26 listopada 2019

Co ma wpływ na cenę piwa ?

Kategoria: Aktualności

Na sklepowych półkach mamy ogromny wybór piw – wśród nich piwa regionalne, zazwyczaj droższe, oraz tańsze, piwa dużych kompanii piwowarskich. Jaka tak naprawdę jest różnica między nimi?

Co ma wpływ na cenę piwa ?

Zapytaliśmy o to Michała Fijałkowskiego, dyrektora zarządzającego z Browaru Czarny Kot. „Różnica jest ogromna. Piwa reklamowane w mediach, produkowane przez duże kompanie piwowarskie, z piwem leżakowanym nie mają nic wspólnego. Charakteryzują się tym, że produkowane są taniej i w szybkim tempie – takie piwa powstają w ciągu dwóch dni. Alkohol dodawany jest sztucznie, nie zachodzą tu procesy fermentacji. Piwo regionalne, które jest warzone w tradycyjny sposób, przede wszystkim cechuje długi proces leżakowania. Zazwyczaj trwa on od trzech do czterech tygodni. W takim piwie muszą zadziałać naturalne procesy fermentacji, a to niestety trwa. Wykorzystuje się w nim drożdże, które muszą mieć czas, aby pracować. I tego procesu się w żaden sposób się nie przyspieszy. Różnica jest także w Samku.

Piwa regionalne są wytwarzana z dużo większego BLG (jednostka określająca stężenie ekstraktu w beczce) Dlatego smak piw regionalnych w porównaniu do innych jest zdecydowanie bardziej wyrazisty. W takich piwach są wyczuwalne różne tzw. „bukiety”, co zdecydowanie poprawia jakość i daje możliwość delektowania się trunkiem. Żartobliwie wśród piwowarów mówi się, że dobrego fachowca poznajemy po tym, jak uwarzy pilsa (typ piwa dolnej fermentacji) . Jeśli nie umie togo robić, to nie jest prawdziwym piwowarem. I co ważne, po spożyciu piwa leżakowanego kolejnego dnia czujemy się dobrze, bez bólu głowy czy innych dolegliwości żołądkowych.” Czasem warto zapłacić więcej :)

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ