Partner serwisu
25 maja 2017

Polscy browarnicy określili definicję piwa i będą się do niej stosować

Kategoria: Z życia branży

Dwie największe organizacje zrzeszające polskie browary – Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich oraz Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie – wspólnie opracowały i przyjęły definicję piwa. Co zatem można nazwać piwem? W rozmowie z portalem kierunekSPOŻYWCZY.pl mówi o tym Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.

Polscy browarnicy określili definicję piwa i będą się do niej stosować

 

● W naszym kraju obowiązują przepisy unijne, które strzegą jakości produktów żywnościowych. Skąd więc potrzeba wypracowania definicji piwa?

W dbaniu o jakość zapomniano o smakowitości, czyli o tym, co dla przeciętnego konsumenta jest chyba najważniejsze. Produkt musi być po prostu smaczny. To była główna przyczyna naszych działań. Zostały one zainicjowane przez Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich prawie 4 lata temu. W końcu udało się uzyskać porozumienie. Głównym założeniem jest powrót do zapisów Polskiej Normy PN-A-79098:1995, która zakładała, że minimum 55% składu surowcowego zasypu to słód jęczmienny lub pszeniczny.

 

● A pozostałe 45% zasypu? Co może stanowić tę część?

Maksymalnie 45% pozostawiamy dla surowców niesłodowanych. Definicja piwa nie wymienia, jakie to mogą być surowce, ale chodzi tutaj o kukurydzę, ryż, niesłodowane ziarna jęczmienia lub pszenicy, syrop fruktozowo-glukozowy. Technolodzy w browarach wiedzą z doświadczeń, że 55% zawartość słodu gwarantuje smakowitość i to, że piwo zaczyna zyskiwać pełnię.

 

● Browary zrzeszone w SRBP i ZPPP BP deklarują, że będą stosować się do wypracowanej wspólnie definicji. Czy wszystkie uczestniczyły w jej tworzeniu?

Oczywiście. Wszystkie browary zrzeszone w Stowarzyszeniu Regionalnych Browarów Polskich oraz przedstawiciele grup browarów skupionych w ZPPP Browary Polskie brali czynny udział w pracach nad definicją piwa. Uznajemy, że od momentu ogłoszenia na sejmowej komisji rolnictwa 10 maja 2017 r., zrzeszone browary będą się do niej stosować. Należy podkreślić, że definicja ta jest dobrowolna i wypracowana przez te dwie organizacje, które skupiają około 85% rynku.

 

DEFINICJA PIWA
wypracowana przez Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich oraz Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie:

Piwo jest napojem otrzymywanym w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej. Brzeczkę produkuje się ze słodu browarnego oraz wody z dodatkiem chmielu lub produktów chmielowych, bez dodatków lub z dodatkiem surowców niesłodowanych oraz dozwolonych substancji. Łączna ilość dodawanych surowców niesłodowanych nie może zastąpić więcej niż 45% słodu we wsadzie surowcowym. Do piwa mogą być dodane: składniki będące żywnością, dozwolone substancje dodatkowe oraz pomagające w przetwarzaniu.

Rozmawiał Adam Wita
Fot. zdjęcie ilustracyjne 123rf.com

 

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ