Wtorek, 30 maja 2017 r.

Imieniny: Jana, Karola KONTRAST

wiswps_2017
Partner serwisu:

Veolia wśród partnerów konferencji TECHMILK 2017

Kategoria: Z życia branży
14.02.2017

Veolia została partnerem tegorocznej konferencji naukowo-technicznej „TECHMILK”, która rozpocznie się 14 lutego w Mikołajkach. O zrealizowanych inwestycjach i modernizacjach w przemyśle mleczarskim opowiedzą przedstawiciele Veolii.

 

Konferencja „TECHMILK 2017” od lat wpisuje się w kalendarz najważniejszych wydarzeń przemysłu spożywczego. Przyciąga ona kadrę techniczną i zarządzającą, przedstawicieli polskich i zagranicznych firm, analityków rynku i producentów maszyn i rozwiązań skierowanych do branży mleczarskiej. To także miejsce prezentacji najnowszych badań rynkowych i wymiany doświadczeń między uczestnikami.

W ramach wystąpienia podczas tegorocznej edycji konferencji „TECHMILK” dr inż. Bogusław Buczak, Dyrektor Działu Sprzedaży D&B dla sektora przemysłowego w Veolia Water Technologies, opowie o innowacyjnej technologii odzysku „krowiej wody”, dzięki której możliwe jest uzyskanie wody o jakości wody pitnej. Przedstawione będą wyniki 3-miesięcznej pracy stacji pilotowej w SM Mlekovita w Wysokim Mazowieckim. Ponadto w skrócie zaprezentowane będą także inwestycje obejmujące instalacje oczyszczania ścieków i wody, zrealizowane i obecnie realizowane w branży mleczarskiej w Polsce, m.in. modernizacja oczyszczalni ścieków dla SM Mlekovita oraz jej wpływ na zredukowanie kosztów eksploatacyjnych instalacji i wygenerowanie zysków. Mikołaj Gajsler, dyrektor handlowy w Veolii Industry Polska, przedstawi możliwości współpracy w ramach gospodarki cieplnej na przykładzie OSM Włoszczowa, gdzie Veolia przeprowadziła modernizację kotłowni parowej. W prezentacji zostaną omówione korzyści wynikające z przeprowadzonej inwestycji – większa efektywność, spełnienie norm środowiskowych, obniżenie kosztów i zwiększenie bezpieczeństwa.

 

– Wskazujemy i wdrażamy u naszych partnerów najnowocześniejsze technologie oczyszczania ścieków, zagospodarowania osadów i odzyskania surowców z odpadów. Robimy to w sposób systemowy wykonując wielowariantowe analizy wskazujące na najkorzystniejsze rozwiązanie w kontekście wszystkich dostępnych zasobów. Zmieniamy w ten sposób paradygmat związany z podejściem do utylizacji odpadów. Dzisiaj odpady są cennym źródłem energii lub surowców wtórnych – mówi Dariusz Jasak, Prezes Zarządu Veolia Water Technologies. – Obecnie jednym z najważniejszych wyzwań jest ograniczenie zużycia wody i powtórne jej wykorzystanie. Nasze innowacyjne rozwiązania w powiązaniu z optymalizacją zużycia innych mediów pozwalają w równej mierze zmniejszyć szkodliwe oddziaływanie na środowisko naturalne jak również zwiększenie konkurencyjności tych wszystkich partnerów, którzy nam zaufali – dodaje.

 

– W naszej codziennej pracy z firmami z sektora przemysłowego widzimy, że wiele z nich ma jeszcze spory potencjał optymalizacyjny. Dzięki kompleksowym usługom energetycznym i multitechnicznym jesteśmy w stanie realnie pomóc im w uzyskaniu przewagi konkurencyjnej. Jestem przekonany, że udane projekty zrealizowane z OSM Włoszczowa i SM Mlekovita są dobrą ilustracją korzyści, jakie branża mleczarska może uzyskać dzięki zwiększaniu efektywności energetycznej czy wdrażaniu rozwiązań z obszaru gospodarki o obiegu zamkniętym – tłumaczy Andrzej Szymanek, prezes Veolii Industry Polska.

 

Konferencja „TECHMILK 2017” rozpocznie się 14 lutego w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach i potrwa cztery dni.

 

Źródło: Veolia

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.