03 czerwca 2019

Prof. Krzysztof Barbusiński moderatorem debaty o gospodarce w obiegu zamkniętym

Kategoria: Kongres Gospodarki Wodno-Ściekowej XII Konferencja Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym

Debatę "Gospodarka obiegu zamknietego w startegii przedsiębiorstwa" w ramach Kongresu Gospodarki Wodno-Ściekowej poprowadzi prof. dr hab. inż. Krzysztof Barbusiński.

Prof. Krzysztof Barbusiński moderatorem debaty o gospodarce w obiegu zamkniętym

W programie XII Konferencji Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym, odbywającej się w ramach Kongresu Gospodarki Wodno-Ściekowej zaplanowano debatę "Gospodarka obiegu zamknietego w startegii przedsiębiorstwa", podczas której uczestnicy poruszą takie zagadnienia jak:

• Wdrażanie gospodarki o obiegu zamkniętym jako doskonałego sposobu na ochronę środowiska i zasobów naturalnych
• GOZ: szansa czy zagrożenie dla branży chemicznej, spożywczej i energetyki?
• Recyrkulacja i jej wpływ na rozwój przedsiębiorstwa, innowacje, mix energetyczny czy recykling
• Jak Prawo wodne wpływa na sytuację przedsiębiorstw? Co przyniosą zmiany w pozwoleniach wodnoprawnych i w systemie opłat za usługi wodne?
• Jak poprawić efektywność w zarządzaniu gospodarką wodno-ściekową?

Moderatorem dyskusji będzie prof. dr hab. inż. Krzysztof Barbusiński, profesor zwyczajny Politechniki Śląskiej, Wydziału Inżynierii Środowiska i Energetyki. Kierownik Zakładu Technologii Wody i Ścieków w Gliwicach.

Więcej o moderatorze, ważniejsze funkcje eksperckie:

Ekspert w Ministerstwie Przedsiębiorczości i Technologii (poprzednio Ministerstwo Rozwoju) ds. Krajowych Inteligentnych Specjalizacji - Przewodniczący grupy roboczej KIS-12 „Innowacyjne rozwiązania i technologie w gospodarce wodno-ściekowej” (2015-2018). Obecnie ekspert w grupie roboczej KIS Gospodarka o Obiegu Zamkniętym – woda, surowce kopalne, odpady. Ekspert ds. weryfikacji technologii środowiskowych w programie ETV Unii Europejskiej (2016-obecnie). Ekspert w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w zakresie gospodarki wodno-ściekowej oraz w projekcie: Wsparcie stworzenia koncepcji oczyszczalni ścieków komunalnych jako jednostki w pełni wdrażającej podejście gospodarki o obiegu zamkniętym (2017-2018). W latach 2017-2018 współpraca z Państwową Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości w programie Smart Panel oraz Smart Lab. Członek sekcji Inżynierii Sanitarnej Komitetu Inżynierii Lądowej i Wodnej PAN, kadencja 2016-2020.

Ostatnio kierownik naukowy dwóch projektów finansowanych przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju: „Opracowanie i adaptacja technologii biooczyszczania powietrza z LZO i odorów w kompaktowych bioreaktorach trójfazowych (KBT) do nowych gałęzi przemysłu” (styczeń-wrzesień 2018); „Opracowanie zintegrowanej technologii oczyszczania ścieków przemysłu włókienniczego z wykorzystaniem procesów koagulacji i zaawansowanego utleniania pozwalającej na odzysk wody technologicznej i ograniczającej zjawisko foulingu membran” (2018-2021).

Promotor 6 zamkniętych przewodów doktorskich. W roku 2019 przewidywane zakończenie 2 następnych. Opiekun naukowy kolejnych 4 doktorantów w projekcie MNiSW (doktoraty wdrożeniowe i interdyscyplinarne).

Współpraca naukowa m.in. z Grupą Azoty ZAK S.A.; ZK „Przyjaźń” Dąbrowa Górnicza; AQUA S.A. Bielsko-Biała; Zakład Energetyki Blachownia; Veolia Water Systems; H.Cz. „ELSEN” S.A. Częstochowa; Zrzeszenie Ekspertów Polskich Katowice; GIG Katowice; IETU Katowice; RCGW Tychy; IChPW Zabrze; Zakłady Chemiczne „Organika Azot”; Mo-BRUK S.A.; Miejsko-Przemysłowa Oczyszczalnia Ścieków Sp. z o.o. w Oświęcimiu; „Garbarnia Szczakowa” S.A.; Chemwik Sp. z o.o. w Bydgoszczy.

Ponadto konsultant naukowy w wielu przedsiębiorstwach komunalnych.

XII Konferencja Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym, odbędzie się 2-3 października 2019 roku w hotelu Sheraton w Sopocie. Honorowym Gospodarzem przedsięwzięcia jest Grupa Żywiec, Browar Elbląg., organizatorem - firma BMP.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ