Środa, 26 lipca 2017 r.

Imieniny: Anny, Joachima KONTRAST

bps_2017 wiswps_2017
Partner serwisu:

Sztuka podawania wody, czyli kim jest hydrosommelier?

Kategoria: Z życia branży
16.01.2017

Powszechnie wiadomo, że woda jest nie tylko niezbędna dla organizmu do życia, ale również posiada w swoim składzie dobroczynne minerały. Niewiele osób jednak wie, że spożywanie i podawanie wody wiąże się również z odpowiednim ceremoniałem. Czym jest sztuka podawania wody i czym zajmuje się hydrosommelier?

 

Czy sposób podania wody ma znaczenie?

Powszechnie wiadomo, że woda jest nie tylko niezbędna dla organizmu do życia, ale również posiada w swoim składzie dobroczynne minerały. Niewiele osób jednak wie, że spożywanie i podawanie wody wiąże się również z odpowiednim ceremoniałem.

Prawidłowe podawanie wody, urosło wręcz do rangi sztuki i staje się coraz bardziej popularne i cenione wśród restauratorów na całym świecie. Odpowiednie przechowywanie, proponowanie, jak i podawanie wody gościom powinno odbywać się według określonych zasad savoir vivre, jak i sztuki hydrosommelierskiej.

 

Sztuka przechowania wody

Woda, podobnie jak wino, powinna być przechowywana w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, aby zachowała świeżość i niezmienny skład. Warto również pamiętać, aby etykiety na butelkach nie zostały zabrudzone lub uszkodzone. Najczęściej to właśnie woda jest pierwszym produktem z jakim goście w restauracji mają styczność i jej wygląd może odegrać dużą rolę przy całościowej ocenie miejsca. Z tego też powodu w wielu restauracjach można spotkać się z firmowymi chłodziarkami na wodę, przeznaczonymi dla wód jednego tylko dostawcy wody. Taki zabieg pozwala na utrzymanie wody w odpowiedniej temperaturze i zadbanie o jej estetyczny wygląd na stołach gości.

 

Sztuka podawania wody

Należy również pamiętać, iż woda źródlana czy mineralna może być podana na stół jedynie w szklanych butelkach. Serwowanie wody gościom w plastikowych butelkach uważane jest za mało eleganckie, a w pewnych kręgach uznawane nawet za faux pas. Kelnerzy, lub hydrosommelierzy powinni otwierać butelkę wody dopiero przy gościach.

 

Hydrosommelier to specjalizacja kelnerska, dzięki której kelnerzy nabywają nowe umiejętności, kwalifikacje i wiedzę dotyczącą prawidłowego proponowania, jak i podawania wody gościom. Wykształcony w tym kierunku kelner polecając wodę będzie posługiwać się fachowymi informacjami. Nie będzie ograniczał się jedynie do pytań o rodzaj wody – gazowana, czy niegazowana. Poszerzy on ofertę pytając przy tym o preferowany region pochodzenia wody oraz poziom jej mineralizacji (woda mineralna, czy woda źródlana). Zadba również o prawidłową temperaturę podawanej wody, wiedząc iż woda zbytnio schłodzona straci swoje walory i właściwości.

Wodę gazowaną, nasyconą dwutlenkiem węgla powinniśmy przechowywać w temperaturze od 4 do 6 stopni. Natomiast wodę niegazowaną trzymamy w temperaturze 8 stopni. Oczywiście na życzenie gości, można podać wodę z lodem. Współczesna „hydroetykieta” mówi jednak, iż w takim przypadku lód powinien zostać wykonany z tej samej wody, która została podana gościom na stół. W upalne dni dopuszczalne, a nawet zalecane jest podawanie szklanej butelki wody w kubełku z lodem i wodą, podobnie jak to czyni się z butelkami białego i różowego wina.

Podając wodę hydrosommelier powinien dokonać przed gośćmi prezentacji etykiety, analogicznie jak to się odbywa przy prezentacji win przez sommelierów Następnie powinien poprosić o dotknięcie butelki wody w celu sprawdzenia temperatury. Po czym otworzyć butelkę przy stole i przelać wodę do specjalnego, dużego kieliszka. W taki sposób zawsze powinna być podawana woda gazowana, aby nie dopuścić do jej przedwczesnego wygazowania.

Wodę niegazowaną można natomiast podać gościom w specjalnej, szklanej karafce, ewentualnie eleganckim dzbanku. Warto pamiętać, iż taką wodę zawsze rozlewa gościom kelner, nawet jeśli karafka stoi na stole. Wykształcony kelner zaproponuje również odpowiedni rodzaj wody do spożywanego posiłku. Do aperitifu, czy przed posiłkiem najlepiej sprawdza się wyrazista woda o odpowiednim stopniu mineralizacji i odpowiedniej ilości magnezu w składzie, który ma właściwości pobudzające apetyt. Natomiast na koniec posiłku, do deserów i kawy poleca się spożywać wodę niskozmineralizowaną, lekko gazowaną, która wspomoże trawienie i będzie idealnym zakończeniem posiłku.

 

Źródło, fot. iwoniczanka.pl

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.