Partner serwisu
03 marca 2017

Przemysł żywności przetworzonej wykorzystuje inicjatywy Freedom Foods do zwiększenia popytu

Kategoria: Z życia branży

Choć bardzo rozdrobniony, globalny rynek przetworzonej żywności i napojów będzie notował wysoki wzrost w związku z kilkoma megatrendami. Główne siły wymuszające przeobrażenia na rynku obejmują wschodzące modele biznesowe, takie jak crowdsourcing, bazary i targowiska, grywalizacja i personalizacja masowa, które kształtują zmiany w handlu detalicznym, procesy społeczno-ekonomiczne, filozofię holistycznego podejścia do żywienia w epoce indywidualizmu poznawczego, oraz rosnącą popularność żywności Freedom Foods, która spełnia standardy etycznej produkcji.

Przemysł żywności przetworzonej wykorzystuje inicjatywy Freedom Foods do zwiększenia popytu

Główni gracze rynkowi, tacy jak ADM, Clover Corporation, Coca-Cola, Dole Food, Tyson Foods i Unilever, już obecnie tworzą nowe strategie dla swoich linii produktowych w celu dostosowania ich do zachodzących zmian i zachowania wiodącej roli na rynku, koncentrując się na zdrowiu i dobrostanie konsumentów i wprowadzaniu zrównoważonych metod przetwórstwa.

Analizy Globalnej Branży Przetworzonej Żywności i Napojów - Perspektywy 2017 prowadzone w ramach programu Usługi „Partnerzy w Rozwoju” Visionary Science Frost & Sullivan wskazują, że łączne wydatki konsumentów końcowych w skali globalnej na przetworzone produkty spożywcze i napoje wzrosną do 4,675 biliona USD w 2017 r. Badania przynoszą ważne spostrzeżenia pozwalające firmom z branży żywności i napojów na rzetelną ocenę trendów, które będą kształtować segmenty rynku, takie jak żywność konserwowana, słodycze, nabiał i lody, żywność mrożona i szybko psująca się, oraz karma dla zwierząt i przetworzone artykuły spożywcze.

Kliknij na podany poniżej link, aby uzyskać bezpłatny dostęp do dodatkowych informacji poświęconych temu badaniu oraz zarejestrować się, jako uczestnik Dialogu Poświęconego Strategii Rozwojowej - darmowej, interaktywnej inicjatywy pozwalającej na wymianę spostrzeżeń z liderami opinii z firmy Frost & Sullivan: goo.gl/UcXVwh

 – Rynek żywności i napojów wydaje się być bezpieczną przystanią dla inwestorów w okresach gorszej koniunktury ze względu na cechujący go stosunkowy brak elastyczności popytu w porównaniu z innymi sektorami przemysłu, takich jak dobra konsumpcyjne trwałego użytku – twierdzi globalny dyrektor ds. Rolnictwa i Żywienia Frost & Sullivan Christopher Shanahan. – Jednakże, nieproporcjonalnie mocno ucierpieć mogą niektóre kategorie, takie jak suplementy diety, ze względu na ich postrzeganie jako produktów „mniej istotnych”.

W przeciwieństwie do nasyconych rynków przetworzonych produktów spożywczych i napojów, rynki wschodzące, takie jak rynki Azji i Pacyfiku oraz Europy Wschodniej, wykażą wyższy wzrost. Z drugiej strony, rosnące zapotrzebowanie konsumentów na wolne od zanieczyszczeń i alergenów produkty, które są wytwarzane w sposób etyczny, bez marnowania zasobów naturalnych, przyczyni się do wzrostu kosztów produkcji oraz ogólnego poziomu cen. Czynniki te mogą zniechęcać dużą część docelowych konsumentów. Producenci żywności muszą uruchomić szeroko zakrojone kampanie w ramach promocji produktów Freedom Food lub posiadających znak RSPCA (Brytyjskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami), ponieważ to właśnie za nie konsumenci często są skłonni zapłacić więcej. Gracze rynkowi muszą też kontynuować inwestycje w najnowocześniejsze technologie przetwórcze, ucząc jednocześnie klientów, czym jest przestrzeganie zasad etycznej produkcji i jakość na najwyższym poziomie.

– Rosnący zasięg inicjatyw takich jak Freedom Foods, a zwłaszcza zapotrzebowanie na lepsze parametry odżywcze i zdrowotne, zdominuje innowacje produktowe w branży żywności i napojów w 2017 r. i latach późniejszych – zauważa Shanahan. – Przeobrażenia rozpoczną się od opracowania bezpieczniejszych i bardziej ekologicznych odmian nasion i zwierząt hodowlanych, obejmując następnie wytwarzanie żywności funkcjonalnej o wartości dodanej i opakowań bardziej przyjaznych dla środowiska naturalnego – dodaje.

Najnowsze działy tematyczne dostępne w subskrypcji Visionary Science obejmują: Składniki Omega-3, Inteligentne Technologie w Rolnictwie, Branża Kukurydzy i Pszenicy na Mąkę w Kenii, Odżywki Azotowe dla Specjalnych Materiałów Biochemicznych pochodzących z Procesu Fermentacji, Składniki Nutraceutyków w USA i Europie, Zestawy Szybkich Testów Bakteriologicznych do Badania Surowego Mięsa i Surowego Nabiału w USA i wiele innych. Wszystkie opracowania w ramach subskrypcji przedstawiają szczegółowe możliwości rynkowe i trendy branżowe, poddane ocenie w oparciu o obszerne wywiady z graczami rynkowymi.

 

 

Źródło i fot.: informacja prasowa

Tagi: cena, Freedom Foods, popyt, Produkcja, rynek, rynek żywności, żywnośc przetworzona
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ