Poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Imieniny: Kazimiery, Joanny KONTRAST

bps_2017 wiswps_2017
Partner serwisu:

Bezpieczny produkt

Jak podaje serwis foodfakty.pl, w lutym 2017 roku ANSES (francuska Narodowa Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia, Żywności, Środowiska i Pracy) zwróciła się do ECHA (Europejskiej Agencji Chemikaliów) z wnioskiem o zakwalifikowanie BPA (bisfenolu A) do grupy SVHC, czyli substancji wzbudzających szczególnie duże obawy. Wniosek spotkał się z aprobatą komitetu ECHA (Europejska Agencja Chemikaliów).

czytaj dalej

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz niektórych innych ustaw, przedłożony przez ministra środowiska.

czytaj dalej

Dotąd koncentrowano się głównie na doskonaleniu wytwarzania opakowań o statycznych funkcjach ochronnych. W przyszłości w większym stopniu znajdą zastosowanie np. opakowania antymikrobiologiczne, które pozwolą na ograniczenie użycia tradycyjnych konserwantów żywności. Jakie inne ciekawe rozwiązania wkroczą na rynek opakowaniowy?  

czytaj dalej

Na przestrzeni ostatnich lat dostrzeżono potrzebę poszukiwania materiałów opakowaniowych i opakowań, które w jak najmniejszym stopniu negatywnie oddziałują na otoczenie. Zjawisko to jest spowodowane wzrostem świadomości i wrażliwości ludzi na kwestie środowiskowe, co sprawia, że nie sprzeciwiają się oni nowo wprowadzanym regulacjom i wymogom w zakresie ochrony otaczającego nas świata, lecz chętnie je przyjmują i starają się stosować w praktyce.

czytaj dalej

Kontrola jakości i zgodność z przepisami to podstawa, ale jak zbudować skuteczny program kontroli produktów? Jaką technologię wybrać? Jak uzyskać przewagę nad konkurencją? Jak spełnić wymagania przepisów w przemyśle spożywczym?

czytaj dalej

– Zaczęliśmy obserwować, że coś niedobrego dzieje się z piwem. Mam na myśli produkty, które można określić jako piwopodobne. Nie mają piwnego smaku i zapachu. Brutalnie mówiąc, to gorzka, alkoholizowana, żółta woda – mówi Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.

czytaj dalej

Opakowanie prawdę Ci powie

dr inż. Karolina Assman, dr inż. Marta Biegańska | 25-05-2017

Podejście do roli i funkcji opakowań zmienia się. Prace nad rozwijaniem opakowań aktywnych i inteligentnych skupiają się przede wszystkim na dostarczaniu konsumentom żywności bezpiecznej i wysokiej jakości. Jednymi z wielu rozwiązań są wskaźniki, które informują konsumenta np. o tym, czy zapakowany produkt jest jeszcze świeży i zdatny do spożycia.

czytaj dalej

Europejskie badania produktów rolniczych wskazują, że blisko 44 proc. z nich zawiera śladowe ilości pestycydów, które jednak mieszczą się w granicach ściśle określonych norm europejskich. Nadmierna ilość pozostałości pestycydów i metali ciężkich w żywności może być groźna dla zdrowia. Choć konsumenci mają coraz większą świadomość na temat zdrowego jedzenia, to trudno im zweryfikować obecność szkodliwych związków. Powstał więc specjalny system, który pozwala sprawdzić jakość żywności.

czytaj dalej

Szybkie metody wykrywania zanieczyszczeń mikrobiologicznych w sokach i napojach

mgr inż. Justyna Nasiłowska, mgr Marzena Kowalska | 19-05-2017

Informacje na temat oznaczeń liczby i obecności drobnoustrojów psujących oraz patogenów w sokach i napojach podają międzynarodowe normy. Oznaczenia tam zawarte opierają się o metody tradycyjne, czyli ocenę zdolności wzrostu na pożywkach stałych lub płynnych. Są jednak sposoby na szybsze, bardziej precyzyjne i czułe oznaczenia...

czytaj dalej

14 listopada 2017 r. odbędzie się IV konferencja naukowo-techniczna Bezpieczny Produkt Spożywczy. Honorowymi Gospodarzami poprzednich edycji byli: SM Mlekovita, SM Spomlek i SM Mlekpol. Podczas organizacji tegorocznej konferencji również podjęliśmy współpracę z jednym z czołowych producentów branży mleczarskiej w Polsce.

czytaj dalej

Bioluminescencja – nowoczesny wskaźnik higieny w przemyśle spożywczym

dr hab. inż. Dorota Cais-Sokolińska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | 23-01-2017

Dbałość o higienę w zakładzie staje się determinantem jakości wytwarzanych produktów. Duża liczba analiz i długi czas oczekiwania na ich wynik skłania do poszukiwań nowych metod kontroli stanu higienicznego linii produkcyjnych. Coraz częściej stosuje się bioluminescencyjny pomiar ATP, który wskazuje na obecność materiału biologicznego wykorzystując zjawisko bioluminescencji.

czytaj dalej

Czy kiełki to samo zdrowie?

dr n. biologicznych Izabela Szamrej | 09-01-2017

Komisja Europejska określiła przepisy prawne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu kiełków. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, iż wszystkie te wymagania są „na wyrost”. Jednak z danych systemu RASFF wynika, że sytuacja nie jest optymistyczna. Jakie wymogi musi spełnić producent, żeby konsument miał pewność, że „kiełki to zdrowie”?

czytaj dalej

3 2 1

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.