22 marca 2018

Woda – jeden z kluczowych priorytetów w Grupie Carlsberg

Kategoria: Woda i ścieki

22 marca obchodzony jest Światowy Dzień Wody. Stanowi ona ok. 92 proc. gotowego piwa. Dlatego przez wieki to jej jakość warunkowała decyzję o budowie browaru w danym miejscu. Słód lub chmiel można przetransportować, ale przy warzeniu piwa korzysta się z lokalnych źródeł wody. Stąd tak istotna jest ich ochrona i racjonalna eksploatacja. W Grupie Carlsberg odpowiedzialne gospodarowanie wodą jest jednym z czterech kluczowych priorytetów globalnej strategii zrównoważonego rozwoju TOGETHER TOWARDS ZERO.

Woda – jeden z kluczowych priorytetów w Grupie Carlsberg

Niedobór lub brak dostępu do wody pitnej jest ogromnym ograniczeniem dla wielu społeczności naszej planety. Według raportu WHO i UNICEF[1] opublikowanego w połowie 2017 r., 3 z 10 osób na świecie, czyli ok. 2,1 miliarda ludzi, nie ma dostępu do bezpiecznej, bieżącej wody. Dlatego ochrona i odpowiedzialne korzystanie z zasobów wodnych stały się jednym z priorytetów strategii zrównoważonego rozwoju także w browarach Grupy Carlsberg.

Dwa lata temu Grupa Carlsberg rozpoczęła współpracę ze światową organizacją ekologiczną WWF w celu przeprowadzenia oceny ryzyka wodnego we wszystkich zakładach oraz zidentyfikowania tych browarów, które są umiejscowione na obszarach z ograniczonymi zasobami dobrej jakości wody. Te dane znalazły się w globalnej strategii zrównoważonego rozwoju TOGETHER TOWARDS ZERO, która została wdrożona w 2017 roku. Określiła ona na nowo zobowiązania firmy w zakresie m.in. odpowiedzialnego gospodarowania wodą. To bardzo ambitne cele – do roku 2022 zużycie wody we wszystkich browarach Grupy na świecie ma być zredukowane o 25 proc., by w roku 2030 osiągnąć redukcję o 50 proc. do poziomu 1,7 litra na 1 litr gotowego piwa

W 2017 roku w Grupie Carlsberg poprawiono efektywność gospodarowania wodą o 3 proc., zmniejszając jej zużycie do 3,1 hl / hl w porównaniu do 3,2 hl / hl w 2016 roku (poprawa o 6 proc. w stosunku do poziomu wyjściowego z 2015 r.).

Odpowiedzialne gospodarowanie wodą w browarach Carlsberg Polska

W browarach Bosman w Szczecinie, Kasztelan w Sierpcu i Okocim w Brzesku działania mające na celu ograniczenie zużycia wody obejmują trzy kluczowe obszary:

  1. wdrożenie nowych, zweryfikowanych standardów zarządzania mediami, w tym przede wszystkim wodą, ściekami i energią;
  2. kontynuację programów poprawy wydajności zużycia wody poprzez śledzenie miesięcznych parametrów i postępów oraz dzielenie się najlepszymi praktykami w tym zakresie, włączając program ciągłego doskonalenia i inicjatywy (kaizeny) dedykowane wodzie;
  3. podniesienie standardów oczyszczania ścieków dzięki modernizacji oczyszczalni (w 2017 r. taką modernizację zakończono w Browarze Okocim).

Warto wiedzieć, że na gotowy produkt – butelkę lub puszkę piwa – przypada ok. 25 proc. wody zużywanej w browarze, reszta to woda wykorzystywana na cele techniczne (np. woda kotłowa) i higieniczne (np. procesy mycia instalacji produkcyjnej). Jeszcze 10-15 lat temu do uwarzenia 1 hl piwa browary w Polsce potrzebowały 5-7 hl wody. W 2017 w Carlsberg Polska zużycie wody wyniosło 2,98 hl wody na 1 hl gotowego piwa (w porównaniu do 3,06 w 2016 roku).

Studium przypadku - obieg i oszczędność wody w Browarze Kasztelan

W czasie modernizacji Browaru Kasztelan w okresie 2014- 2015 szczególną uwagę zwrócono na efektywne rozwiązania energetyczne. Do chłodzenia brzeczki nie używa się już obecnie w browarze „wody lodowej” o temperaturze ok. 2°C, do uzyskania której zużywano dużej ilości energii elektrycznej. Brzeczka chłodzona jest wodą prosto ze studni o temperaturze ok. 10-12°C – to pierwszy obszar oszczędności energii. Chłodzenie brzeczki wodą w takiej temperaturze powoduje, że trzeba tej wody zużyć więcej, dlatego na warzelni powstaje nadmiar wody gorącej. Aby jej nie tracić, przekierowuje się ją na linię pakowania. Po wykorzystaniu woda jest już zimna – wlewa się ją do specjalnego zbiornika i używa do innych celów w browarze, np. do mycia maszyn – to kolejne obszary oszczędności wody i energii. Przed rozbudową browaru w Sierpcu na 1 litr piwa zużywano 4 litry wody, obecnie to tylko 2,8 litra wody.

[1] Źródło: http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/water-sanitation-hygiene/en/

źródło: Informacja prasowa
fot. 123rf.com
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ