13 czerwca 2017

Śledzie, ogórki, czosnek. Z czego jeszcze może powstać piwo?

Kategoria: Z życia branży

– Tam gdzie nastała piwna rewolucja fantazja piwowarów nie zna granic. W USA, Polsce czy na południu Europy nowofalowe browary nie zawracają sobie głowy niemieckim prawem czystości piwa. Piwo nie musi być warzone wyłącznie z wody, słodu jęczmiennego i chmielu. To dobrze. – mówi Michał Kopeć, sędzia piwny PSPD, piwowar domowy i szkoleniowiec.

Śledzie, ogórki, czosnek. Z czego jeszcze może powstać piwo?

Papryczka chilhuacle negro oraz bazylia

Interesującym przykładem piwa z dodatkami jest Mole Negro z hiszpańskiego browaru Nómada. W butelce oprócz piwa znajduje się cała papryczka, a podczas produkcji piwowar korzysta również z papryczek chilhuacle negro, mulato, ancho guajillo, chipotle oraz pasilla. Piwo jest tak pikantne, że małą butelkę lepiej rozlać nawet na 10 osób. Piwo wypala wszystko na swojej drodze. Kolejne interesujące piwo z dodatkami to Spontanbasil przygotowane przez Lindemansa i Mikkellera. To jest piwo fermentacji spontanicznej typu Gueuze z dodatkiem bazylii. To akurat bardzo pijalne piwo, ale do degustacji tego piwa również warto zaprosić dobrych znajomych, bo toastowy charakter trunku ładnie podkreśla duża butelka zamykana korkiem – tłumaczy Kopeć.


Oryginalne propozycje polskich browarów


Ciekawe propozycje przedstawia również polska piwna rewolucja. PiwoWarownia oraz Kormoran uwarzyli piwo z czosnkiem, ale jeszcze ciekawsza jest propozycja browaru Birbant. To piwo Sheep Szit, które jest stoutem na słodzie wędzonym owczymi odchodami. Podobnym piwem był Kopi Loewak z holenderskiego browaru de Molen. Ten holenderski browar wspólnie z łódzkim browarem Piwoteka uwarzył piwo z dodatkiem jarzębiny. Zresztą w kategorii piw z dodatkami przoduje właśnie Piwoteka. Ten łódzki browar oferuje piwo o nazwie Końska Dawka z dodatkiem chrzanu. Kolejnymi ekstremalnymi propozycjami tego browaru były Ucho od śledzia albo Va banque, czyli piwa z dodatkiem śledzi.


Osobom, które lubią ekstremalne doznania, polecam również Gąskę Beerbinkę z PiwoWarowni, czyli piwo z kiszonymi ogórkami – dodaje Michał Kopeć.


Jest głośno o Polsce

W książce The World Guide to Beer Michaela Jacksona z 1977 roku, autor poświęca Polsce tylko jedną
trzecią strony, natomiast Czechom aż 40 razy więcej miejsca, czyli 12 stron albumu. Niemieckie piwowarstwo z tego okresu opisane jest na prawie 50 stronach.


W roku 2017 Polacy mogliby liczyć na co najmniej tyle stron co Niemcy. Nie tylko z powodu wybitnych piw jak Imperium Prunum, Buba Extreme, Samiec Alfa, Lilith, Baran z jajem czy Imperator Bałtycki, ale również z powodu piw z dziwnymi dodatkami. Dlatego uważam, że te piwa są ważne. Dzięki nim jest o Polsce głośno – podsumowuje Kopeć.


Opracował Adam Wita
Fot. Michał Kopeć

Michał Kopeć. Birofil. Piwowar domowy. Sędzia piwny Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Być może podczas publikacji tego wywiadu również międzynarodowy sędzia BJCP. Sędziował m.in. podczas Konkursu Piw Domowych w Cieszynie oraz Konkursu Piw Rzemieślniczych w Poz`naniu. Prowadzi szkolenia oraz regularne pokazy piwne w Taphouse Pracownia Piwa w Krakowie oraz multitap Upojeni w Katowicach. Od 13 lat realizuje imprezy piwne w gwarze śląskiej oraz języku angielskim. Pisze muzykę i teksty o piwie dla zespołu Piwna Formacja. Prowadzi stronę Browarnicy.pl.

Pozostałe materiały z rozmowy z Michałem Kopciem znajdziesz TUTAJ.

Tagi: Michał Kopeć, Piwo
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ