23 marca 2020

Śliwki kalifornijskie: Oczekiwany wzrost sprzedaży kluczowych produktów spożywczych

Kategoria: Aktualności

Sprzedaż naturalnych produktów spożywczych, które mogą być przechowywane w domowych spiżarniach zyskuje na popularności, gdyż zaniepokojeni konsumenci poszukują przekąsek i składników domowych dań o dłuższym terminie przydatności do spożycia.

Śliwki kalifornijskie: Oczekiwany wzrost sprzedaży kluczowych produktów spożywczych

Przykładem takiego wszechstronnego produktu są suszone owoce. California Prune Board (CPB) od kilku miesięcy notuje zwiększone zainteresowanie śliwkami suszonymi. „Ta poprawa znajduje odzwierciedlenie na kilku międzynarodowych rynkach i ma być kontynuowana” – mówi Esther Ritson-Elliott, Dyrektor Marketingu Międzynarodowego i Komunikacji, California Prune Board.

Według doniesień sprzedawców detalicznych z USA, z półek sklepowych znikają suszone owoce, a podobna bezprecedensowa sytuacja ma miejsce także na innych rynkach CPB m.in. w Japonii czy we Włoszech, gdzie konsumenci uzupełniają domowe spiżarnie.

„W tych niepokojących czasach, konsumenci robią zapasy niezbędnych produktów, które można przechowywać przez dłuższy czas, a które mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Około trzy sztuki suszonych śliwek stanowi jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców, ponadto śliwki kalifornijskie są cennym dodatkiem w diecie, zwłaszcza gdy pozyskanie świeżych produktów może stanowić wyzwanie. Owoce te są bogate w błonnik pokarmowy, a więc wspierają jego dzienne spożycie, są  również bardzo wszechstronne i mogą być spożywane  jako przekąska lub jako składnik słodkich czy wytrawnych dań[1]” – dodaje Esther Ritson-Elliott.

Suszone śliwki mają niski poziom wilgotności, co oznacza, że mogą być przechowywane w szafce nawet przez rok. California Prune Board regularnie inwestuje w badania naukowe skoncentrowane na wartościach odżywczych oraz korzyściach płynących z jedzenia śliwek kalifornijskich, m.in. ich roli we wspieraniu prawidłowej pracy jelit[2], czy trwających obecnie badaniach dotyczących zdrowia kości[3]. Śliwki suszone są także źródłem witaminy B6 oraz miedzi, które przyczyniają się
do właściwego funkcjonowania układu immunologicznego[4], jak również manganu, który wspólnie z miedzią, pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym[5].

Esther Ritson-Eliott dodaje: „Obecnie, gdy konsumenci robią zapasy, suszone owoce takie jak śliwki kalifornijskie są bardziej pożądane niż kiedykolwiek. Istnieje wiele dowodów naukowych, z których wynika, że śliwki kalifornijskie są mądrym wyborem na wygodną przekąskę lub uniwersalny składnik do gotowania, a ich duży rozmiar i soczysta konsystencja sprawiają, że jest to smaczna i pożywna opcja”.

 

[1] Śliwki kalifornijskie należy spożywać w ramach zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego stylu życia.

[2]100g dziennie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit.

[3] Suszone śliwki są bogatym źródłem witaminy K, źródłem manganu, które przyczyniają się do utrzymania zdrowia kości

[4] Suszone śliwki są źródłem witaminy B6 oraz miedzi, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego

[5] Suszone śliwki są źródłem manganu i miedzi,, które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ