Partner serwisu

Gdzie przydają się jony? Metody jonowymienne w przemyśle spożywczym

Kategoria: Bezpieczny produkt

Leszek Jaszczak

Metody jonowymienne mogą być potencjalnie wykorzystane do rozdzielania wielu typów cząsteczek jak np. jonów metali, białek, aminokwasów i cukrów. Technologia ta jest wykorzystywana w procedurach analitycznych jak np. chromatografii na bardzo małą skalę. Z drugiej strony umożliwia ona operacje produkcyjne na skalę przemysłową, takie jak demineralizacje lub odzyskiwanie białka.

Gdzie przydają się jony? Metody jonowymienne w przemyśle spożywczym

(…) Zastosowanie wymiany jonowej można podzielić ze względu na rodzaj przemysłu lub surowca. Główne obszary w przemyśle spożywczym, gdzie proces jest używany lub rozwijany to oczyszczanie cukru, nabiału i wody. Opisywane metody są szeroko stosowane, w celu odzyskania, oddzielania i oczyszczania przeciwciał monoklonalnych i enzymów. Innym sposobem kategoryzacji jest typ separacji, na przykład: usuwanie drobnych elementów, np. odbarwianie; wzbogacenie w frakcje, np. odzyskiwanie białka z serwatki lub krwi; izolowanie cennych związków, np. produkcji oczyszczonych enzymów.


Autor: Leszek Jaszczak

Fot.: www.sxc.hu

 

Cały artykuł został opublikowany w magazynie "Agro Przemysł" nr 1/2013

zamów prenumeratę (papierową bądź elektroniczną)

 Jak zamówić prenumeratę czasopisma drukowaną/elektroniczną

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ