Poniedziałek, 27 lutego 2017 r.

Imieniny: Gabriela, Anastazji KONTRAST

urwps_glowny
Partner serwisu:

Wywiady

– Kłopot z mentalnością, cokolwiek byśmy pod tym pojęciem rozumieli, polega na tym, że bardzo trudno jest ją zmienić. Rozumiem to i nie spodziewam się, że doczekam, przynajmniej w moim życiu zawodowym, takich czasów, że siądziemy z rolnikami do stołu, przedstawimy nawzajem rzetelne kalkulacje i wyliczymy cenę za mleko z poszanowaniem interesu obu stron. Obecnie niestety jest to raczej gra, a nie rozmowa biznesowa – mówi Edward Bajko, prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

czytaj dalej

Elastyczniejsi

Rozmowa z Tomaszem Maksymiukiem - dyrektorem browaru w Poznaniu | 15-12-2014

– Praca nad nowymi recepturami wymaga od nas również uwarzenia tego piwa. Nastręcza to pewne trudności w efektywnym wykorzystaniu linii produkcyjnych i rozlewniczych. Głównym celem ostatnich inwestycji było zwiększenie elastyczności browaru w Poznaniu – mówi Tomasz Maksymiuk, dyrektor browaru w Poznaniu.

czytaj dalej

Barbara Groele o Dobrowolnym Systemie Kontroli (DSK)

Rozmowa z Barbarą Groele, Sekretarzem Generalnym Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków | 24-10-2014

Skąd wzięła się idea powołania DSK?  W 2002 r. przed wejściem Polski do Unii Europejskiej branża i stowarzyszenie KUPS wiedziały, że wraz z akcesją zmienią się przepisy. M.in. część produktów, które  wcześniej było sokiem (czarna porzeczka, wiśnia) potem musiały być nazwane nektarem.

czytaj dalej

Luka w świadomości

Rozmowa z Barbarą Groele, Sekretarzem Generalnym Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków

– Jest poważna luka zarówno w przepisach prawa, jak i w świadomości decydentów, którzy nie wzięli pod uwagę, że konsument nie zna wszystkich przepisów i nie jest w stanie odróżnić jakościowo soku od napoju. Prowadzimy akcje informacyjne, ale nasze możliwości są ograniczone. Potrzebna jest zmiana przepisów – mówi Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków.

czytaj dalej

Zmobilizowani

Rozmowa z Danutą Gut - Dyrektor Biura Zarządu ZPPP Browary Polskie | 08-10-2014

– Małe browary, szukając swojej niszy, zmobilizowały duże zakłady do tego, żeby zaoferować szerszą gamę produktów. Zaczynają one sięgać do starych receptur i tradycji – mówi Danuta Gut, dyrektor biura zarządu Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego „Browary Polskie”.

czytaj dalej

Rozwój napędza rozwój

Rozmowa z Jerzym Pyzą, prezesem Spółdzielni Mleczarskiej RYKI | 24-09-2014

W ubiegłym roku Spółdzielnia Mleczarska w Rykach zainwestowała 27 mln zł, zwiększając swoje moce przerobowe prawie o 100%. Wzrost produkcji oznacza wzrost zużycia wody, a co za tym idzie większą ilość ścieków. Stąd decyzja o budowie pierwszej w polskim przemyśle mleczarskim biologiczno-membranowej oczyszczalni ścieków. W planach są już kolejne inwestycje.

czytaj dalej

Janusz Mojak: Pracujemy nad nowym produktem, montujemy nowe maszyny

Rozmowa z Januszem Mojakiem, prezesem Spółdzielni Mleczarskiej BIELUCH | 28-07-2014

– Teraz pracujemy nad produktem, który będzie połączeniem jogurtu greckiego z owocami, czyli czymś w rodzaju deseru. Montujemy nową pakowaczkę do napełniania dwóch komór opakowania dwoma różnymi produktami – mówi prezes Janusz Mojak pytany o plany SM Bieluch, eksport produktów i zniesienie kwot mlecznych.

czytaj dalej

Janusz Mojak: Redukcja zatrudnienia jest przyjęta w strategii Bielucha

Rozmowa z Januszem Mojakiem, prezesem Spółdzielni Mleczarskiej BIELUCH | 25-07-2014

– Pewna redukcja zatrudnienia jest w naszej strategii przyjęta i planowana, ale na zasadach spółdzielczych, humanitarnych, poprzez odchodzenie na emeryturę. Na ich miejsce będziemy się starali nie zatrudniać ludzi, ponieważ mamy w pewnym sensie nadmiar pracowników – mówi Janusz Mojak zapytany o kondycję i plany SM Bieluch, której prezesem jest od 6 czerwca br.

czytaj dalej

Piątnica: 34 metry w górę

Rozmowa ze Zbigniewem Kalinowskim, prezesem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy | 09-07-2014

Zakład OSM w Piątnicy zlokalizowany jest wewnątrz miejscowości. Wokół stoją budynki mieszkalne, a na dalszą rozbudowę nie ma już miejsca. Ostatnią z poważnych inwestycji budowlanych będzie tu w 100% automatyczny, wysoki aż na 34 metry i mieszczący 5,5 tys. palet magazyn wysokiego składowania.

czytaj dalej

Spontaniczna fermentacja świadomości

Rozmowa z Andrzejem Olkowskim, prezesem Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich

– Następujący proces zmiany świadomości konsumentów, którzy sięgają coraz częściej po droższe produkty lepszej jakości, można porównać do fermentacji spontanicznej. Daje ona wyśmienite rezultaty wtedy, gdy odbywa się powoli, w naturalnym tempie i niczym się jej nie przyspiesza. Nie chcemy robić nic na siłę – mówi Andrzej Olkowski.

czytaj dalej

Czym jest dusza w serze

Rozmowa z Grzegorzem Gańko, prezesem OSM w Sierpcu

– Serowar sprawdza zwięzłość skrzepu i widzi, czy już kwalifikuje się do krojenia. Jeżeli wynik odbiega od oczekiwanego wie, co zmodyfikować: czy podnieść temperaturę o jeden stopień, a może przedłużyć lub skrócić jeden z etapów. Suma takich niuansów składa się na „duszę” sera  – mówi Grzegorz Gańko, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sierpcu, którego pytamy o połączenie tradycji z nowoczesnością, kulturę spożywania serów oraz inwestycje w zakładzie.

czytaj dalej

Browar Artezan: Bawi nas produkcja piwa, a nie handel nim

Rozmowa z Dariuszem Doroszkiewiczem i Piotrem Wypychem

„Jeżeli jesteś doświadczonym piwowarem domowym i masz pojęcie o technologii produkcji piwa, to wyzwanie może być dla ciebie, w przeciwnym wypadku lepiej się za to nie zabierać” – takim zdaniem rozpoczyna się opublikowany na stronie Browaru Artezan poradnik dla osób chcących otworzyć podobny browar rzemieślniczy. Dariusza Doroszkiewicza i Piotra Wypycha, czyli dwie trzecie Artezana, pytamy m.in. o trudności w zakładaniu i prowadzeniu browaru.

czytaj dalej

2 1

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.