Jaka to oDmiaNA?
Chmiel odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu walorów piwa. Jest źródłem wielu składników aktywnych odpowiedzialnych za charakterystyczny aromat i smak. Złożona kompozycja tych związków jest charakterystyczna dla poszczególnych odmian chmielu. W ich identyfikacji przydatne mogą być techniki biologii molekularnej oparte na badaniach DNA.

W celu zabezpieczenia surowca o zdefiniowanych cechach zostały wprowadzone procedury kontroli tożsamości i jednolitości odmianowej plantacji produkcyjnych chmielu oraz całego procesu skupu i przetwarzania szyszek na produkty chmielowe. Ocena jednolitości odmianowej plantacji chmielu jest prowadzona na podstawie obserwacji charakterystycznych cech morfologicznych, takich jak pokrój rośliny, barwa pędów, kształt liści, czy też wielkość i kształt szyszek. Rośliny o nietypowych cechach morfologicznych powinny zostać usunięte z plantacji, co gwarantuje czystość odmianową uzyskanego surowca.
Przedmiotem obrotu handlowego są szyszki wysuszone i odpowiednio spakowane pod naciskiem prasy. Podczas pakowania szyszki tracą swój charakterystyczny kształt, a także ulegają częściowemu rozkruszeniu, nie można zatem w sposób wiarygodny ocenić ich tożsamości odmianowej opierając się wyłącznie na obserwacji cech morfologicznych.
Cały artykuł został opublikowany w numerze 1/2015 magazynu "Agro Przemysł"
Fot. freeimages.com