Poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Imieniny: Kazimiery, Joanny KONTRAST

bps_2017 biuro targów monachijskich
Partner serwisu:

Utrzymanie ruchu

Kulturę można traktować jako jeden z podsystemów organizacji utrzymania ruchu. Pozwala to badać wzajemne relacje pomiędzy wzorami zachowań pracowników a polityką eksploatacyjną, metodami zarządzania i technologiami. Równowaga pomiędzy przewidywaniem przyszłych zachowań ludzi w odniesieniu do poszczególnych obiektów technicznych pozwala na formułowanie celów i kryteriów ujętych w ramach polityki eksploatacyjnej przedsiębiorstwa.

czytaj dalej

Szybki i kompaktowy system przenośnikowy umożliwia producentowi herbaty Yamamotoyama równoczesne pakowanie torebek z herbatą o różnych smakach z dużą szybkością i bez uszkadzania produktu, w warunkach ograniczonej przestrzeni.

czytaj dalej

Rodzina nowych, kompaktowych czujników i presostatów do pomiaru ciśnienia względnego i absolutnego gazów, pary i cieczy, to aż osiem produktów idealnych dla Twojej aplikacji: Przetworniki Cerabar PMC11/PMP11, PMC21/PMP21, PMP23 Presostaty Ceraphant PTC31B/PTP31B, PTP33B

czytaj dalej

Czy można zobaczyć, czy w magazynie innego zakładu jest „na stanie” część, jakiej potrzebuje nasz dział UR? Można, z wykorzystaniem międzyzakładowego magazynu części zamiennych, o którym opowiada Tadeusz Turek, szef utrzymania ruchu w Coca-Cola HBC Polska w Tyliczu.

czytaj dalej

Kilka urządzeń wyposażonych w instalacje monitorowania ich stanu, tworzy sieć wewnątrzzakładową, którą można nazwać intranetem maszyn. To właśnie tam przenosi się bijące serce zakładu produkcyjnego. Nadzór nad krytycznymi elementami linii technologicznych, to kluczowy obszar działań utrzymania ruchu, dlatego poprzez umiejętne łączenie PdM z PM można uzyskać oszczędności oraz zmniejszenie wskaźników awaryjności do akceptowalnych ekonomicznie wartości.

czytaj dalej

W OSM w Sierpcu poszerzono funkcjonujący system zintegrowany o nakładkę przydatną w pracy działu utrzymania ruchu. – Wcześniej pracownik tylko dzwonił z informacją, że jest awaria. Teraz musi nie tylko zadzwonić, ale później usiąść do komputera, zalogować się i wprowadzić wszystkie dane dotyczące awarii – tłumaczy Tomasz Sowiński, szef utrzymania ruchu w OSM Sierpc.

czytaj dalej

Nie używasz robotów? Lepiej zacznij!

Krzysztof Łapiński | 17-05-2017

W wielu sektorach przemysłu, również w branży spożywczej, roboty stają się koniecznością. Szczególnie dotyczy to firm, które dążą do dalszego rozwoju i mają ambicje powiększania swoich udziałów rynkowych. Przedsiębiorstwa, które nie zdecydują się na wykorzystywanie robotów, będą musiały się liczyć z ryzykiem spadku sprzedaży i utratą udziałów w rynku.

czytaj dalej

Pierwsze kroki z TPM i co dalej?

Dorota Bieniek | 16-05-2017

Nie ma fizycznej możliwości na jednakowy poziom zaangażowania TPM AM dla każdego urządzenia w firmie. Które maszyny i urządzenia wpleść zatem w codzienny TPM, a które nie? Istnieją metodologie wskazania urządzeń krytycznych w organizacji i określenia, które z nich powinny być „oczkiem w głowie” całej firmy. Jakie zatem parametry należy analizować?

czytaj dalej

Z rozrzewnieniem wspomina czas, kiedy pracował w branży farmaceutycznej. Długi termin przydatności tabletek pozwalał za zatrzymanie maszyny na miesiąc, bez żadnych poważniejszych konsekwencji. Dziś, pracując z surowymi owocami i warzywami, ma czasami kilkanaście godzin na wykonanie poważnego remontu. O utrzymaniu ruchu w firmie Bona-Agra mówi Zbigniew Sielanko, szef działu technicznego.

czytaj dalej

– W przyszłości na pewno będzie funkcjonował wspólny magazyn części zamiennych dla wszystkich zakładów – możemy go nazwać „wirtualnym”. Nastąpi też większe ograniczenie liczby części dostępnych na miejscu, w zakładowym magazynie – mówi Tadeusz Turek, szef utrzymania ruchu w zakładzie Coca-Cola HBC w Tyliczu.

czytaj dalej

Wartość polskiego rynku FMCG w 2016 roku wyniosła 255 mld PLN. Mimo wzrostu na poziomie 4,3 proc. r/r,  lokalnym producentom coraz trudniej utrzymać na nim pozycję, zwłaszcza w obliczu postępującej konsolidacji. Receptą na problemy mogą być inwestycje w nowe technologie i poprawa rentowności zakładów. Z danych GUS wynika, że znaczna część polskich producentów żywności jest informatycznie zacofana.

czytaj dalej

– Ostatnio w firmach produkcyjnych (zarówno małych i dużych) modny stał się outsourcing. Firmy zewnętrzne nie raz namawiają nas, żebyśmy z nimi współpracowali. Słyszymy: „weźcie nas, my wam zrobimy audyt, popracujemy i później wszystko będzie funkcjonowało, będziecie tylko w razie potrzeby do nas dzwonić” – mówi Tomasz Sowiński, szef utrzymania ruchu w OSM Sierpc.

czytaj dalej

3 2 1

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.