Partner serwisu
03 stycznia 2017

Drobne wypieki - technologia w cukierni

Kategoria: Książki pod patronatem kierunekSPOŻYWCZY.pl

Jak wygląda podział wyrobów cukierniczych? Czym różnią się wyroby z ciast francuskich od  wyrobów z ciast półfrancuskich? Jak przeprowadzić kontrolę surowców oraz gotowych wypieków? Na jakie czynniki należy zwrócić uwagę, aby zwiększyć trwałość produktów cukierniczych i zmniejszyć ich podatność na psucie?

Drobne wypieki - technologia w cukierni

Drobne wypieki to produkty, które obok wyrobów piekarniczych stanowią podstawowy segment branży piekarniczo-cukierniczej. Książka stanowi wszechstronne opracowanie przedstawiające współczesne techniki produkcji wyrobów cukierniczych oraz ich podział ze względu na sposób wytwarzania.

W książce znajdują się informacje dotyczące m.in.:

  • podziału wyrobów cukierniczych
  • składników receptur i ich właściwości funkcjonalnych 
  • zależności między ilością surowca a uzyskaną jakością produktu
  • procesu produkcji wyrobów cukierniczych 
  • pakowania i przechowywania 
  • analizy sensorycznej 
  • określania wartości odżywczych 
  • analityki wyrobów cukierniczych 

 

Kompendium wiedzy cukierniczej - od składników receptur, poprzez przepisy prawa, procesy pakowania do oceny jakości gotowych wyrobów.

Książka jest kontynuacją serii w ramach której ukazały się:

  • „Odroczony rozrost. Technologia w piekarni” – redakcja naukowa Hans Huber
  • „Chłodnictwo. Technologia w piekarni” – redakcja naukowa Klaus Losche
  • „Zakwas. Technologia w piekarni” – redakcja naukowa Markus Brandt, Michael Ganzle

 

Patronat medialny nad książką objął portal kierunekspożywczy.pl i magazyn "Kierunek Spożywczy"

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ