Partner serwisu

RELACJA

Kategoria: XV Jesienne Spotkanie Browarników, 3-5 października 2007, Szczyrk-Tychy

 Polskie browary i grupy piwowarskie. Na co dzień twardzi rynkowi konkurenci walczący zaciekle o klienta. Raz do roku, w trakcie corocznego Jesiennego Spotkania Browarników, kadra zarządzająca i techniczna polskich browarów spotyka się i integruje.

RELACJA

   

Wymienia doświadczenia, dyskutuje, degustuje produkty przywiezione przez konkurencję oraz – a może przede wszystkim – integruje się.W jednym miejscu spotykają się producenci, naukowcy oraz dostawcy konkretnych rozwiązań technicznych.

     Do Szczyrku, stolicy polskich sportów zimowych zjechało w dniach 3-5 października 2007 grono znamienitych gości: prezesów, szefów produkcji oraz dyrektorów polskich browarów. W Szczyrku odbyła się  piętnasta edycja Jesiennego Spotkania Browarników, najważniejszej w skali roku imprezy branży browarniczej, której Gospodarzem w tym roku była Kompania Piwowarska. Impreza organizowana jest od 15 lat przez wydawcę czasopisma branżowego „Agro Przemysł”. Idea spotkania zakłada organizację imprezy co roku w innym rejonie Polski przy jednoczesnym zaproszeniu do współpracy jednego z polskich browarów.

W tegorocznym spotkaniu wzięło udział ponad 350 przedstawicieli kadry zarządzającej i technicznej polskich browarów, firm - dostawców maszyn i technologii oraz przedstawiciele organizacji konsumenckich. Dyskutowano o rynku, perspektywach polskiego browarnictwa oraz najnowszych osiągnięciach w zakresie produkcji i jakości piwa. Podkreślano także konieczność społecznej odpowiedzialności polskich browarów w zakresie m.in. zapobiegania sprzedaży piwa osobom nieletnim.

Program

Program tegorocznego spotkania został wzbogacony o prezentacje browarów i grup piwowarskich. Referenci - praktycy z polskich browarów zaprezentowali wykłady dotyczące najnowszych rozwiązań i technologii zastosowanych w praktyce. Podczas Jesiennego Spotkania Browarników najwięksi dostawcy urządzeń i technologii zaprezentowali ofertę skierowaną do przemysłu piwowarskiego.

Spotkanie zostało podzielone na sesje tematyczne:

  • Browar - nowoczesne przedsiębiorstwo. Prezentacje grup piwowarskich i browarów
  • Nowoczesne technologie dla browarnictwa
  • Energetyka – Automatyka - Ekologia
  • Higiena w produkcji. Surowce i produkty pomocnicze do produkcji piwa
  • Zarządzanie produkcją

Otwarty Konkurs Piw

W trakcie imprezy odbył się Otwarty Konkurs Piw. Konkurs organizowany jest pod patronatem naukowym Politechniki Łódzkiej i prowadzony przez prof. Wojciecha Ambroziaka z tamtejszego Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Degustatorami w konkursie byli profesjonaliści z polskich browarów oraz przeszkoleni członkowie Bractwa Piwnego. W tegorocznej edycji medale zdobyły następujące piwa: 
W kategorii piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 10.1 – 12.0oBlg: 

  • I miejsce (złoty medal) – ZAMKOWE –  Browar NAMYSŁÓW Sp. z o.o.
  • II miejsce (srebrny medal) - TYSKIE GRONIE – KOMPANIA PIWOWARSKA SA
  • III miejsce (brązowy medal) – WARKA – GRUPA ŻYWIEC SA

W kategorii piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 12.1 – 14.0oBlg:

  • I miejsce (złoty medal) – STRZELEC MOCNE – ROYAL UNIBREW Polska Sp. z o.o.
  • II miejsce (srebrny medal) PERŁA CHMIELOWA – PERŁA Browary Lubelskie SA    
  • III miejsce (brązowy medal) – Specjal - GRUPA Żywiec SA

W kategorii piwo jasne pełne, mocne o zawartości ekstraktu w brzeczce 14.1 – 16.0oBlg:

  • I miejsce (złoty medal) – Zamkowe Mocne -  Browar NAMYSŁÓW Sp. z o.o.
  • II miejsce (srebrny medal) Tatra Mocne - GRUPA Żywiec SA  
  • III miejsce (brązowy medal) – Perła Mocna - PERŁA Browary Lubelskie SA

W kategorii piwo ciemne o zawartości ekstraktu w brzeczce do 12.6 – 14.9oBlg:

  • I miejsce (złoty medal) – MOCNE IRLANDZKIE – KRAJAN Browary Kujawsko-Pomorskie
  • II miejsce (srebrny medal) - IRISH – BROWAR KORMORAN         
  • III miejsce (brązowy medal) – MAGNUS – BROWAR JAGIEŁŁO

W kategorii piwa pszeniczne:

  • I miejsce (złoty medal)–PAULANER HEFE-WEISEBIER–GRUPA ŻYWIEC SA
  • II miejsce (srebrny medal) - FRATER PSZENICZNY – BROWAR BELGIA Sp. z o.o.  
  • III miejsce (brązowy medal) – CORNELIUS WEIZEN BIER – SULIMAR Sp. z o.o.

W kategorii piwa specjalne:

  • I miejsce (złoty medal) – CARMELL - PERŁA Browary Lubelskie SA
  • II miejsce (srebrny medal) - KARMI MALINA –Carlsberg Polska SA
  • III miejsce (brązowy medal) – FREEQ LIME - GRUPA ŻYWIEC SA

W kategorii piwa restauracyjne pszeniczne:

  • I miejsce (złoty medal) – Bierhalle – QLT KATOWICE
  • II miejsce (srebrny medal) - PSZENICZNE – BROWAR KALISKI “POZ-GARDEN”
  • III miejsce (brązowy medal) – Bierhalle -  QLT Łódź

Za najlepszego degustatora uznano BEATĘ WILUSZ z BROWARU NAMYSŁÓW, która oceniła degustowane piwa z najmniejszym odchyleniem od średniej uzyskanej dla tych piw.

Nagrody i wyróżnienia

Paweł Sudoł, prezes Kompanii Piwowarskiej podczas uroczystej Gali Piwowarskiej otrzymał statuetkę „Człowiek Sukcesu” za wieloletni wkład w integrację branży i rozwój polskiego browarnictwa. Nagrodę wręczyła Danuta Gut, dyrektor biura ZPPP „Browary Polskie”.

Podczas spotkania przyznawana jest także statuetka „Klucz sukcesu” za najlepszy, najbardziej innowacyjny produkt skierowany do branży browarniczej. W Jury konkursu zasiadają praktycy z polskich browarów. W tym roku statuetka powędrowała w ręce firmy KHS za wolumetryczną rozlewarkę do puszek o wydajności 100 tys puszek na godzinę, pracującą w Tyskim Browarze Książęcym.

Integracja i zabawa

Jesienne Spotkanie Browarników to nie tylko sympozjum naukowo-techniczne. To również dobra zabawa. Piwo lało się strumieniami. Można było popróbować także piw z egzotycznych regionów, zgromadzonych na wystawie "Piwa świata". Bardzo wyczerpująco opowiadał o nich Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego.

Wieczory poświęcone były na zabawę. Pierwszego wieczoru bawił gości „Tercet czyli kwartet”, drugiego dnia, w biesiadnej atmosferze śląska kapela Mirka Jędrowskiego. Można było potańczyć, wygrać atrakcyjne nagrody rzeczowe i porozmawiać w luźnej atmosferze.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w obradach i już dziś zapraszamy za rok, tym razem do Krakowa, gdzie gościł nas będzie Browar Okocim w Brzesku

Więcej zdjęć na FTP:

Przez klienta ftp:
83.14.133.172
użytkownik: bmp
hasło: grafika

lub przez przeglądarkę internetową:
ftp://bmp:grafika@83.14.133.172

W KATALOGU „Do ściągania”

Honorowy Gospodarz

 

 

Sponsor Generalny

 

 

Sponsorzy:

 

 

 

 

Sponsorzy panelowi:

 

 

Na wieczorne zabawy

zaprosiły:

 

 

Współpraca:

Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie 

Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich

 

Patronat medialny

 

Organizator

 

 


        

 

 

 

 

 


 

 

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ