16 stycznia 2020

Głód to nie bajka. Do 800 tysięcy osób potrzebujących w całej Polsce już za chwilę trafi pomoc żywnościowa

Kategoria: Aktualności

Nowy Rok to początek kolejnego podprogramu w ramach unijnego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. W naszym kraju ponad 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, czyli dysponuje miesięcznie kwotą mniejszą niż 600 zł – codziennie stają przed wyborem czy kupić jedzenie, leki czy zapłacić rachunki. Paczki z żywnością są dla nich ogromnym wsparciem.

Głód to nie bajka. Do 800 tysięcy osób potrzebujących w całej Polsce już za chwilę trafi pomoc żywnościowa

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (POPŻ) to projekt realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived). Aby skorzystać z pomocy POPŻ, osoba w trudnej sytuacji życiowej powinna zgłosić się do swojego Ośrodka Pomocy Społecznej, gdzie otrzyma skierowanie do odbioru paczki z produktami spożywczymi lub do skorzystania z posiłku. Odbiorcami programu są  osoby starsze, chore, bezrobotne, bezdomne czy rodzice samotnie wychowujący dzieci, spełniające określone wymogi finansowe.

– Dane GUS są bardzo niepokojące – w 2018 r. o ponad 400 tys. wzrosła liczba osób żyjących w głębokiej biedzie, a to przecież nie wszyscy potrzebujący. Osób w bardzo trudnej sytuacji jest znacznie więcej, bo mówimy również o osobach, które mają większe dochody niż minimum egzystencji, ale wciąż bardzo niskie (tzw. ubóstwo ustawowe to kwota 700 zł/miesiąc, a  relatywne – 810 zł).  Problem głodu i niedożywienia jest wciąż bardzo realny w Polsce, tym osobom trudno pozwolić sobie na pełnowartościowe posiłki, bo  często brakuje im pieniędzy na najbardziej podstawowe produkty.

Ogromnie się cieszymy się, że jako Banki Żywności wspieramy potrzebujących i że z pomocą POPŻ docieramy aż do kilkuset tysięcy osób – mówi Dorota Jezierska, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności i prezes Banku Żywności w Ciechanowie.

Właśnie rozpoczyna się kolejny etap POPŻ – Podprogram 2019, który trwa do lipca 2020 r. i w ramach którego 31 Banków Żywności w całej Polsce przekaże produkty (m.in. kaszę, makaron, ryż, mleko, ser, konserwy, olej, cukier) i posiłki ok. 800 tysiącom osób.

W poprzednim Podprogramie 2018 ze wsparcia POPŻ skorzystało 736 tysięcy osób, które otrzymały 3,8 mln paczek żywnościowych i ponad 1,2 mln posiłków. Banki Żywności zajmują się m.in. magazynowaniem i dystrybucją żywności dostarczanej przez producentów w ramach POPŻ – docierają do osób w trudnej sytuacji życiowej poprzez ogromną sieć lokalnych organizacji partnerskich. Do takich należy Stowarzyszenie „Ariadna”, działające na terenie warszawskiego Ursynowa, a współpracujący z Bankiem Żywności SOS w Warszawie.

– Nasza praca to często fizyczne wyzwanie – jedzenie trzeba rozładować, posortować, przygotować do wydania. A są to ilości, które liczymy nie w kilogramach tylko w setkach, a czasem nawet tonach! W tej chwili mamy pod opieką ponad 500 osób. To są ci najbiedniejsi, którzy bezwarunkowo potrzebują pomocy, bo sami sobie nie poradzą – jeść przecież trzeba codziennie. – mówi Roma Łojewska, Prezes Stowarzyszenia „Ariadna”.

Ważnym elementem POPŻ są tzw. działania towarzyszące, czyli warsztaty o tematyce zdrowego żywienia, niemarnowania żywności czy z zakresu edukacji ekonomicznej.

– To bardzo istne, żeby oprócz pomocy bezpośredniej osoby potrzebujące, najczęściej wykluczone społecznie, miały możliwość zdobyć wiedzę i nowe umiejętności, które pozwolą im stanąć na nogi i odzyskać godność i wiarę we własne siły. – dodaje Joanna Galek, Dyrektor Banku Żywności SOS w Warszawie.

W bieżącym Podprogramie Banki Żywności planują przeprowadzić 5000 warsztatów dla ok. 82 tysięcy osób. W trakcie zajęć uczestnicy pod okiem doświadczonych edukatorów poznają m.in. przepisy na zdrowe, smaczne, ale tanie i proste dania, które powinny stanowić bazę zdrowej, zbilansowanej diety. Uczą się także jak dbać o swój budżet domowy i rozsądnie gospodarować pieniędzmi. Spotkania edukacyjne mają także na celu uświadamiać beneficjentom programu wartość żywności i konsekwencje wynikające z jej marnowania – społeczne, ekonomiczne, a nawet ekologiczne.

Kolejny etap projektu, ostatni Podprogram 2020 rozpocznie się jesienią 2020 r. Szczegółowe informacje będą pojawiać się na stronach lokalnych Banków Żywności.

źródło: bankizywnosci.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ