Partner serwisu
01 grudnia 2017

Wykonuj badania, zyskuj przewagę

Kategoria: Artykuły z czasopisma

Producenci żywności wprowadzają wyjątkowe smaki i atrakcyjne opakowania. Tymczasem coraz większego znaczenia nabiera komponowanie właściwego składu produktu oraz zapewnienie odpowiedniego procesu technologicznego. Oba te obszary najłatwiej zdefiniować, stosując badania laboratoryjne. Gwarantują one nie tylko bezpieczeństwo produkcji, ale również możliwość kreowania unikalnego produktu.

Wykonuj badania, zyskuj przewagę

Zanim gotowy produkt spożywczy pojawi się na sklepowych półkach, czeka go skomplikowany proces produkcyjny oparty nie tylko na recepturach wytwarzania, ale również normach i przepisach prawnych. Nadzór nad właściwym jego przebiegiem często oznacza konieczność przeprowadzania analiz mikrobiologicznych i chemicznych. W tym zadaniu wparciem dla przedsiębiorstw są laboratoria badawcze.
 

Przygotowania inwestycji

Kompleksowe wsparcie profesjonalnych usług laboratoryjnych i doradczych jest istotne już na etapie przygotowania inwestycji, kiedy przedsiębiorstwo musi sporządzić raport oddziaływania danego przedsięwzięcia na środowisko, przeprowadzić badania dotyczące jakości gleby i wód gruntowych, czy wykonać ocenę ryzyka zdrowotnego. Także na późniejszym etapie działalności, zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem, firmy muszą monitorować swoje działania mogące prowadzić do degradacji środowiska naturalnego.

Obowiązujące przepisy prawne nakładają na przedsiębiorców wiele obowiązków związanych z przygotowaniem kompleksowej dokumentacji środowiskowej. Nasz Dział Ekspertyz wspiera firmy w ich profesjonalnym przygotowaniu. Klientom oferujemy akredytowane badania oraz pomiary zgodne z obowiązującymi przepisami. Wykorzystując nowoczesny sprzęt i wiedzę naszych ekspertów, sprawdzamy zanieczyszczenia ścieków i wód powierzchniowych, prowadzimy monitoring terenów, na których mają powstawać inwestycje oraz oceniamy ich wpływ na środowisko.
 

ROŚNIE ZAPOTRZEBOWANIE NA USŁUGI LABORATORYJNE

Podczas codziennej pracy w firmie JARS, która działa na polskim rynku już 15 lat, obserwujemy wzrost zapotrzebowania na usługi w dziedzinie badań laboratoryjnych. Są one niezwykle ważne na każdym etapie produkcji.

Jedne z nich są obowiązkowe, jak np. testy na badania wartości odżywczej produktu, inne służą do kontroli jakości zdrowotnej i handlowej produktu. Do najbardziej podstawowych należą np. badania zawartości tłuszczu, ale wiele firm decyduje się także na bardziej zaawansowane analizy oznaczania zawartości konserwantów, alergenów, witamin, słodzików czy mikrotoksyn. Dzięki temu producenci są pewni, że wytwarzane przez nich towary są wysokiej jakości i spełnią wymagania zarówno konsumentów, jak i instytucji nadzorujących rynek spożywczy.


 

Surowce i gotowy produkt

Badania surowców i gotowego produktu to nie jedyne analizy, jakie przeprowadzają firmy z branży spożywczej. Równie ważne dla końcowej jakości produktu jest to, w jakim środowisku dany produkt został przygotowany. Dlatego laboratoria JARS oferują swoim klientom badania sprawdzające higienę procesów technologicznych wytwarzania, a także badania opakowań dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Nasi eksperci sprawdzają m.in. zawartość metali ciężkich czy obecność zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Równie ważne są badania wpływu, jakie przedsiębiorstwo wywiera na otaczające je środowisko, jak chociażby kontrola ścieków odprowadzanych do kanalizacji czy emisji gazów. Przedsiębiorstwa w Polsce korzystają z usług laboratoriów JARS również w zakresie badania wód technologicznych, wód powierzchniowych, wód podziemnych, gleby, monitoringu składowisk, itp.

Każdy produkt, który trafia do konsumentów, musi spełniać wymagania dotyczące bezpieczeństwa i jakości. Dzięki wsparciu laboratoriów badawczych firmy nabywają pewności, że ich towary spełniają te standardy i dzięki temu będą w stanie odnieść sukces na konkurencyjnym rynku.
 

Proces technologiczny, odpady i opakowania

Badania laboratoryjnie można podzielić na te, które związanie są z procesem technologicznym oraz te, które dotyczą wytwarzanych w produkcji odpadów.

W pierwszym przypadku należy sprawdzać nie tylko gotowe produkty, ale również, a może przede wszystkim, surowce wykorzystywane do ich wytwarzania. W żywności badania mikrobiologiczne są standardowe, natomiast analizy fizykochemiczne, oferowane przez laboratoria JARS, obejmują m.in. badania zawartości tłuszczu, konserwantów, alergenów, witamin, słodzików czy mikrotoksyn, a także, wymagane przez prawo, badania wartości odżywczej. W drugim przypadku, laboratoria JARS oferują kompleksowe badania w zakresie analiz wszelkiego rodzaju odpadów i produktów ubocznych procesów technologicznych, jak również ocenę jakości powietrza i stanowisk pracy.

Kolejnym zagadnieniem, równie istotnym jak badania przeprowadzane na surowcach i gotowych produktach, są badania opakowań oraz ich oznakowanie. Dlatego JARS pomaga producentom żywności, kosmetyków i chemii gospodarczej w przygotowaniu etykiet pod kątem przepisów prawnych.
 

***

Każdy produkt wprowadzony do obrotu musi spełniać określone wymagania dotyczące jego bezpieczeństwa i jakości, wynikające z obowiązujących aktów prawnych i dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP). Laboratoria JARS świadczą usługi badawcze na każdym etapie ich produkcji. Dzięki temu klienci nie muszą się martwić o te zagadnienia, tylko mogą skupić się na procesach kluczowych dla ich działalności.

źródło: JARS
fot. 123rf.com
Tagi: JARS, badania
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ