26 października 2018

Serowe nowości w menu Papa John’s

Kategoria: Nowości na rynku

Pizzerie Papa John’s w drugiej połowie października zamieniły się w królestwo serów. Pięć certyfikowanych serów włoskich (DOP) zagościło na pizzy toskańskiej, zaś ser typu śródziemnomorskiego na zupełnie nowej w menu, pikantnej pizzy śródziemnomorskiej z papryczką pepperoncino. Na obu pizzach znajdziemy także oczywiście mozzarellę. Zamówienia można składać w restauracjach położonych już w 5 dzielnicach Warszawy lub przez telefon, a wkrótce także przez stronę papajohns.pl.

Serowe nowości w menu Papa John’s

Zgodnie z mottem marki Papa John’s „Lepsze składniki. Lepsza pizza”, sieć stale podnosi jakość swoich dań i wprowadza do oferty nowości. Chcąc podnieść walory smakowe pizzy toskańskiej, bazującej na sześciu różnych serach, Papa John’s postawiła na tradycyjne, historyczne smaki. Dlatego od połowy października na pizzy toskańskiej zagościły sery włoskie DOP, czyli posiadające certyfikat pochodzenia i zgodności z tradycyjnymi recepturami danego regionu.

– Wyselekcjonowaliśmy pięć różnych serów z różnych regionów Włoch. Łączy je jedna wspólna cecha – zgodność z tradycyjnymi recepturami, stosowanymi w ich wyrobie od pokoleń. Sery, które wybraliśmy pochodzą z czterech regionów Italii: Emilia Romagna, Nizina Padańska w Lombardii i Veneto oraz Sardynia – mówi Joanna Zawada, Dyrektor Marketingu sieci Papa John’s w Polsce.

Wśród nowych serów znalazł się m.in. Pecorino, wytwarzany na Sardynii z mleka owczego. Jest solony ręcznie i leżakuje minimum przez 5 miesięcy. Ze względu na ograniczoną dostępność mleka, ser ten wytwarzany jest jedynie przez 9 miesięcy w roku. Z północno wschodniej prowincji Vicenza pochodzi zaś Provolone – ser z pełnotłustego mleka krowiego, wytwarzany, dojrzewający co najmniej 4 miesiące. Kolejny ser pochodzi spod podnóży Apeninów, gdzie robiony jest z mleka pozyskiwanego z górskich gospodarstw, który również dojrzewa około roku. Nieco krócej trzeba czekać na dojrzałość innego sera – twardego włoskiego sera wegetariańskiego, pochodzącego z wielowiekowego gospodarstwa zakonnego w Lombardii. Ser ten robiony jest z mleka pochodzącego z jednej konkretnej mleczarni i dojrzewa co najmniej przez 9 miesięcy.

Grecka uczta

Nieco innym smakiem charakteryzuje się ser, który stanowi ważny składnik nowej pizzy śródziemnomorskiej, czyli świeży, mokry i lekko słonawy biały ser Apetina. Poza nim, na nowej pizzy znajdziemy obowiązkowo czarne oliwki, czerwoną cebulę i świeże pomidory. Pikanterii tej kompozycji dodaje pewien ważny i charakterystyczny dla marki Papa John’s dodatek - papryczka pepperoncino.

źródło: Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ