Partner serwisu
08 sierpnia 2017

Warzywa i owoce przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym. Jak zwiększyć ich spożycie?

Kategoria: Przetwórstwo i napoje

Zbyt niskie spożycie warzyw i owoców jest tendencją globalną. Problem niskiej konsumpcji produktów z tej grupy dotyczy wielu ludzi, niezależnie od ich miejsca zamieszkania, statusu majątkowego, wieku czy płci. Nieodpowiednia dieta jest jedną z głównych przyczyn otyłości i wielu chorób cywilizacyjnych, które dotykają współczesne społeczeństwo.

Warzywa i owoce przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym. Jak zwiększyć ich spożycie?

Jedną z inicjatyw, która ma na celu zwiększenie konsumpcji tych produktów jest idea „5 porcji”, zachęcająca do regularnego spożywania warzyw i owoców w ramach diety. Organizacją, która prowadzi działania na rzecz tej inicjatywy na arenie międzynarodowej, jest AIAM5, czyli Międzynarodowy Sojusz Organizacji i Stowarzyszeń na rzecz „5 porcji”. We wrześniu w Warszawie odbędzie się XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców, którego organizatorami będą AIAM5 i Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).

Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), minimalne spożycie warzyw i owoców na dzień wynosi 400 gramów, które należy spożyć w co najmniej 5 porcjach. W praktyce średnia konsumpcja produktów z tej grupy jest zdecydowanie niższa – w krajach Unii Europejskiej kształtuje się ono na poziomie 341,8 gramów dziennie.[1] Oprócz WHO, które wyznacza standardy w zakresie kształtowania polityki prozdrowotnej, kwestią zbilansowanej diety i odpowiedniego spożycia warzyw zajmują się także Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

Poza organami UE i ONZ, na rzecz zwiększenia konsumpcji warzyw i owoców działają również organizacje krajowe i międzynarodowe, takie jak sojusz AIAM5. – AIAM5 to organizacja non-profit zrzeszająca stowarzyszenia i ruchy na rzecz 5 porcji z całego świata. Idea 5 porcji warzyw i owoców dziennie ma zachęcić społeczeństwo na całym świecie do spożywania większej ilości produktów z tej grupy w zróżnicowanej formie. Wykształcenie prostego nawyku sięgania po warzywa i owoce przy okazji każdego posiłku będzie miało pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Regularne spożywanie produktów z tej grupy zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób układu krwionośnego, nerwowego, a także nowotworów.

Dietetycy zachęcają, aby spożywać nawet więcej niż 5 owocowo-warzywnych porcji – może być ich 7, a według części ekspertów – 10 – mówi Manuel Moñino Gómez, Przewodniczący Międzynarodowego Sojuszu Organizacji i Stowarzyszeń na rzecz „5 porcji”.

Globalne spożycie warzyw i owoców jest wciąż zbyt niskie

Ów problem można zaobserwować także w Europie – jak wynika z najnowszych danych, mieszkańcy Starego Kontynentu spożywają zaledwie 55% zalecanej przez dietetyków porcji warzyw i owoców.[2] Mimo kampanii informacyjnych, które mają na celu zwiększenie spożycia warzyw i owoców, prowadzonych zarówno na szczeblu międzynarodowym, jak i krajowym, globalna konsumpcja tych produktów jest wciąż niewystarczająca.

W wielu przypadkach ludzie znają zalecenia, ale nie przestrzegają ich, gdyż uważają, że są zbyt skomplikowane. Aby zwiększyć skuteczność oddziaływania komunikatów na społeczeństwo, eksperci starają się konstruować je w taki sposób, by były praktyczne i łatwe do zapamiętania. Ich celem jest promowanie żywności niedrogiej, łatwo dostępnej i zróżnicowanej, odpowiadającej różnym grupom społecznym. Istotne jest również, aby wytyczne nie narzucały radykalnej zmiany przyzwyczajeń, ale raczej prowadziły do stopniowej modyfikacji nawyków żywieniowych. Jednym z elementów tego rodzaju działania jest idea 5 porcji, która zachęca do regularnego spożywania warzyw i owoców w zróżnicowanej postaci – tłumaczy Manuel Moñino Gómez.

Źródła warzyw i owoców w zbilansowanej diecie mogą być różnorodne. Jedną z 5 porcji warzyw i owoców może stanowić szklanka 100% soku. Według danych Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN), Europejczycy piją 31 ml 100% soku dziennie, to zaledwie 3 łyżki stołowe! Gdyby każdy mieszkaniec Starego Kontynentu do swojej diety włączył szklankę soku, spożycie warzyw i owoców wzrosłoby o ponad 50%.[3]

Nad tym, jak zwiększyć spożycie warzyw i owoców eksperci będą debatować podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców, który odbędzie się w dniach 19-20 września w warszawskim hotelu InterContinental. W dyskusji wezmą udział przedstawiciele administracji rządowej i instytucji odpowiedzialnych za politykę prozdrowotną i propagowanie właściwych postaw żywieniowych oraz eksperci merytoryczni z 30 krajów świata. Do głównych tematów, które zostaną omówione podczas Kongresu należą m.in. spożycie oraz wartość odżywcza warzyw i owoców oraz światowe trendy w konsumpcji warzyw i owoców.

W programie Kongresu znalazła się kwestia chorób cywilizacyjnych, w prewencji których ważną rolę odgrywa zbilansowana dieta. Specjaliści będą również dyskutować na temat polityki prozdrowotnej w obliczu najnowszych doniesień naukowych. – Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców jest bardzo istotną inicjatywą, także w kontekście zdrowia publicznego. Misją Państwowej Inspekcji Sanitarnej jest nadzorowanie i kreowanie działań w zakresie zapobiegania i minimalizacji negatywnych skutków zdarzeń w obszarze zdrowia publicznego dlatego objęliśmy to wydarzenie swoim patronatem – dodaje dr Marek Posobkiewicz, Główny Inspektor Sanitarny.

Kongres Promocji Warzyw i Owoców stanowi platformę do wymiany doświadczeń pomiędzy organizacjami i specjalistami z całego świata. Poprzez uczestnictwo w wykładach prelegentów i konsultacjach merytorycznych eksperci otrzymują dostęp do informacji z rynków zagranicznych i mają szansę skonfrontować swoje opinie z poglądami specjalistów z innych krajów. Wiedza nabyta podczas tego rodzaju wydarzeń umożliwia poznanie szerszego kontekstu kwestii spożycia warzyw i owoców oraz praktycznych rozwiązań, które mogą okazać się przydatne w codziennej praktyce – twierdzi Manuel Moñino Gómez.

 

[1] Raport Freshfel, 2015

[2] Kompleksowa Europejska Baza Danych nt. Spożycia Żywności EFSA - 2016 (data dostępu: sierpień 2016)

[3] Kompleksowa Europejska Baza Danych nt. Spożycia Żywności EFSA - 2016 (data dostępu: sierpień 2016)

 

Źródło i fot.: Informacja prasowa

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ