Wtorek, 28 lutego 2017 r.

Imieniny: Oswalda, Ludomira, Romana KONTRAST

urwps_glowny
Partner serwisu:

Bezpieczny produkt

14 listopada 2017 r. odbędzie się IV konferencja naukowo-techniczna Bezpieczny Produkt Spożywczy. Honorowymi Gospodarzami poprzednich edycji byli: SM Mlekovita, SM Spomlek i SM Mlekpol. Podczas organizacji tegorocznej konferencji również podjęliśmy współpracę z jednym z czołowych producentów branży mleczarskiej w Polsce.

czytaj dalej

Bioluminescencja – nowoczesny wskaźnik higieny w przemyśle spożywczym

dr hab. inż. Dorota Cais-Sokolińska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | 23-01-2017

Dbałość o higienę w zakładzie staje się determinantem jakości wytwarzanych produktów. Duża liczba analiz i długi czas oczekiwania na ich wynik skłania do poszukiwań nowych metod kontroli stanu higienicznego linii produkcyjnych. Coraz częściej stosuje się bioluminescencyjny pomiar ATP, który wskazuje na obecność materiału biologicznego wykorzystując zjawisko bioluminescencji.

czytaj dalej

Czy kiełki to samo zdrowie?

dr n. biologicznych Izabela Szamrej | 09-01-2017

Komisja Europejska określiła przepisy prawne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu kiełków. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, iż wszystkie te wymagania są „na wyrost”. Jednak z danych systemu RASFF wynika, że sytuacja nie jest optymistyczna. Jakie wymogi musi spełnić producent, żeby konsument miał pewność, że „kiełki to zdrowie”?

czytaj dalej

Mikrobiologia prognostyczna w przemyśle piwowarskim

Dorota Kręgiel, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej | 03-01-2017

W produkcji piwa ciągle szuka się lepszych sposobów przewidywania i regulowania szybkości procesu fermentacji. Jego zakłócenia prowadzą do poważnych kłopotów technologicznych. W takich sytuacjach pomocna okazuję się tzw. mikrobiologia prognostyczna, wykorzystująca modele matematyczne.

czytaj dalej

Naturalne konserwanty w produktach spożywczych

mgr inż. Hubert Antolak, dr hab. inż. Dorota Kręgiel | 29-12-2016

Konserwanty w produkcji żywności są niezbędne. Niestety, większość z tych sztucznych może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie konsumentów. Należy więc częściej sięgać po naturalne ekstrakty i soki roślinne, które również hamują wzrost mikroorganizmów. Naturalne substancje konserwujące to interesująca alternatywa dla konwencjonalnych, chemicznych odpowiedników.

czytaj dalej

Kontrola dokumentów dotyczących materiałów do kontaktu z żywnością – obowiązki przedsiębiorców branży spożywczej

mgr inż. Marzena Pawlicka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego ? Państwowy Zakład Higieny w Warsza | 28-12-2016

Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą być obojętne i nie mogą uwalniać do żywności substancji chemicznych, które mogłyby negatywnie wpłynąć na zdrowie człowieka. Powinna im towarzyszyć tzw. deklaracja zgodności. Jakie są jej cele? Co powinna zawierać? Jakie obowiązki mają przedsiębiorcy branży spożywczej?

czytaj dalej

Firma Cavinnova pracuje nad technologią i urządzeniem, które ma wykorzystywać zjawisko kawitacji do przeprowadzania pasteryzacji napojów bez użycia wysokiej temperatury. Powstanie urządzenia planowane jest już w 2017 roku. Jak wskazuje prezes firmy, na powodzenie projektu start-upu znaczący wpływ ma zainteresowanie inwestorów. Start-upy charakteryzują się jednak dużo wyższym poziomem ryzyka niż inne inwestycje. Na 100 projektów faktycznie zarobić można na góra dwóch – mówi Lidia Adamska, prezes Cavinnova.

czytaj dalej

100% soki i musy owocowo-warzywne to idealna alternatywa dla świeżych owoców i warzyw. Szczególnie w okresie zimowym pozwalają one dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci zalecają spożywanie soków i musów, które z powodzeniem mogą zastąpić jedną porcję warzyw i owoców dziennie. Jednak wokół tych produktów narosło wiele mitów, które sieją wątpliwość – w tym artykule postaramy się je rozwiać!

czytaj dalej

Przychodzi reklamacja z rynku. A wyglądało na to, że wszystko jest pod kontrolą. Zaczynasz marzyć, jak pięknie by było mieć sprawdzone narzędzia kontroli mikrobiologicznej. Chcesz zminimalizować ryzyko wystąpienia infekcji, a jak się przytrafi, szybko ją zlokalizować i wyeliminować tak, aby móc spokojnie kontynuować produkcję. To jednak nie tylko marzenia! Jest na to sposób...

czytaj dalej

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości środków ochrony roślin w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują prawie 83 000 próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. Spośród zbadanej żywności 97% spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach, z czego 53,6% próbek nie zawierało żadnych pozostałości, a 43,4% zawierało mieszczące się w normach śladowe ilości pozostałości środków ochrony roślin.

czytaj dalej

Jak wykryć zafałszowane mleko?

dr hab. inż. Dorota Cais-Sokolińska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | 29-11-2016

Dodawanie wody do mleka surowego jest niedopuszczalne. Rozwodnione mleko traktowane jest jako surowiec o zafałszowanym składzie. Każdy z zakładów prowadzących skup mleka zobowiązany jest do kontroli przestrzegania tego zakazu. Szybką, prostą i bardzo tanią metodą wykrywania rozwodnienia mleka jest pomiar jego temperatury zamarzania.

czytaj dalej

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne soków niepasteryzowanych

mgr inż. Justyna Nasiłowska, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława D | 22-11-2016

Niepasteryzowane soki jednodniowe są coraz bardziej popularne wśród konsumentów. Ich produkcja to jednak sporo wyzwań dla producentów. Ze względu na niewielki stopień przetworzenia soki te mogą być nośnikiem niebezpiecznych drobnoustrojów patogennych.

czytaj dalej

3 2 1

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.