RELACJA

Kategoria: V Konferencja Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym

Opłaty za wodę i ścieki są już na poziomie kilku - kilkunastu złotych. Dla zakładów pozyskujących wodę z przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych to ogromny koszt. Szczególnie jeśli spodziewany jest wzrost ceny. Dlatego producenci przede wszystkim poszukują oszczędności – tak się dzieje również w gospodarce wodno-ściekowej – o czym rozmawiali uczestnicy konferencji „Woda i ścieki w przemyśle spożywczym” 26-27 września 2012.

RELACJA

Według danych GUS w Polsce w 2010 r. na potrzeby przetwarzania i konserwowania owoców i warzyw zużyto 15,7 mln m3 wody. Dlatego powstałe w równoważnej ilości ścieki wymagają odpowiedniego zagospodarowania – o czym mówiła Magdalena Michel z SGGW. Nie tylko przetwórnie owocowo-warzywne przyczyniają się do nadmiernego eksploatowania zasobów wodnych. Dzieje się tak również w mleczarniach czy browarach. Przykłady dobrych rozwiązań przedstawił Dariusz Korzeniowski z SM Spomlek. Jednym z nich jest wykorzystanie wody odpadowej pozyskiwanej z procesów zagęszczania surowca dla potrzeb proszkowni tzw. „wody krowiej”. Dzienne wydobycie wody zdatnej do picia utrzymuje się w Spomleku na poziomie 1500 m3 , a odzysk wody krowiej to ok. 200 m3. Kolejnym rozwiązaniem, jakie zastosowano na zakładzie, jest zmiana ilości i struktury ścieków dostarczanych do przerobu. W efekcie zmniejszono o 30% (300 ton w skali roku) zużycie stężonych środków myjących i zmniejszono zużycia wody zdatnej do picia o ok. 200 m3/ dobę.

Konferencja „Woda i ścieki w przemyśle spożywczym” zorganizowała firma BMP’ oraz redakcja magazynu "Agro Przemysł". V edycja konferencji odbyła się 26-27 września w Lublinie w hotelu Mercure Unia. Honorowym Gospodarzem była Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek. Honorowy patronat pełnili Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich oraz Krajowa Unia Producentów Soków. Patronat naukowy objęły Katedra Inżynierii Wodnej Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Zakład Technologii Wody i Ścieków Politechnika Śląska.


Krystyna Malińska z Politechniki Częstochowskiej zaprezentowała ekoinnowacje technologiczne, które mają się przyczynić do redukcji m.in. zużycia wody. Na przykład technologia Eko-CIP to nowatorski system mycia, odkamieniania i dezynfekcji układów CIP, który w efekcie pozwoli na redukcję zużycia wody i agresywnych środków chemicznych w ściekach, redukcję ilości odprowadzanych ścieków oraz redukcję czasu mycia instalacji.

Osad nadmierny to problem wszystkich branż. Jednym z rozwiązań jest odwadnianie bądź zagęszczanie osadu. Konkretne już przykłady przedstawił Daniel Olszewski z Flottweg Polska. Kiedy mowa o osadzie to od razu nasuwa się problem ulatniającego się brzydkiego zapachu. Joanna Rayska z BioArcus zaproponowała rozwiązania redukujące nieprzyjemny zapach, które choć w pewnym stopniu poprawią wizerunek firmy od strony środowiskowej.

Kwestie środowiskowe są jednym z najtrudniejszych problemów, z jakimi boryka się przemysł spożywczy. Dlatego Piotr Konieczny z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zachęcał do zastanowienia się, czy nie należy dezynfekować ścieków, tak jak w przypadku ścieków szpitalnych. Odpowiedzi postaramy się poszukać podczas kolejnej edycji konferencji, na którą już dziś zapraszamy.
 

Fot. Mateusz Grzeszczuk

Honorowy Gospodarz Honorowy patronat:

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Patronat naukowy: Patronat medialny:

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ