andrej Chovanec, Dyrektor Marketingu i Członek Zarządu oraz współwłaściciel Browaru Pilsweizer

 

- Jesteśmy pewni, że przypadnie do gustu miłośnikom dobrego piwa, ze względu na swoje walory, szczególnie jesienią i zimą; cieszymy się też, że możemy go zaproponować po raz pierwszy właśnie w czasie kiedy będzie mógł trafić na świąteczny stół - dodaje.

 

Portery bałtyckie, zgodnie z nazwą, warzone są przede wszystkim w zakładach piwowarskich w krajach nadbałtyckich: Litwie, Łotwie, Estonii, Polsce, Rosji, Finlandii, Szwecji i Danii. Portery bałtyckie charakteryzują się ciemną barwą, wytrawnym gorzkim smakiem, aromatem palonego ziarna, połączonym z nutami czekoladowymi, kawowymi, karmelowymi i posmakiem suszonych owoców. Zawartość ekstraktu słodowego porterów bałtyckich wynosi od 18 do 22 °Blg oraz od 8% do 9,5% alkoholu.

Piwa te należą do najbardziej cenionych piw z Polski i uważane są przez piwoznawców za jedne z najlepszych porterów bałtyckich na świecie. Portal Ratebeer klasyfikujący piwa z całego świata wśród 15 najlepszych piw polskich wymienia 9 porterów bałtyckich. W charakterystyce gatunków i odmian piw stworzonej przez amerykańską instytucję Beer Judge Certification Program (BJCP) jako wzorcowe przykłady komercyjne porterów bałtyckich (Baltic Porter) wymienione są trzy piwa z Polski (źródło: Wikipedia).

 

Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka. 

W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych - w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa pod marką Pilsweizer.

Browar Pilsweizer jest obecnie jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu. W planach jest rozbudowa browaru o hotel i ośrodek Spa (które będą mieścić się w zrewitalizowanych budynkach starego browaru).

 

Źródło, fot. informacja prasowa

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ