Poniedziałek, 27 lutego 2017 r.

Imieniny: Gabriela, Anastazji KONTRAST

urwps_glowny
Partner serwisu:

Przetwórstwo i napoje

Świeże soki Marwit pomarańczowy oraz grejpfrutowy są dostępne w nowej odsłonie – z apetycznymi cząstkami, czyli fragmentami owoców!

czytaj dalej

Cisowianka to niekwestionowany lider rynku wód mineralnych, jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich marek i najpopularniejsza woda mineralna w Polsce. Doceniana jest zarówno przez handlowców jak i przez konsumentów. Silną pozycję marki, docenili ostatnio również specjaliści Londyńskiej Giełdy zaliczając właściciela Cisowianki, zakład butelkujący ZL Nałęczów Zdrój, do grona najbardziej obiecujących przedsiębiorstw Unii Europejskiej.

czytaj dalej

Dostrzegając szansę, jaką dla polskich producentów rolnych jest rolnictwo ekologiczne, zarówno w odniesieniu do rynku Unii Europejskiej, jak i możliwości eksportu płodów rolnych do państw trzecich, działania na rzecz rozwoju tego sektora produkcji zostały włączone do Programu działań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na lata 2015-2019. Ich skuteczna realizacja wymaga jednak z jednej strony kompleksowego, strategicznego podejścia, z drugiej zaś ścisłej współpracy ze środowiskiem producentów i przetwórców – stwierdził minister Krzysztof Jurgiel otwierając dzisiejsze spotkanie poświęcone barierom rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce.

czytaj dalej

W kolejnej kampanii Kubusia marka znów prezentuje zabawę rezolutnych dzieci. Tym razem młoda reporterka sprawdza, jakie życzenia należy złożyć babci. Jej młodszy braciszek ma idealną odpowiedź –  chłopiec bez zastanowienia stwierdza, że życzy jej dużo Kubusia, bo to on jest dla niego synonimem zdrowia!

czytaj dalej

Pod nazwą olej rzepakowy kryje się cała gama produktów, które różnią się od siebie jakością, walorami smakowymi, a przede wszystkim zawartością składników odżywczych. Dzieje się tak w wyniku zastosowania do ich produkcji różnych metod, które mocno determinują właściwości oleju.

czytaj dalej

Powszechnie wiadomo, że woda jest nie tylko niezbędna dla organizmu do życia, ale również posiada w swoim składzie dobroczynne minerały. Niewiele osób jednak wie, że spożywanie i podawanie wody wiąże się również z odpowiednim ceremoniałem. Czym jest sztuka podawania wody i czym zajmuje się hydrosommelier?

czytaj dalej

Od stycznia 2017 r. wszystkie produkty z rodziny Coca-Cola będą dostępne w nowej, ujednoliconej szacie graficznej. Ta zmiana jest kolejnym etapem wdrażanej w Polsce od 2016 r. strategii „One Brand". Zakłada ona pozycjonowanie wszystkich produktów Coca-Cola jako jednej marki, z różnymi wariantami, tak by promować wybór wariantu Coca-Cola zgodnego z preferencjami konsumentów.  

czytaj dalej

Czy kiełki to samo zdrowie?

dr n. biologicznych Izabela Szamrej | 09-01-2017

Komisja Europejska określiła przepisy prawne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu kiełków. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, iż wszystkie te wymagania są „na wyrost”. Jednak z danych systemu RASFF wynika, że sytuacja nie jest optymistyczna. Jakie wymogi musi spełnić producent, żeby konsument miał pewność, że „kiełki to zdrowie”?

czytaj dalej

Pewnie nie raz zastanawialiście się, co zrobić, by wprowadzić prawidłowe nawyki żywieniowe u swojego dziecka lub skąd czerpać inspiracje, by przekazać tę wiedzę w odpowiedniej formie. Na wybory żywieniowe naszych dzieci wpływają nie tylko wzorce wyniesione z domu. Szkoła to również miejsce, gdzie dzieci inspirują się wzajemnie oraz przekazywana jest im wiedza, z której będą korzystać w całym swoim życiu. Dodatkowo w szkole dzieci spędzają znaczną część swojego dnia. W tym roku szkolnym z pomocą zarówno nauczycielom, jak i rodzicom, przychodzi program edukacyjny „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.

czytaj dalej

UOKiK wydał siedem decyzji, w których wyraził zgodę na koncentracje. Dotyczą one przedsiębiorstw zajmujących się budownictwem, produkcją napojów, artykułów tekturowych, oraz handlem detalicznym i hurtowym.

czytaj dalej

Naturalne konserwanty w produktach spożywczych

mgr inż. Hubert Antolak, dr hab. inż. Dorota Kręgiel | 29-12-2016

Konserwanty w produkcji żywności są niezbędne. Niestety, większość z tych sztucznych może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie konsumentów. Należy więc częściej sięgać po naturalne ekstrakty i soki roślinne, które również hamują wzrost mikroorganizmów. Naturalne substancje konserwujące to interesująca alternatywa dla konwencjonalnych, chemicznych odpowiedników.

czytaj dalej

Firma Cavinnova pracuje nad technologią i urządzeniem, które ma wykorzystywać zjawisko kawitacji do przeprowadzania pasteryzacji napojów bez użycia wysokiej temperatury. Powstanie urządzenia planowane jest już w 2017 roku. Jak wskazuje prezes firmy, na powodzenie projektu start-upu znaczący wpływ ma zainteresowanie inwestorów. Start-upy charakteryzują się jednak dużo wyższym poziomem ryzyka niż inne inwestycje. Na 100 projektów faktycznie zarobić można na góra dwóch – mówi Lidia Adamska, prezes Cavinnova.

czytaj dalej

3 2 1

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.