Partner serwisu
18 września 2025

Raport Związku Polskich Przetwórców Mleka - Komentarz Danone

Kategoria: Aktualności

W związku z publikacją raportu ZPPM Marek Sumiła, dyrektor zarządzający spółek Danone i Żywiec-Zdrój, przygotował szczegółowy komentarz do tego ważnego opracowania. W swojej wypowiedzi podkreśla, że fermentowane produkty mleczne to sprzymierzeniec w budowaniu zdrowszych nawyków żywieniowych i wspieraniu prawidłowego rozwoju najmłodszych.

Raport Związku Polskich Przetwórców Mleka - Komentarz Danone

Marek Sumiła, dyrektor zarządzający spółek Danone i Żywiec-Zdrój:

Raport Związku Polskich Przetwórców Mleka stanowi wyraźne wezwanie do działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością wśród dzieci skierowane do branży, przedstawicieli rządu, środowiska edukacyjnego oraz rodziców. Otyłość wśród dzieci staje się jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych w Polsce i w opinii ekspertów wymaga natychmiastowej reakcji. Ma to ogromne znaczenie, bo nadmierna masa ciała w dzieciństwie zwiększa ryzyko jej utrzymania się, a także wielu poważnych problemów zdrowotnych w życiu dorosłym. 
Wyniki raportu ZPPM potwierdzają to, w co od lat wierzymy w Danone – że fermentowane produkty mleczne to sprzymierzeniec w budowaniu zdrowszych nawyków żywieniowych i wspieraniu prawidłowego rozwoju najmłodszych. Zgodnie z wynikami raportu ZPPM, dzieci, które regularnie spożywają tego typu produkty, rzadziej zmagają się z nadwagą i otyłością (3%) niż ich rówieśnicy, którzy ich nie uwzględniają w codziennej diecie (11%). Codzienne sięganie po produkty takie jak jogurt, kefir czy skyr może zatem wspierać utrzymanie prawidłowej masy ciała u dzieci. To jeden z ważnych elementów wspierających zdrowy rozwój dzieci i profilaktykę nadwagi.
Jako Danone od lat stawiamy na rozwój kategorii fermentowanych produktów mlecznych. W naszym portfolio znajdują się zarówno klasyczne jogurty oraz kefiry, jak i warianty funkcjonalne odpowiadające na nowe potrzeby konsumentów. Przykładowo wysokobiałkowe jogurty (jak Danio Skyr czy YoPRO) dostarczają białka oraz – zależnie od produktu – wapnia i witamin. To również źródło atrakcyjnych smaków, które zachęcają do prawidłowych wyborów żywieniowych zarówno dzieci, jak i dorosłych. Wierzymy, że zbilansowana dieta nie musi oznaczać wyrzeczeń – przeciwnie, powinna być smaczna, dostępna i wpisana w codzienne nawyki całej rodziny.
Dlatego z pełnym przekonaniem popieramy inicjatywy takie jak raport ZPPM i w pełni zgadzamy się z apelem ekspertów o szeroką współpracę wszystkich interesariuszy – producentów, lekarzy, szkół i instytucji publicznych. Głęboko wierzymy, że wspólne działania są niezbędne, by skutecznie promować zdrowsze nawyki żywieniowe wśród młodych. Edukacja żywieniowa w szkołach, większe zaangażowanie lekarzy rodzinnych w rozmowy z rodzicami oraz zapewnienie łatwiejszego dostępu do zdrowych przekąsek to realne działania, które mogą odwrócić obecny trend. Tylko wspólnymi siłami możemy przeciwdziałać rosnącej epidemii otyłości i zapewnić dzieciom zdrowszą, lepszą przyszłość.
 

źródło: Informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ