Wtorek, 30 maja 2017 r.

Imieniny: Jana, Karola KONTRAST

biuro targów monachijskich
Partner serwisu:

Analizy

Siemens Financial Services (działający w Polsce pod nazwą Siemens Finance), międzynarodowy dostawca rozwiązań finansowych, opublikował podczas targów Hannover Messe 2017 nowy raport, w którym analizuje pieniężną wartość procesów cyfryzacji dla producentów.

czytaj dalej

W zestawieniu 50. polskich branż z największą szansą na sukces w eksporcie aż 14 pozycji przypada na sektor rolno-spożywczy. To, według analityków Banku Zachodniego WBK, jasno pokazuje, że żywność pozostanie specjalnością naszego kraju na rynkach zagranicznych. Eksperci Banku spodziewają się, że eksport całego sektora może w 2016 r. wzrosnąć o 4-6 proc. r/r i osiągnąć wartość nawet 25,0 mld euro.

czytaj dalej

– W ubiegłym roku eksport produktów spożywczych mógł sięgnąć 25 mld zł. Nowe rynki zbytu i korzystny kurs walutowy stwarzają dobre perspektywy dla eksporterów także na ten rok. Branża spożywcza korzysta również na rosnącej konsumpcji wewnętrznej. W tym roku dynamika wzrostu może być na poziomie 2 proc. – ocenia Atradius Credit Insurance. Sektor będzie musiał się jednak zmierzyć z wyzwaniami...

czytaj dalej

Wart około 13 mld zł rynek słodyczy będzie nadal rosnąć, bo spożycie tego rodzaju produktów w innych krajach Unii Europejskiej jest znacznie wyższe. Przedstawiciele branży oceniają, że wzrosty nie są dynamiczne, bo ok. 2 proc., ale stabilne. W niektórych segmentach dynamika może być wyższa – obiecująco wyglądają perspektywy rozwoju nieco zapomnianego segmentu landrynek.

czytaj dalej

Według prognoz PMR, w 2015 roku rynek artykułów spożywczych w Polsce osiągnie wartość prawie 243 mld zł, czyli 2,1% więcej w stosunku do poprzedniego roku[1]. Wzrost ten jest przede wszystkim generowany w segmencie dyskontów oraz convenience, a w jego tle nadal pozostaje deflacja cen produktów spożywczych z pierwszej połowy roku, jak wynika z najnowszego raportu PMR pt. „Handel detaliczny artykułami spożywczymi w Polsce 2015. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2015-2020”.

czytaj dalej

Eksport polskiej żywności do Chin systematycznie rośnie. W ubiegłym roku wyniósł ok. 165 mln euro, w 2007 roku było to zaledwie 20 mln. Szybko rozwija się przede wszystkim eksport produktów mlecznych i drobiu. Wciąż jednak potencjał nie jest w pełni wykorzystywany – polskie firmy działają w zbyt dużym rozproszeniu, a to uniemożliwia skuteczne wejście na chiński rynek.  

czytaj dalej

Natura okiem inwestora, czyli o ochronie środowiska w procesie inwestycyjnym

dr inż. Iwona Kłosok-Bazan, Katedra Techniki Cieplnej i Aparatury Przemysłowej, Politechnika Opolska | 01-12-2014

Jak przewidują konsultanci firmy Westmor Consulting, rok 2015 będzie dla sektora rolno-spożywczego początkiem wielu nowych projektów inwestycyjnych. Przodować będzie branża mięsna i mleczarska. Realizacja zadań inwestycyjnych z roku na rok staje się procesem coraz bardziej zbiurokratyzowanym. Zanim inwestycja uzyska ostateczne pozwolenie na realizację, konieczne jest zdobycie wielu zgód i pozwoleń wynikających z prawa ochrony środowiska.

czytaj dalej

Andromeda Wróbel, menedżer ds. e-PR w agencji PR Nonoproblemo Adrianna Dziamska, szef działu graficznego w agencji PR Nonoproblemo Niemal dokładnie za rok powinny wejść w życie wszystkie zmiany Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Wiąże się to z prawdziwą rewolucją w zakresie opakowań produktów spożywczych. Tak przynajmniej twierdzi część producentów. Inni wciąż czekają, bowiem przepisy są na tyle nieprecyzyjne, że nie do końca wiadomo, w jaki sposób należy zmienić lub rozszerzyć informacyjną stronę opakowań.

czytaj dalej

Magdalena Sikora, Politechnika Łódzka Surowce charakteryzujące się efektem chłodzącym znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach naszego życia, m.in. w produktach spożywczych, farmaceutycznych, kosmetycznych. Najczęściej wykorzystywany jako środek chłodzący jest mentol. Można go spotkać w gumach do żucia, pastach do zębów, czy stosować w celu łagodzenia podrażnień gardła.

czytaj dalej

Rolnictwo ekologiczne cieszy się na świecie niesłabnącą popularnością. Sytuacja na rodzimym rynku, mimo dostrzegalnego rozwoju, wciąż różni się jednak od zachodnich standardów. O problemach, ale także perspektywach i praktycznych stronach ekodziałalności opowiadają: Artur Kielian – specjalista ds. rolnictwa ekologicznego i dokumentacji TÜV Rheinland Polska oraz Maria Janas – właścicielka ekologicznego gospodarstwa.

czytaj dalej

Branża piekarska i cukiernicza obudziła się w styczniu tego roku z ręką w przysłowiowym „nocniku” – nowe regulacje prawne spowodowały wzrost podatku VAT o 16%. Zszokowani piekarze zaczęli monitować do ministerstwa o zweryfikowanie przepisów. I udało się – ale nie do końca…. O obecnej sytuacji rozmawiamy z prokurentem Dan Cake Polonia, Małgorzatą Chudzik.

czytaj dalej

Woda to istotny surowiec dla niemal wszystkich branż przemysłu spożywczego: piwowarskiego, owocowo-warzywnego, spirytusowego, mleczarskiego… Bezpieczeństwo zdrowotne wody gwarantuje nie tylko dobór odpowiednich metod wykrywania i identyfikacji bakterii wskaźnikowych, ale także wprowadzenie właściwych kryteriów mikrobiologicznych.

czytaj dalej

3 2 1

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.