Niedziela, 25 czerwca 2017 r.

Imieniny: Wilhelma, Doroty KONTRAST

bps_2017 wiswps_2017
Partner serwisu:

Wyrzucasz żywność? Poznaj 8 sposobów, by nie marnować jedzenia

Kategoria: Z życia branży
14.06.2017

35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To daje nam niechlubne 5. miejsce wśród krajów europejskich, które marnują najwięcej jedzenia – wynika z raportu przygotowanego przez Polską Federację Banków Żywności. Do jednego z najczęstszych powodów tego stanu rzeczy, poza przegapieniem terminu ważności, jest niewłaściwe jej przechowywanie. Jak ograniczyć marnowanie jedzenia?

Marnowanie jedzenia w domach stanowi problem, z którym cały czas walczymy. Zmiana kilku prostych nawyków w kwestii przygotowywania oraz przechowywania żywności może znacząco ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia – mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

By zachować na dłużej świeżość produktów spożywczych, przechowujemy je w lodówce. Zanim jednak włożymy coś na półkę, warto sprawdzić, jakie miejsce w chłodziarce będzie odpowiednie oraz jakie warunki są optymalne dla konkretnego produktu. Technologie dostępne w chłodziarkach i zamrażarkach pomagają zapewnić najlepsze warunki, by żywność była świeża i pełna składników odżywczych. Od tego, jak przechowywane jest jedzenie zależy nie tylko wygląd czy smak potraw, ale też nasze zdrowie.

Zbyt wysoka temperatura, czy brak jej stabilności, za wysoki poziom wilgoci wewnątrz urządzenia, czy jeden obieg powietrza w chłodziarce i zamrażarce – to czynniki, które w znaczący sposób wpływają na jakość przechowywanych produktów. Odpowiednie warunki przechowywania oraz wiedza o produkcie i jego wymaganiach pozwolą nam wyeliminować nadmiar wyrzucanego jedzenia.

8 praktycznych sposobów, by nie marnować jedzenia

Kilka prostych przyzwyczajeń wprowadzonych w każdym domu,  z pewności przyniesie efekt, który odczujemy również we własnym portfelu. Jak zatem nie marnować jedzenia?

  • Zadbaj o optymalne warunki do przechowywania – dostosowane do produktów
  • Sprawdź, jaka temperatura jest odpowiednia dla warzyw, owoców, wędlin i pieczywa
  • Bądź kreatywny w kuchni – z czerstwego pieczywa możesz zrobić tosty francuskie, a z niewykorzystanych kawałków ryb czy warzyw aromatyczny bulion
  • Używaj zamrażarki – mrożenie to jedna z najlepszych metod przechowywania żywności
  • Planuj posiłki, a na zakupy chodź z listą
  • Zostały Ci resztki z obiadu? – warzywa wykorzystaj do omletu na kolację, a zupę czy sos możesz zamrozić
  • Przechowuj produkty na odpowiednich półkach w lodówkach
  • Rób przetwory w sezonie na warzywa i owoce.

Skala problemu

W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Wyrzucanie produktów spożywczych to wielowymiarowy problem, nie tylko społeczny. Niesie za sobą również konsekwencje ekonomiczne i ekologiczne. To co wyrzucamy wpływa na marnowanie energii elektrycznej i wody. Wytworzenie bochenka chleba czy kartonu mleka, to zarówno, produkcja i przetworzenie, jak i transport, i przechowywanie, co wiąże się z wykorzystaniem konkretnych ilości kilowatogodzin czy litrów wody. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności, jedna wyrzucona kanapka z serem to 100 litrów zmarnowanej wody, a każdy kilogram wyrzuconej wołowiny kosztuje nas nawet 6 000 litrów wody.

Źródło: http://newsrm.tv

Fot.: 123rf.com

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.