28 lutego 2020

Wolnowar czy szybkowar?

Kategoria: Aktualności

Szybko czy wolno? W kuchni nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Istnieją jednak urządzenia, które pomagają nam w przygotowaniu aromatycznych potraw. I nie zawsze liczy się tutaj czas.

Wolnowar czy szybkowar?

W kuchni korzystamy z wielu rodzajów urządzeń, które mają nas wspomóc w przygotowaniu posiłków. Wśród nich znajdziemy również wolnowary i szybkowary. W którego z nich warto zainwestować? W przygotowywaniu smacznych, esencjonalnych, a przede wszystkim zdrowych potraw niezastąpiony będzie wolnowar. Szybkowary z kolei służą do szybkiego przygotowania potraw, które nie wymagają „wyciągania” smaku. Gotowanie w tego typu urządzeniu odbywa się pod ciśnieniem, które wymaga stałego zamknięcia urządzenia, a to z kolei uniemożliwia doprawianie potraw. Dodatkowo szybkowar podgrzewa gorące powietrze nawet do temperatury 200 stopni, co niekoniecznie dobrze wpływa na aromat i smak przygotowywanego w nim mięsa czy warzyw.

Bez wątpienia sporym autem przemawiającym za wolnowarem jest sposób przygotowania dań. Powstają one przy minimalnym wysiłku z naszej strony. Proces gotowania polega na umieszczeniu uprzednio przygotowanych składników w misie oraz ustawieniu odpowiedniego czasu i programu. Resztę pracy wykona wolnowar, bez konieczności jakiejkolwiek naszej ingerencji. Z uwagi na fakt, że gotowanie w technologii slow cookingu zakłada poddawanie składników długotrwałej obróbce termicznej w temperaturze nieprzekraczającej 100⁰C nie musimy się martwić, że danie wykipi lub ulegnie przypaleniu. Wolnowar będzie idealny do przygotowania potraw mięsnych, gołąbków, zapiekanek, bigosu, a nawet przetworów i innych potraw, w których długie pieczenie lub gotowanie wydobywa ich składniki odżywcze.

Wolnowary wyposażone są w funkcję utrzymania ciepła po zakończonym cyklu pracy. Oznacza to, że urządzenie możemy włączyć na noc lub rano przed pójściem do pracy, a następnie po powrocie do domu cieszyć się ciepłym posiłkiem bez konieczności jego ponownego podgrzewania. Wolnowar to również wygoda i łatwe utrzymanie urządzenia w czystości za sprawą poszczególnych elementów, które można myć w zmywarce.

Pionierem w produkcji wolnowarów jest marka Crock-Pot. To właśnie ona wraz ze swoim ambasadorem Janem Kuroniem, propaguje ideę slow-cookingu w Polsce. Wolnowary Crock-Pot to idealne urządzenia dla każdego, kto chce gotować zdrowo, smacznie i bez pośpiechu. Potrawy w nich przygotowane są aromatyczne i soczyste, a intuicyjna i prosta obsługa urządzenia zapewni nam oszczędność czasu, który możemy przeznaczyć na spędzenie go z najbliższymi.

Na stronie Crockpot.pl można znaleźć ponad 250 przepisów na dania z wolnowaru, tj. zupy, sosy, dania główne i desery.

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ