Partner serwisu
09 maja 2017

MZ: aspartam jest bezpiecznym dodatkiem do żywności

Kategoria: Z życia branży

Według portalu finanse.wp, ministerstwo zdrowia w odpowiedzi na petycję w sprawie szkodliwości aspartamu, zapewniło, że słodzik ten jako dodatek do żywności jest substancją bezpieczną.

MZ: aspartam jest bezpiecznym dodatkiem do żywności

Jak podaje portal finanse.wp, do resortu zdrowia wypłynęła petycja, w której zaproponowano wprowadzenie zakazu stosowania słodzików w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Jej autorzy przekonywali, że substancje te mają szkodliwe działanie, dodatkowo miałyby powodować np. migreny i zaburzenia płodności.

W odpowiedzi na ten postulat resort zdrowia przypomniał, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił, że stosowanie aspartamu jest bezpieczne i nie ma szkodliwego działania na mózg i system nerwowy (jego stosowanie nie jest wskazane jedynie przez osoby chore na fenyloketonurię). Dopuszczalne dzienne spożycie aspartamu to 40 miligramów na kilogram wagi ciała.

Zgodnie z prawem UE aspartam może być stosowany w szerokiej gamie produktów, np. w napojach niskokalorycznych, gumach do żucia i drażetkach odświeżających. Na opakowaniach produktów spożywczych powinna znaleźć się informacja o zawartości aspartamu (E 951).

 

Więcej do przeczytania tutaj

 

Źródło: finanse.wp

Fot.: 123rf.com

Tagi: aspartam, EFSA, resort zdrowia, substancja bezpieczna
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ