Sobota, 22 lipca 2017 r.

Imieniny: Marii, Magdaleny KONTRAST

bps_2017 wiswps_2017
Partner serwisu:

Browar rzemieślniczy czy kraftowy? To jednak nie to samo

Kategoria: Alkohole
21.06.2017

– Definicja „kraftu” przyszła do nas z Ameryki. Dlaczego nie mówimy browar rzemieślniczy, tylko kraftowy? Po polsku bardziej pasowałoby powiedzieć rzemieślniczy, ale „kraft” to zawężenie rzemieślnictwa – mówi Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.

Na czym polega idea „kraftu”? Mówiąc o browarze kraftowym należy mieć na myśli miejsce, w którym właściciel sam opracowuje technologię, a później sam ją wdraża w życie, warząc piwo fizycznie u siebie na miejscu. To nie urządzenia decydują o tym, czy coś jest kraftowe czy nie, tylko fizyczne zaangażowanie właściciela w prowadzoną produkcję.

„Kraft” to zawężenie rzemieślnictwa. To nie tylko fizyczna produkcja, ale przede wszystkim tworzenie produktu w myśli piwowara. Rzemieślnik to ktoś, kto wykonuje jakąś usługę rutynowo. Kraftowiec to jednak swego rodzaju artysta myślący nad nowymi piwami i smakami. Tak powinniśmy postrzegać pojęcie „kraftu” – dodaje Olkowski.

Opracował Adam Wita
Fot. T.Niewęgłowski

NAJNOWSZY NUMER

POLUB NA FACEBOOKU


Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.