13 listopada 2018

Bezpieczny produkt spożywczy [DUŻO ZDJĘĆ]

Kategoria: V Konferencja Bezpieczny Produkt Spożywczy

Ponad 130 uczestników wzięło udział w konferencji „Bezpieczny Produkt Spożywczy”, która odbyła się w dniach 7-9 listopada w zamku Gniew. Organizatorem spotkania była firma BMP.

Bezpieczny produkt spożywczy [DUŻO ZDJĘĆ]

Uczestnicy m.in. z mleczarni, browarów, zakładów mięsnych czy przetwórstwa owocowo-warzywnego mogli wysłuchać referatów poświęconych nowoczesnym rozwiązaniom, technologiom oraz urządzeniom, pomagającym stworzyć bezpieczny, innowacyjny produkt. Nie zabrakło wystąpień poświęconych higienie w zakładach, certyfikatom, systemom kontroli czy opakowaniom.

Nowoczesne rozwiązania

Konferencję otworzył Przemysław Płonka – redaktor naczelny BMP, Dariusz Meller – kierownik produkcji POLMLEK Grudziądz oraz Andrzej Olkowski ze Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich. Część merytoryczną rozpoczął referat Andrzeja Ickowskiego (WIJHARS w Gdańsku z/s w Gdyni), poświęcony najczęstszym błędom stwierdzanym podczas kontroli WIJHARS, płynącym z wyników badań laboratoryjnych i kontroli oznakowania.

W Bloku 1 prezentowano nowoczesne technologie, urządzenia, rozwiązania, pomagające stworzyć bezpieczny produkt: Jacek Stelmach z firmy ESPANA mówił o Clear Whey – innowacyjnym barwniku do sera. Sebastian Ciach (DEKRA Certification Sp. z o.o.) przybliżał temat certyfikacji, a o bezpieczeństwie instalacji przemysłowych w branży spożywczej opowiadał Tomasz Tłustochowicz i Zbigniew Florczuk z Climbex S.A. Kolejne prezentacje dotyczyły: innowacji w dezynfekcji powietrza (Krzysztof Szarek, Kersia Polska Sp. z o.o.) oraz rozwiązań firmy Hach podczas tworzenia nowych produktów (Patryk Ciunajtis, Hach Lange Sp. z o.o.).

Panel zakończyło wystąpienie Joanny Berłowskiej z Politechniki Łódzkiej: „Saponiny – bezpieczna dla środowiska walka z biofilmem”.

W przerwach uczestnicy odwiedzali wystawę stoisk, która towarzyszyła imprezie. Na kilkunastu stanowiskach firmy prezentowały rozwiązania pomagające w produkcji, utrzymaniu bezpieczeństwa produktu.

Higiena w zakładach

Panel poświęcony szeroko pojętej czystości produkcji był najbardziej rozbudowanym w programie konferencji. Rozpoczął Dariusz Meller (POLMLEK Grudziądz), mówiąc o higienizacji w zakładzie produkcyjnym. Damian Wojtyś (Spirax Sarco Sp. z o.o.) podkreślał znaczenie pary czystej w przemyśle spożywczym, Patryk Betlejewski (FlexLink Systems Polska Sp. z o.o.) tłumaczył, jak ograniczyć obsługę systemów transportu jednocześnie zwiększając poziom czystości, a Małgorzata Kwasigroch (ASTE Sp. z o.o.) prezentowała rozwiązania do rozprowadzenia i ochrony instalacji w strefach czystych.

Dwa kolejne wystąpienia dotyczyły czystości posadzek (Rafał Błaszczyk, MAPEI Polska Sp. z o.o. oraz Robert Barański, ACO Elementy Budowlane Sp. z o.o.), a zakończeniem panelu był referat Doroty Kręgiel z Politechniki Łódzkiej: „Problemy w analizie mikrobiologicznej żywności i wody – bakterie żywe, lecz niedające się hodować”.

Najwyższa jakość i referat specjalny

Ostatnia, krótsza sesja, obejmowała referat na temat automatyzacji pakowania (Marcin Kretkowski, Ulma Packaging Polska Sp. z o.o.) oraz kontroli jakości w browarnictwie (Emilia Wiśniewska, Carlsberg Supply Company Polska S.A.).

Program merytoryczny 1. dnia zamknął wykład specjalny poświęcony komunikacji w sytuacjach kryzysowych. Urszula Podraza z Planet Partners Sp. z o.o. mówiła m.in. o najczęstszych źródłach kryzysów wizerunkowych w branży spożywczej czy o zasadach działania i komunikowania w kryzysie.

Trudno wyobrazić sobie konferencję odbywającą się w zamku Gniew bez poznania tajemnic tego wyjątkowego obiektu. Wieczór, rozpoczęty strzałem armatnim, obejmował więc i nocne zwiedzanie z lampionami oraz zabawę na dziedzińcu.

Dzień praktyczny

Drugi dzień konferencji był bardziej praktyczny. Rozpoczęły go warsztaty: „Informacja o wartości odżywczej, czyli nie taka tabela straszna, jak ją malują”, prowadzone przez Macieja Wojciechowskiego, Kierownika Działu Konsultacyjno-Szkoleniowego JARS. Omówił m.in. regulacje prawne dotyczące znakowania informacją o wartości odżywczej oraz sposób i rodzaje prezentacji informacji o wartości odżywczej na etykiecie.

Tradycyjnie konferencję zamknęła wycieczka techniczna – tym razem do mleczarni w Grudziądzu, należącej do Grupy POLMLEK, która pełniła rolę Honorowego Gospodarza imprezy. Uczestnicy zobaczyli m.in. aparatownię, masłownię, serownię i magazyn produktów gotowych.

Ze strony organizatora serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom, wykładowcom, Honorowemu Gospodarzowi, Patronom i Partnerom. Zapraszamy już za rok – na początku listopada spotkamy się w Lublinie – objecie roli Honorowego Gospodarza potwierdził już SM SPOMLEK.

fot. BMP
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ