Wtorek, 30 maja 2017 r.

Imieniny: Jana, Karola KONTRAST

biuro targów monachijskich
Partner serwisu:

Woda i ścieki

O oszczędzaniu i racjonalnym gospodarowaniu wodą w browarze

dr hab. inż. Agnieszka Nawirska-Olszańska | 09-02-2017

Woda to nie tylko bezpośrednia produkcja piwa, ale też wiele innych etapów. Potrzebna jest ona od uprawy jęczmienia przez cały proces warzenia aż po mycie. Oszczędność i racjonalne gospodarowanie wodą są szczególnie ważne teraz, kiedy planuje się podniesienie opłat za korzystanie ze środowiska. Jak to zrobić?

czytaj dalej

Oczyszczalnia ścieków położona jest niedaleko zakładu produkcyjnego. Jej praca oparta jest na procesie będącym kombinacją dwustopniowego osadu czynnego z aktywnym napowietrzaniem połączonym z tlenową stabilizacją oraz stacją zagęszczania osadu nadmiernego. Jakie doświadczenia w gospodarce osadami ma Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim?

czytaj dalej

Dwutlenek chloru w dezynfekcji wody

Agnieszka Włodyka-Bergier, Emilia Stańkowska, AGH w Krakowie | 07-12-2016

Dwutlenek chloru jest skutecznym dezynfektantem wody przeznaczonej do celów spożywczych. W porównaniu z chlorem tworzy znacznie mniej toksycznych chloropochodnych produktów ubocznych dezynfekcji. Stosowanie dwutlenku chloru do dezynfekcji może powodować jednak zmniejszenie stabilności mikrobiologicznej wody ze względu na wzrost biodegradowalnego i przyswajalnego węgla organicznego, który jest pożywką dla mikroorganizmów.

czytaj dalej

Definicja biogazu rolniczego wyklucza stosowanie produktów pochodzących z oczyszczalni ścieków. Z tego powodu operatorzy oczyszczalni ścieków S.M. Bielmlek oraz biogazowni PGB Stary Kornin nie mogą podjąć długoterminowej, korzystnej współpracy. W lipcu 2016 dokonano pilotażowego zrzutu osadów nadmiernych do biogazowi. Analizując wyniki nie można pozostać obojętnym na tak duży potencjał energetyczny.

czytaj dalej

O gospodarce ściekowej w OSM Sierpc

Katarzyna Umiejewska, Magdalena Doch, Zuzanna Jarzębowska, Dariusz Kilanowski | 29-11-2016

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu skupuje rocznie ponad 180 mln litrów mleka. Funkcjonuje tam oczyszczalnia ścieków, która zlokalizowana jest na terenie zakładu. Jak wygląda gospodarka ściekowa? Czy udaje się osiągnąć założone wyniki?

czytaj dalej

Żelazne normy stężenia, czyli o odżelazianiu wody wykorzystywanej w przemyśle spożywczym

dr inż. Iwona Kłosok-Bazan, Politechnika Opolska | 27-10-2016

Polski przemysł spożywczy uzależniony jest od dostępu do wód podziemnych. Te z kolei w ponad 70 % posiadają ponadnormatywne stężenia żelaza. Może to mieć negatywny wpływ na jakość produktów spożywczych. Stężenie żelaza w wodzie nie powinno zatem przekraczać wartości 200 μg na litr.

czytaj dalej

Zasoby wodne stają się co raz mniejsze. Skażenie środowiska wzrasta, a przepisy dotyczące wykorzystania wody w wielu gałęziach przemysłu nie maleją. Jak przygotować skuteczny układ oczyszczenia, by spełnić wszystkie normy?

czytaj dalej

Prawo wodne a mleczarstwo

Przemysław Płonka | 05-10-2016

– Zasoby wodne Polski są bardzo ubogie. Mleczarstwo dostrzega ten problem i stara się odzyskiwać wody, które są tracone podczas różnych cyklów produkcyjnych – mówi Jarosław Ostrowski, prezes zarządu Centrum Badawczo-Wdrożeniowego UNITEX, którego pytamy m.in. o wpływ nowego Prawa wodnego na branżę mleczarską.

czytaj dalej

Polacy mają coraz większe zaufanie do wody z kranu. Jej picie deklaruje prawie połowa mieszkańców miast, podczas gdy w 2014 roku było to tylko 26 proc. – wynika z badania „Picie, używanie i filtracja wody” zrealizowanego przez TNS Polska na zlecenie marki Brita. Woda kranowa jest tańsza niż wody butelkowane i równie bogata w minerały (wapń i magnez), ale wciąż 1/4 konsumentów obawia się obecności w niej bakterii. Mają też zastrzeżenia do twardości wody, ale w tym pomóc może jej filtrowanie – tę metodę stosuje 17 proc. konsumentów.

czytaj dalej

Olbrzymie rachunki za wodę, wysokie ceny wody butelkowanej, bankrutujący rolnicy, kolejny podatek nakładany na Polaków – taki obraz zmian w Prawie wodnym może mieć przeciętny Kowalski po lekturze niektórych nagłówków gazet. Ile w tym prawdy, a ile to tylko straszenie?

czytaj dalej

Realizowana przez firmę MARS strategia przewiduje m.in. zmniejszenie zużycia wody oraz całkowite zaprzestanie stosowania energii pochodzącej z paliw kopalnych do 2040 roku. W kompleksie pod Sochaczewem działa już nowa oczyszczalnia ścieków, wykorzystująca najnowsze osiągnięcia technologiczne. Nie tylko oczyszcza się tam ścieki, ale również odzyskuje wodę i generuje energię elektryczną.

czytaj dalej

– Zasoby wodne w Polsce są na bardzo niskim poziomie, porównywalnym do Egiptu – mówi Mariusz Gajda, podsekretarz stanu w Ministerstwie Środowiska. Minister dodaje, że aktualny stan gospodarki wodnej to efekt wieloletnich zaniedbań, sięgających nawet lat 80. ubiegłego wieku.

czytaj dalej

3 2 1

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.