Partner serwisu
09 czerwca 2021

Wina na ciepłe dni – które szczepy wybierać?

Kategoria: Aktualności

Przyjemna aura bez wątpienia sprzyja spotkaniom na świeżym powietrzu. Pikniki, grille, obiady w ogrodzie, czy podwieczorki na balkonie wymagają dwóch istotnych elementów - pysznego jedzenia i dobrego towarzystwa. Dopełnieniem tych magicznych chwil pod chmurką może być lekkie i orzeźwiające wino. Podpowiadamy które gatunki najlepiej komponują się z letnimi daniami, zaskoczą bliskich i podkreślą atmosferę ciepłych dni.

 

Wina na ciepłe dni – które szczepy wybierać?

Fiesta na świeżym powietrzu
Długo czekaliśmy na to, by móc zjeść z rodziną czy przyjaciółmi kolację w ogrodzie. Ten wyjątkowy moment wymaga więc specjalnej oprawy. Zacznijmy zatem klasycznie - od przystawki, ale niezwykłej, bo uzyskującej nowe walory smakowe dzięki winnemu kompanowi – Vermentino di Sardegna, czy Nuragus di Sardegna


- Wina te stanowią przedsmak wakacyjnej podróży do Sardynii. Powstały z odmian vermentino oraz nuragus, które dają wina lekkie, o owocowych aromatach: cytrusów, brzoskwiń, gruszek, czy grejpfruta w kwiatowo-ziołowym anturażu. Ponadto, polecamy szczególnie lekko musującą wersję vermentino. Niewielka zawartość dwutlenku węgla, sprawia, że wino jest orzeźwiające i idealnie pasuje jako aperitif. - opowiada Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.


Gdyby jednak ta propozycja była niewystarczająca, starterom kroku dotrzyma także wino z odmiany alvarinho, czyli synonim wina białego na Półwyspie Iberyjskim. Szczep jest kością niezgody między Hiszpanami a Portugalczykami, którzy toczą bój o jego pochodzenie.


- W portugalskich regionach Minho czy Douro, alvarinho jest znane pod nazwą albariño. Wchodzi w skład słynnych vinho verde. W Hiszpanii odmiana ta jest uprawiana w Galicji, w apelacji Rias Baixas, uznawanej za jedną z najciekawszych dla hiszpańskich win białych. - mówi Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.


Wina alvarinho są lekkie, uzupełnione subtelną owocową nutą. Cechują je delikatne aromaty i umiarkowana kwasowość. Dzięki temu oprócz przystawek udany mariaż stworzą również z daniami, w których królują owoce morza. Innym trafionym wyborem będzie także wino musujące, np. milessimato ze szczepu verdicchio, wytwarzane metodą szampańską.

 

Biesiada w doborowym towarzystwie
Po delikatnych przystawkach wyostrzających apetyt przychodzi czas na dania główne, w których pierwsze skrzypce zagrają ryby i drób. Z nimi doskonale odnajdzie się młode lub dojrzewające verdicchio - autochtoniczny szczep z włoskiej Marchii. W tym regionie znajdziemy takie apelacje jak Verdicchio dei Castelli di Jesi czy Verdicchio di Matelica.


- Białe wina na bazie odmiany verdicchio cechuje wyraźna kwasowość. Co więcej, mają zazwyczaj lekką budowę przez co warto pić je, gdy są młode. Umiejętnie potraktowany szczep potrafi  dać wina z potencjałem do starzenia. W tym miejscu na szczególne wyróżnienie zasługuje wielokrotnie nagradzane wino Podium od rodziny Garofoli, o kilkuletnim potencjale. - wyjaśnia Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane


Na biesiadę w ogrodzie wspaniałym wyborem będzie też wino ze szczepu greco, apelacja Greco di Tufo.


- To odmiana późno dojrzewająca, nadająca winom jasną barwę, średnią gęstość i kwasowość oraz owocowy i orzechowy aromat. Doskonale komponuje się z delikatnymi potrawami kuchni włoskiej, rybami, kalmarami i warzywami. - dodaje Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane. Pogoda jest nieprzewidywalna i gdy jeszcze przed kalendarzowym latem zaskoczą nas upały, idealnym orzeźwieniem będą wina ze aromatycznego szczepu Traminer aromatico.


 - Owoce tego szczepu zachwycają egzotycznym zapachem pomieszanym z aromatem róży i słodkich przypraw. Wina te występują zarówno w wersji wytrawnej, o wyraźniej świeżości, jak i słodkiej, często z udziałem późnego zbioru lub szlachetnej pleśni. Wino gewurztraminer będzie więc trafionym wyborem dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. - mówi Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.


Ta propozycja stworzy udane połączenie z daniami słodko-kwaśnymi, a także z serami z przerostem niebieskiej pleśni. Idealnie wybrzmi także solo, dobrze schłodzone.


Pyszne jedzenie, wspaniałe wino i bliskie osoby - to przepis na idealne, letnie spotkanie. Im nas więcej, tym lepiej - ważne, by stół uginał się pod ciężarem smakołyków. Natomiast jeżeli chodzi o wina, alternatywą dla tych w butelkach będą nowoczesne, ekonomiczne Bag-in-Box, czyli kilkulitrowe wina kartonowe.


 - Bag-in-Box to efektywne rozwiązanie w przypadku, gdy przygotowujemy duże przyjęcie  i zapraszamy wiele osób. Świetnie sprawdzi się na garden party, podczas którego każdy może podejść i samodzielnie obsłużyć się. W tym miejscu, wbrew mylnym przekonaniom, warto zaznaczyć, że wina Bag-in-Box to często ten sam produkt, który producent oferuje w butelkach. - dodaje Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.

Niebiańska słodycz pod chmurką
Słodyczy nigdy dość - i tak właśnie przechodząc od gewurza, zwieńczeniem uczty w ogrodzie będzie niemiecki riesling najlepiej znad Mozeli. Gęsta, suknia jest zwiastunem intensywnych doznań. Wino to dzięki bogactwu owocowych aromatów oraz obecności nut kwiatowych i miodowych, jak i zrównoważonej, wyrafinowanej kwasowości wybornie sprawdzi się przede wszystkim jako towarzysz deserów, ale także kompana dań z rybami i drobiem.

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ