Partner serwisu
01 marca 2017

Czerwone wino od serca dla serca. O prozdrowotnych właściwościach wina

Kategoria: Z życia branży

To nieodłączny element romantycznej kolacji we dwoje, nic więc dziwnego, że jego sprzedaż  wzrasta w lutym, w okresie święta zakochanych. Jak żaden inny trunek, wyjątkowo kojarzy się z miłością i namiętnością. Warto jednak pamiętać, że czerwone wino sprzyja także zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Jednak aby odczuć dobroczynne działanie trunku, trzeba przestrzegać zasady umiaru – przypominają eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Nadmiar nie tylko nie pomoże, ale i zniweczy dobroczynne działanie wina.

Czerwone wino od serca dla serca. O prozdrowotnych właściwościach wina

 

O prozdrowotnych aspektach wina powstało mnóstwo opracowań, udowodniono jego dobroczynne właściwości w profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych, chorób nowotworowych. Opisano antyoksydacyjne działanie polifenoli spowalniających procesy starzenia się skóry. Wykazano też działanie antystresowe wina, ułatwiające przejście od napięcia do stanu relaksu.

 

W listopadzie 1991 roku, w programie telewizyjnym „60 Minutes” amerykańskiej stacji CBS News, zaprezentowane zostały wyniki badań profesora Serge’a Renaud’a dotyczące wpływu konsumpcji wina na zdrowie w kontekście mechanizmów arteriosklerozy (czynników sprzyjających i przeciwdziałających temu procesowi). Materiał wyemitowano pod tytułem „French Paradox”. Ogłoszono, iż „w porównaniu do Stanów Zjednoczonych lub Wielkiej Brytanii, Francja ma wysoki poziom czynników ryzyka (palenie tytoniu, cholesterol, nadciśnienie, ...), ale i wyraźnie niższą śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych”.

 

Dowiedziono, iż Francuzi, pomimo diety bogatej w tłuszcze nasycone, wysokiego poziomu cholesterolu we krwi i wysokiego wskaźnika palenia papierosów,  mieli obniżoną (10 do nawet 40 %) śmiertelność w wyniku arteriosklerozy naczyń wieńcowych serca w porównaniu z mieszkańcami innych krajów o porównywalnej stopie konsumpcji. Od chwili emisji programu rozpoczęła się publiczna dyskusja na temat diety i zbawiennego wpływu na zdrowie kieliszka czerwonego wina wypijanego do posiłku, co przełożyło się nie tylko na zmianę sposobu jego konsumpcji, ale i spektakularny wzrost sprzedaży.

 

Francuski paradoks potwierdził, że umiarkowane picie czerwonego wina może być skutecznym środkiem zapobiegającym chorobie wieńcowej.

 

Kluczowymi związkami w winie, szczególnie w kontekście prozdrowotnym, są polifenole. Grupa, w skład której wchodzą taniny, flawonoidy, antocyjany i kwasy fenolowe, określają aromat wina, jego barwę i strukturę. W winie czerwonym znajdziemy  niemal dziesięciokrotnie więcej polifenoli, niż w winie białym, gdyż w procesie jego produkcji rzadko wykorzystuje się skórki i pestki, w których tych związków jest najwięcej. Zawarte w winie polifenole działają antyoksydacyjnie (wiążą i neutralizują wolne rodniki przyczyniające się do chorób cywilizacyjnych  i przedwczesnego starzenia), działają bakteriobójczo, antygrzybicznie i przeciwzapalnie. Najważniejszymi, rozpoznanymi w winie związkami mającymi korzystny wpływ na zdrowie zostały ogłoszone resweratrol, kwercetyna, katechina i epigallokatechina (bardzo silne przeciwutleniacze).

 

Badania pokazały też, że ściśle należy przestrzegać umiarkowanej konsumpcji określonej na poziomie 20 – 40 g etanolu na dzień, co w przeliczeniu na objętość wina daje ok. 200 – 400 ml. Jednorazowe spożycie dużej ilości alkoholu powoduje bowiem skutek odwrotny od zamierzonego, niwecząc prozdrowotne działanie wina i zawartych w nim polifenoli.

 

Dobra renoma wina i wyrobów winiarskich wiąże się z ich trwałym, kulturowym powiązaniem z elegancją i  umiarkowaniem, w czym wyróżniają się na tle innych wyrobów alkoholowych – podsumowuje Jerzy Kwaśniewski, Prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

 

Z ostatnich badań przeprowadzonych przez Centrum Rozwoju Biznesu Sostaric wynika, że to właśnie wino czerwone jest ulubionym trunkiem Polaków (wybiera je ponad 65 % respondentów). Białe znalazło uznanie u 24,8 % badanych, a różowe jedynie u 9 %. 

 

Źródło: informacja prasowa
Fot. 123rf.com

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ