Partner serwisu
14 lipca 2017

Žatecký Světlý Ležák – na cześć żateckiego chmielu

Kategoria: Alkohole

W pierwszej połowie lipca na półkach sklepowych pojawił się Žatecký Světlý Ležák. Piwo warzone według receptury opartej na unikalnym, bardzo aromatycznym chmielu žateckim.

Žatecký Světlý Ležák – na cześć żateckiego chmielu

Žatecký Světlý Ležák to piwo warzone wg receptury stworzonej przez Tomasa Lejseka, znanego czeskiego piwowara z browaru Žatec. Piwo ma wspaniały aromat, który jest efektem zastosowania aromatycznego chmielu żateckiego uprawianego od 650 lat w rejonie miasta Žatec. Najstarsze źródło dotyczące tego chmielu pochodzi z pierwszej połowy XI wieku, bo już w roku 1101 żatecki chmiel był sprzedawany na rynku w Hamburgu. W 1261 roku w Žatecu powstało towarzystwo piwowarów, które warzyło piwo cenione za swoje „niezwykłe cnoty, esencję i moc”. Zaś w XVIII wieku w Žatecu działało już 30 słodowni i 4 browary. Obecnie chmiel żatecki, znany jako chmiel Saaz, wciąż uprawiany jest jedynie w rejonie miasta Žatec na powierzchni zaledwie 40 km2. Nadaje on piwu łagodnie goryczkowy smak i dobrze zbalansowany, korzenno-ziołowy aromat. Chmiel ten uznawany jest przez piwnych specjalistów za jeden z najlepszych na świecie. Dzięki uniwersalnej charakterystyce smakowej, pretenduje do statusu klasycznego chmielu wykorzystywanego do warzenia piw pilzneńskich.

Piwo Žatecký Světlý Ležák jest piwem dolnej fermentacji, ma 5,0% alkoholu. Aby wydobyć pełnie aromatu należy podawać go prosto z lodówki, czyli w temperaturze 4 – 8 stopni Celsjusza, nalewając do kufla lub szklanki piwnej. Doskonale pasuje do steków, dziczyzny, gęsiny, tatara, warzyw i sałat, a także do potraw z grilla, łagodnie ugasi również smak pikantnych potraw.

Na tym etapie wprowadzania na rynek nowość otrzyma wsparcie w postaci materiałów POS w punktach sprzedaży. Žatecký Světlý Ležák dostępny jest w butelkach zwrotnych o pojemności 0,5 l. w rekomendowanej cenie 2,69 zł oraz puszkach w rekomendowanej cenie 2,99 zł.

Źródło: Informacja prasowa

Fot.: 123rf.com

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ