Partner serwisu
11 października 2017

Jak zrobić dobry chleb?

Kategoria: Aktualności

Pieczenie chleba w domu jest coraz bardziej popularne. Jak zacząć przygodę z samodzielnymi wypiekami? To nie jest takie trudne!

Jak zrobić dobry chleb?

Pieczywo to jeden z najmniej przetworzonych produktów żywieniowych. Przy pierwszych krokach warto korzystać z najprostszych przepisów, a następnie urozmaicać je wraz ze zdobywanym doświadczeniem i wiedzą.

Pierwsze kroki

Zacząć można od chleba pieczonego na drożdżach. Mogą być suszone typu instant lub świeże w kostce. Jeśli decydujemy się na te pierwsze kruszymy je na drobne kawałki i mieszamy bezpośrednio z mąką. W przypadku drożdży świeżych musimy zrobić z nich zaczyn łącząc je z wodą. Do drożdży potrzebna jest mąka, letnia woda oraz szczypta soli. Składniki te łączymy i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera lub własnych dłoni. Dobrze wyrobione ciasto poznamy po tym, że będzie miało gładką powierzchnię i będzie zachowywało kształt, który mu nadamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odkładamy, aby dojrzało. Tutaj sprawdza się zasada "im dłużej, tym lepiej". Optymalnie powinniśmy dać mu około dwóch godzin.

Następnie przekładamy do formy i zabieramy się za pieczenie. Nie trzeba korzystać z maszyn do pieczenia chleba, sprawdzi się zwykły piekarnik (elektryczny lub gazowy). Wystarczy podgrzać go do temperatury około 180-200 stopni Celsjusza i włożyć uformowane wcześniej bochenki. Pieczywo w małych formach powinno wypiekać się do pół godziny, w większych do 45 minut. Warto pamiętać, że dużo zależy od piekarnika i jego właściwości, dlatego temperaturę oraz czas pieczenia można korygować. Maksymalny czas pieczenia to około godziny.

Jak uzyskać chrupiącą skórkę?

Najpopularniejszym sposobem jest użycie zimnej wody. Smarujemy nią (za pomocą pędzelka spożywczego) bochenek tuż przed wstawieniem do piekarnika lub tuż po jego wyjęciu. W przypadku drugiego sposobu ważne jest, aby cienką warstwę wody nanieść na chleb, gdy jest on jeszcze bardzo gorący, w przeciwnym razie nie uzyskamy pożądanego efektu chrupkości.

Dobra mąka to podstawa

Można korzystać z najzwyklejszej mąki pszennej, najlepiej 750 lub 850. Jeśli pieczemy chleb na zakwasie, najlepsza będzie mąka żytnia jasna, typu 720 lub mąki ciemniejsze typu 1400 (sitkowa) lub 2000 (razowa). Przy wyrabianiu gotowego ciasta na chleb, praktykuje się mieszanie poszczególnych typów mąk. Np. do zakwasu używamy mąki żytniej typ 2000, ale robiąc z zakwasu gotowe ciasto na chleb, dodajemy doń np. mąkę pszenną typu 480 lub chlebową typu 750.

Podstawowy podział mąk to ten ze względu na ich pochodzenie, czyli ze zbóż chlebowych (pszenica, orkisz i żyto) oraz niechlebowych (proso, kukurydza, owies, jęczmień, ryż, gryka i inne). Przy pieczeniu chleba najlepiej stosować mąki nieco wyższych typów, czyli trochę ciemniejsze, niż do jasnych bułeczek i domowego makaronu - tłumaczy Tomasz Oskroba, ekspert kampanii Chleb dobry.

Chleb na zakwasie

Do wyhodowania zakwasu potrzebna jest mąka żytnia, woda i szklane naczynie, w którym będziemy go trzymać. Istotą dobrze przygotowanego zakwasu jest jego "karmienie" czyli cykliczne dodawanie mąki i wody oraz ich mieszanie przez kilka dni. Przepisy na samodzielne wykonanie zakwasu można znaleźć TUTAJ.

źródło: newsrm.tv
fot. freeimages.com
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ