Partner serwisu

RELACJA

Kategoria: XVI Jesienne Spotkanie Browarników - 22-23 października 2008, Kraków

Szesnasta edycja Jesiennego Spotkanie Browarników zakończona. Brać piwowarska tym razem spotkała się w Krakowie, aby - jak co roku - w miłej atmosferze porozmawiać o tym, co się dzieje w branży. Gospodarzem imprezy był Carlsberg Polska SA - Browar Okocim.

RELACJA

    W tegorocznym spotkaniu wzięło udział 260 uczestników. Nie zabrakło specjalistów z branży piwowarskiej, firm – dostawców maszyn i technologii oraz przedstawicieli uczelni wyższych. Referaty dotyczyły m.in. nowoczesnych rozwiązań dla browarnictwa, zarządzania produkcją, pakowania, logistyki i transportu a także surowców i składników pomocniczych do produkcji piwa.

    Do Krakowa przybyło mnóstwo ważnych przedstawicieli  branży, m.in. Iwona Jarzębska – wiceprezes Carlsberg Polska S.A., Maciej Rybicki - dyrektor generalny Royal Unibrew Polska, Jerzy Dwornicki – dyrektor browaru w Żywcu, Tomasz Drzazga – dyrektor ds. produkcji Tyskich Browarów Książęcych, Mattheus Dietworst – dyrektor browaru w Leżajsku, Agata Czarnecka – dyrektor ds. produkcji Royal Unibrew, Michał Gotowała – dyrektor Browaru w Szczecinie. Wszystkich wymienić naprawdę trudno.
Nie zabrakło przedstawicieli organizacji branżowych. Przybyła m.in.Danuta Gut – dyrektor biura ZPPP "Browary Polskie" oraz Andrzej Olkowski – prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi reprezentował Andrzej Kuczyński.
    Sesję wykładową rozpoczął Tomasz Głos z AC Nielsen, który przedstawił trendy w sprzedaży piwa na tle innych kategorii alkoholowych i napojowych. W porównaniu do zeszłego roku nastąpił wzrost sprzedaży piwa o 6,2% (ilościowo). Konsumenci mogą kupować piwo w ok. 100 tyś. sklepów w Polsce i sprzedaje się go 25 mln hl rocznie o wartości 12,2 mld zł. Wzrosła także sprzedaż piwa w puszce, która stanowi 50% wolumenu produkcji.

Nowoczesne rozwiązania dla browarnictwa
    Blok tematyczny zaczął się prezentacją Adama Pawełasa z Carlsberg Polska, który przedstawił oczyszczalnię przemysłowo-miejską w browarze w Brzesku. Jest to jedyny browar w Polsce, która posiada tak duży obiekt. Oczyszczalnia gromadzi ścieki miejskie 17-tysięcznego Brzeska i browaru, co jest równoważne miejskiej oczyszczalni, która może oczyścić ścieki 200 tysięcznego miasta.
    Barbara Jaworska z Sidel Group mówiła o nowościach na temat maszyn w linii rozlewniczej Sidel. Przedstawiła inteligentny pasteryzator, który jest przyjazny zarówno dla operatora jak i dla jakości. Dzięki systemowi zużycie ciepła można zmniejszyć się nawet o 25%. Przedstawiciel sponsora generalnego Schoeller Arca System - Małgorzata Fusińska przedstawiła innowacje w systemie opakowań plastikowych. Maciej Głogowski z Alfa Laval wywołał gorącą dyskusję prezentacją na temat zastosowania dekanterów Foodec w browarnictwie. Są one stosowane tam, gdzie niezbędne jest zachowanie efektywnego i kontrolowanego procesu oddzielania, jak np. w procesie odwadniania młóta, oddzielania gorących osadów, odzysku piwa z osadów fermentacyjnych, drożdżowych, odwadniania ziemi okrzemkowej po procesie filtracji czy odwadniania osadów ściekowych. Krzysztof Raduszkiewicz z Dr. Weigert mówił o internetowej platformie wspomagającej higienę w browarze - weigoweb. 
    Zadaniem platformy komunikacyjnej jest zapewnienie pełnej wymiany informacji pomiędzy firmą a klientem. Piotr Prywer (Mawos) omawiał migracje systemów sterowania. Migracja polega na unowocześnieniu architektury systemu sterowania poprzez wymianę jego kluczowych elementów i zastąpienie ich nowoczesnymi odpowiednikami.


Zarządzanie produkcją
    W tym panelu słuchacze mieli okazję wysłuchać wykładów Piotra Materka z z Kronesa, Tomasza Cwołka z firmy Askom i Mieczysława Pankiewicza z Euro-Pan. Przedstawiciel firmy Krones mówił o zintegrowanym systemie zarządzania produkcją MES a Tomasz Cwołek o pełnym zarządzaniu produkcją i kontrolą jakości SIMATIC IT. Właściciel firmy Euro-Pan przedstawiał nowoczesne technologie w browarze w zakresie oszczędności energii i ochrony środowiska.


Pakowanie, logistyka, transport
    Ten blok tematyczny rozpoczęła Elżbieta Wicher z Schoeller Arca System. W swej prezentacji skupiła się na wymaganiach Unii Europejskiej w zakresie opakowań i na plastikowych paletach w branży piwnej. Z kolei Enrico Grassi i Barbara Jaworska (Elettric 80) omówili zalety zrobotyzowanej owijarki, nadającej się do palet o zróżnicowanej wysokości oraz dla różnego typu produktów, a także wózków sterowanych laserowo. Dzięki nim można tworzyć magazyny palet o wysokości do 11m. Ludwik Majorczyk z firmy Krones zreferował rozwiązania intralogistyczne dla browarów.


Surowce i składniki pomocnicze do produkcji piwa
    O nowej klasyfikacji piwa opartej na składnikach i właściwościach sensorycznych mówił Maciej Chołdrych. Na świecie jest 56 gatunków piw. Istnieją takie kategorie piw jak: toastowe, deserowe, aperitiff, winter warmers itp. Do produkcji piwa wykorzystuje się także nietypowe składniki jak np.: czekolada, koniczyna, cynamon, pieprz gwinejski, kolendra, trawa cytrynowa. Dobór odpowiednich surowców do produkcji może ułatwić znalezienie nisz konsumenckich i tworzenie piw, które pokryją oczekiwania konsumentów poszukujących piw pasujących do stylu życia czy konkretnych okazji. Jan Cissowski z Novozymes (Univar Poland) mówił o nowych rozwiązaniach enzymatycznych w procesie filtracji i fermentacji piwa.


Forum piwowarskie
    Danuta Gut (ZPPP Browary Polskie) i Andrzej Olkowski (Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich) omówili perspektywy polskiego przemysłu piwowarskiego w kontekście europejskim. Danuta Gut mówiła o działaniach na rzecz nadmiernej konsumpcji alkoholu: o ochronie ludzi młodych, kierowców, kobiet w ciąży i matek karmiących oraz miejsca pracy. Andrzej Olkowski mówił o planach zmian w dyrektywie dotyczącej akcyzy. Przypuszcza się, że ich celem jest podniesienie minimalnych stawek akcyzowych, nawet o 25%. Zmiana ta może nastąpić pod koniec 2011 r.


Statuetka Klucz do sukcesu
    Za najlepszy i najbardziej innowacyjny produkt dla branży browarniczej 2008 uznano dekanter Foodec firmy Alfa Laval. W jury konkursu wzięli udział przedstawiciele browarów – członkowie Rady Naukowej Jesiennego Spotkania Browarników.

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ