Partner serwisu
01 marca 2017

Kompania Piwowarska wprowadza normę ISO 50001 dotyczącą efektywności energetycznej

Kategoria: Z życia branży

Ile energii potrzeba, żeby przez 2500 lat chłodzić piwo w lodówce albo przez rok ładować telefony komórkowe dla pół miliona osób? Właśnie tyle, ile Kompania Piwowarska zaoszczędziła w 2016 roku dzięki proekologicznym inicjatywom w swoich browarach. Ustalenie poziomu oszczędności w tej dziedzinie to dla KP wstęp do wdrożenia normy ISO 50001 dotyczącej redukcji kosztów, zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych oraz poprawy efektywności energetycznej firmy.

Kompania Piwowarska wprowadza normę ISO 50001 dotyczącą efektywności energetycznej

 

Kompania Piwowarska po mistrzowsku nie tylko warzy piwo, ale także gospodaruje energią. To naturalne, biorąc pod uwagę fakt, że od wielu lat jest to jeden z kluczowych aspektów strategii CSR firmy – pierwotnie jako priorytet „Zmniejszenie zużycia energii i emisji dwutlenku węgla”, a obecnie jedno z pięciu źródeł wzrostu „Czyste środowisko”. Potwierdzeniem tego są tzw. białe certyfikaty, czyli świadectwa efektywności energetycznej przyznane Tyskim Browarom Książęcym (2013) i Lech Browary Wielkopolski (2015).

 

- Od lat doskonalimy się w efektywnym wykorzystywaniu energii i dzięki temu znakomicie wypadamy na tle innych browarów pod względem zużycia energii elektrycznej i cieplnej w przeliczeniu na litr uwarzonego piwa – mówi Katarzyna Radecka, odpowiedzialna w Kompanii Piwowarskiej za zrównoważony rozwój. – Energia, którą zaoszczędziliśmy w ubiegłym roku, pozwoliłaby chłodzić piwo w lodówce przez 2,5 tys. lat albo przez rok ładować telefony 500 tys. ludzi.

 

Działania na rzecz energooszczędności w KP polegają m.in. na ulepszaniu technologii wykorzystywanych w browarach oraz sięganiu do odnawialnych źródeł energii. Dla ograniczenia zużycia energii bardzo duże znaczenie mają także pomysły pracowników. W ubiegłym roku zostało zrealizowanych aż 549 takich oddolnych inicjatyw, wśród których znalazło się usunięcie niepotrzebnych punktów świetlnych na magazynie czy modernizacja oświetlenia i zamontowanie czujników ruchu w ciągach komunikacyjnych.

 

To wszystko powoduje, że Kompania Piwowarska jest dobrze przygotowana do wdrożenia normy ISO 50001 dotyczącej redukcji kosztów, zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych oraz poprawy efektywności energetycznej firmy. W ramach przygotowań do tego przedsięwzięcia w Poznaniu odbyły się audyty wewnętrzne Systemu Zarządzania Energią (SZE), które potwierdziły jego zgodność z wymaganiami wspomnianej normy. Finalne potwierdzenie wdrożenia systemu będzie miało miejsce w lutym i marcu br. poprzez przeprowadzenie audytu certyfikującego przez firmę Bureau Veritas.

 

- Bardzo nam zależy, by także nasi pracownicy włączyli się w program zmniejszania zużycia energii i  emisji gazów do atmosfery. Dlatego nie tylko informujemy ich, co już udało nam się osiągnąć jako firmie, ale także podpowiadamy, co mogą zrobić we własnym zakresie, np. poprzez rozsądne gotowanie wody albo używanie energooszczędnego oświetlenia – tłumaczy Katarzyna Radecka. - Prowadzimy akcję informacyjną za pomocą plakatów i w Internecie, na firmowym kanale społecznościom. Prócz tego dla pracowników browarów przygotowaliśmy praktyczne upominki – energooszczędne żarówki, które pomogą ograniczyć zużycie prądu w gospodarstwie domowym.

 

Źródło: informacja prasowa
Fot. flickr.com | Komapania Piwowarska

 

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ