Wtorek, 30 maja 2017 r.

Imieniny: Jana, Karola KONTRAST

wiswps_2017
Partner serwisu:

Bezpieczny produkt

– Zaczęliśmy obserwować, że coś niedobrego dzieje się z piwem. Mam na myśli produkty, które można określić jako piwopodobne. Nie mają piwnego smaku i zapachu. Brutalnie mówiąc, to gorzka, alkoholizowana, żółta woda – mówi Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.

czytaj dalej

Opakowanie prawdę Ci powie

dr inż. Karolina Assman, dr inż. Marta Biegańska | 25-05-2017

Podejście do roli i funkcji opakowań zmienia się. Prace nad rozwijaniem opakowań aktywnych i inteligentnych skupiają się przede wszystkim na dostarczaniu konsumentom żywności bezpiecznej i wysokiej jakości. Jednymi z wielu rozwiązań są wskaźniki, które informują konsumenta np. o tym, czy zapakowany produkt jest jeszcze świeży i zdatny do spożycia.

czytaj dalej

Europejskie badania produktów rolniczych wskazują, że blisko 44 proc. z nich zawiera śladowe ilości pestycydów, które jednak mieszczą się w granicach ściśle określonych norm europejskich. Nadmierna ilość pozostałości pestycydów i metali ciężkich w żywności może być groźna dla zdrowia. Choć konsumenci mają coraz większą świadomość na temat zdrowego jedzenia, to trudno im zweryfikować obecność szkodliwych związków. Powstał więc specjalny system, który pozwala sprawdzić jakość żywności.

czytaj dalej

Szybkie metody wykrywania zanieczyszczeń mikrobiologicznych w sokach i napojach

mgr inż. Justyna Nasiłowska, mgr Marzena Kowalska | 19-05-2017

Informacje na temat oznaczeń liczby i obecności drobnoustrojów psujących oraz patogenów w sokach i napojach podają międzynarodowe normy. Oznaczenia tam zawarte opierają się o metody tradycyjne, czyli ocenę zdolności wzrostu na pożywkach stałych lub płynnych. Są jednak sposoby na szybsze, bardziej precyzyjne i czułe oznaczenia...

czytaj dalej

14 listopada 2017 r. odbędzie się IV konferencja naukowo-techniczna Bezpieczny Produkt Spożywczy. Honorowymi Gospodarzami poprzednich edycji byli: SM Mlekovita, SM Spomlek i SM Mlekpol. Podczas organizacji tegorocznej konferencji również podjęliśmy współpracę z jednym z czołowych producentów branży mleczarskiej w Polsce.

czytaj dalej

Bioluminescencja – nowoczesny wskaźnik higieny w przemyśle spożywczym

dr hab. inż. Dorota Cais-Sokolińska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | 23-01-2017

Dbałość o higienę w zakładzie staje się determinantem jakości wytwarzanych produktów. Duża liczba analiz i długi czas oczekiwania na ich wynik skłania do poszukiwań nowych metod kontroli stanu higienicznego linii produkcyjnych. Coraz częściej stosuje się bioluminescencyjny pomiar ATP, który wskazuje na obecność materiału biologicznego wykorzystując zjawisko bioluminescencji.

czytaj dalej

Czy kiełki to samo zdrowie?

dr n. biologicznych Izabela Szamrej | 09-01-2017

Komisja Europejska określiła przepisy prawne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu kiełków. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, iż wszystkie te wymagania są „na wyrost”. Jednak z danych systemu RASFF wynika, że sytuacja nie jest optymistyczna. Jakie wymogi musi spełnić producent, żeby konsument miał pewność, że „kiełki to zdrowie”?

czytaj dalej

Mikrobiologia prognostyczna w przemyśle piwowarskim

Dorota Kręgiel, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej | 03-01-2017

W produkcji piwa ciągle szuka się lepszych sposobów przewidywania i regulowania szybkości procesu fermentacji. Jego zakłócenia prowadzą do poważnych kłopotów technologicznych. W takich sytuacjach pomocna okazuję się tzw. mikrobiologia prognostyczna, wykorzystująca modele matematyczne.

czytaj dalej

Naturalne konserwanty w produktach spożywczych

mgr inż. Hubert Antolak, dr hab. inż. Dorota Kręgiel | 29-12-2016

Konserwanty w produkcji żywności są niezbędne. Niestety, większość z tych sztucznych może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie konsumentów. Należy więc częściej sięgać po naturalne ekstrakty i soki roślinne, które również hamują wzrost mikroorganizmów. Naturalne substancje konserwujące to interesująca alternatywa dla konwencjonalnych, chemicznych odpowiedników.

czytaj dalej

Kontrola dokumentów dotyczących materiałów do kontaktu z żywnością – obowiązki przedsiębiorców branży spożywczej

mgr inż. Marzena Pawlicka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego ? Państwowy Zakład Higieny w Warsza | 28-12-2016

Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą być obojętne i nie mogą uwalniać do żywności substancji chemicznych, które mogłyby negatywnie wpłynąć na zdrowie człowieka. Powinna im towarzyszyć tzw. deklaracja zgodności. Jakie są jej cele? Co powinna zawierać? Jakie obowiązki mają przedsiębiorcy branży spożywczej?

czytaj dalej

Firma Cavinnova pracuje nad technologią i urządzeniem, które ma wykorzystywać zjawisko kawitacji do przeprowadzania pasteryzacji napojów bez użycia wysokiej temperatury. Powstanie urządzenia planowane jest już w 2017 roku. Jak wskazuje prezes firmy, na powodzenie projektu start-upu znaczący wpływ ma zainteresowanie inwestorów. Start-upy charakteryzują się jednak dużo wyższym poziomem ryzyka niż inne inwestycje. Na 100 projektów faktycznie zarobić można na góra dwóch – mówi Lidia Adamska, prezes Cavinnova.

czytaj dalej

100% soki i musy owocowo-warzywne to idealna alternatywa dla świeżych owoców i warzyw. Szczególnie w okresie zimowym pozwalają one dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci zalecają spożywanie soków i musów, które z powodzeniem mogą zastąpić jedną porcję warzyw i owoców dziennie. Jednak wokół tych produktów narosło wiele mitów, które sieją wątpliwość – w tym artykule postaramy się je rozwiać!

czytaj dalej

3 2 1

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.