Wtorek, 30 maja 2017 r.

Imieniny: Jana, Karola KONTRAST

wiswps_2017
Partner serwisu:

Fotoreportaże

– Od niedawana wykorzystujemy nową, automatyczną linię do produkcji mozzarelli. Starsi pracownicy mieli obawy, że na nowych urządzeniach sobie nie poradzą. Wcześniej widzieli, co się dzieje na każdym etapie produkcji. Kiedy jednak cały proces został „ukryty”, wydawało im się, że go należycie nie dopilnują. Ostatecznie doskonale sobie radzą w nowych warunkach – mówi Tadeusz Proczek, prezes zarządu OSM w Grodzisku Mazowieckim.

czytaj dalej

Manufaktura pomysłów

Adam Wita | 30-12-2014

Byli jednymi z pionierów we wprowadzaniu mocnych piw na polski rynek, w wykorzystywaniu linii puszkujących oraz linii rozlewu do butelek PET. – Nie baliśmy się wyzwań. Swoje pomysły realizowaliśmy najpierw w małej skali, żeby zobaczyć, jak zareaguje rynek – mówi Hubert Buksowicz, prezes Browaru Jabłonowo.

czytaj dalej

Operacja: sterylny rozlew

Adam Wita | 29-12-2014

Wyodrębnione pomieszczenie poznańskiego browaru Kompanii Piwowarskiej można porównać do sali operacyjnej. Panuje w nim niższa temperatura i nadciśnienie, które nie pozwala, by do środka dostało się powietrze z zewnątrz. W sterylnym clean roomie zostały zamknięte maszyny do rozlewania piwa i zamykania butelek zwrotnych.

czytaj dalej

W Gdańsku nie lali wody

Adam Wita | 23-12-2014

Efektywne wykorzystanie wody, sposoby jej uzdatniania, odzysku i ponownego wykorzystania oraz nowoczesne metody oczyszczania ścieków stosowane w zakładach – o tym rozmawiali uczestnicy VII edycji Konferencji Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym.

czytaj dalej

seRTG

Adam Wita | 09-12-2014

W Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w Radzyniu Podlaskim od połowy czerwca pracuje nowa linia do konfekcjonowania sera w porcje. Ciekawostką jest m.in. zamontowany w niej rentgen… Szczegóły w podpisach zdjęć. Fot.: Adam Wita

czytaj dalej

Musujący cydr

Adam Wita | 18-11-2014

W zakładzie pod Biłgorajem powstają miody pitne, napoje bezalkoholowe, wina musujące oraz coraz popularniejszy w ostatnim czasie cydr. – Dysponujemy największą w Polsce kubaturą ciśnieniową do produkcji cydru i wina musującego, podczas której produkt nasyca się dwutlenkiem węgla pochodzącym z naturalnego procesu – mówi Artur Dubaj, główny technolog i kierownik winiarni w AMBRA S.A.   Szczegółowe informacje w podpisach do zdjęć w galerii. Fot.: Adam Wita  

czytaj dalej

(Roz)budowa

Adam Wita | 13-10-2014

– Podjęliśmy decyzję o budowie kompaktowej biologiczno-membranowej oczyszczalni ścieków. Będzie zajmowała 30-40 arów z 2 hektarów, które mamy. To niewiele, więc nie będziemy mieli problemu z kolejnymi inwestycjami – mówi Jerzy Pyza, prezes Spółdzielni Mleczarskiej RYKI.

czytaj dalej

Polagra-Food 2014 - galeria zdjęć

Adam Wita | 08-10-2014

Kolejna edycja targów Polagra-Food za nami. Po raz kolejny w jednym miejscu spotkały się firmy działające w branży spożywczej, hurtownicy, dystrybutorzy i sprzedawcy detaliczni.

czytaj dalej

Z wizytą w ZL Nałęczów Zdrój

Adam Wita | 30-09-2014

Na liniach w firmie ZL Nałęczów Zdrój sp. z o.o. sp. k., butelkującej m.in. naturalną wodę mineralną Cisowianka, funkcjonują maszyny i urządzenia prototypowe i innowacyjne na skalę światową, modernizacje i udoskonalenia niektórych z nich zostały opracowane i stworzone na miejscu. – Do zakładu przyjeżdżają wycieczki z różnych stron świata, aby oglądać te rozwiązania – tłumaczy Edyta Bilska, marketing manager w Polskich Zdrojach.

czytaj dalej

Mali dla całej Polski

Przemysław Płonka, Adam Wita | 17-09-2014

– Małe browary produkują głównie piwa specjalne, o odpowiednio wysokiej cenie. My nie celujemy w ten segment. Jesteśmy browarem regionalnym, należącym do większej spółki browarniczej. Nie zamierzamy klientów oszukiwać w tej kwestii. Warzymy porządnego, dobrego, klasycznego pilsa, który postrzegany jest jako marka dostępna w niemal całej Polsce – mówi Magdalena Kochan, dyrektor Browaru w Łomży.

czytaj dalej

W Augustowie spotkali się przedstawiciele Komisji Europejskiej, branży mleczarskiej z Niemiec, Holandii, Francji i Polski oraz szefowie spółdzielni mleczarskich, zakładów przetwórstwa mleczarskiego oraz producenci mleka. Dyskutowano o przyszłości branży nie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej. Specjalnym gościem Forum był Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki.

czytaj dalej

Przed naszym klinkiem twaróg wytwarzano w inny sposób. Stosując nową metodę produkcji zyskaliśmy na jakości, trwałości i czystości mikrobiologicznej produktu. Wprowadziliśmy stałą wagę i stałą cenę, czego wcześniej nie było. Powstające później w innych mleczarniach instalacje opierały się właśnie o tę zasadę produkcji – mówi Zbigniew Kalinowski, prezes OSM w Piątnicy.

czytaj dalej

2 1

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.