Partner serwisu
21 czerwca 2017

Browar rzemieślniczy czy kraftowy? To jednak nie to samo

Kategoria: Alkohole

– Definicja „kraftu” przyszła do nas z Ameryki. Dlaczego nie mówimy browar rzemieślniczy, tylko kraftowy? Po polsku bardziej pasowałoby powiedzieć rzemieślniczy, ale „kraft” to zawężenie rzemieślnictwa – mówi Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.

Browar rzemieślniczy czy kraftowy? To jednak nie to samo

Na czym polega idea „kraftu”? Mówiąc o browarze kraftowym należy mieć na myśli miejsce, w którym właściciel sam opracowuje technologię, a później sam ją wdraża w życie, warząc piwo fizycznie u siebie na miejscu. To nie urządzenia decydują o tym, czy coś jest kraftowe czy nie, tylko fizyczne zaangażowanie właściciela w prowadzoną produkcję.

„Kraft” to zawężenie rzemieślnictwa. To nie tylko fizyczna produkcja, ale przede wszystkim tworzenie produktu w myśli piwowara. Rzemieślnik to ktoś, kto wykonuje jakąś usługę rutynowo. Kraftowiec to jednak swego rodzaju artysta myślący nad nowymi piwami i smakami. Tak powinniśmy postrzegać pojęcie „kraftu” – dodaje Olkowski.

Opracował Adam Wita
Fot. T.Niewęgłowski

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ