Partner serwisu

Zagrożenia mikrobiologiczne przy „aseptycznym” rozlewie piwa – przyczyny infekcji na rynku, zapobieganie

Kategoria: Alkohole

W ostatnich latach problem zagrożeń mikrobiologicznych piwa gotowego nabiera coraz większego znaczenia i spędza sen z powiek wielu szefom produkcji i dyrektorom browarów. Browary, z małych lokalnych zakładów, stają się ogromnymi, produkującymi na szeroką skalę fabrykami. Pojawiające się od czasu do czasu infekcje na rynku dotyczą coraz większych partii produkcyjnych. Coraz bardziej skomplikowana logistyka (głównie systemy dystrybucyjne) oraz szeroko zakrojone akcje marketingowe wymuszają na browarach przedłużanie okresów przydatności piwa do spożycia do 6, 9 a nawet 12 miesięcy. Piwo trafia do ogromnej rzeszy klientów, którzy na podstawie jakości produktu wyrabiają sobie opinię o jego producencie i albo są usatysfakcjonowani, albo łatwo przenoszą swoje zainteresowanie na produkty firm konkurencyjnych.

Zagrożenia mikrobiologiczne przy „aseptycznym” rozlewie piwa – przyczyny infekcji na rynku, zapobieganie

Autor: mgr inż. Elżbieta Żyrek

Artykuł został opublikowany w nr 6/2008 magazynu "Agro Przemysł"

 

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ