Partner serwisu
23 lipca 2021

FAO: Produkcja awokado osiągnie 12 mln ton do 2030 r.

Kategoria: Aktualności

Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowa produkcja awokado wzrośnie do 12 mln ton do 2030 roku.

FAO: Produkcja awokado osiągnie 12 mln ton do 2030 r.

Produkcja awokado wykazała szybki wzrost wostatnich latach. Czynnikami tej zwyżki są globalny popyt i wysokie ceny eksportowe, co przyciąga inwestycje mające na celu rozszerzenie obszaru upraw.

W ujęciu wartościowym eksport awokado w latach od 2014 do 2016 roku. wyniósł 8,3 mld USD, czyniąc awokado jednym z najcenniejszych owoców.

Oczekuje się, że do 2030 roku awokado stanie się najlepiej sprzedającym się owocem tropikalnym, przewyższając ananasy i mango pod względem podaży. Jego eksport do tego czasu wyniesie 3,9 mln ton.

Około 74% awokado rośnie w Ameryce Łacińskiej. Przewiduje się, że produkcja awokado w Meksyku wzrośnie średnio o 5,2% rocznie w ciągu najbliższych 10 lat, zwiększając udział Meksyku w globalnym rynku do 63% do 2030 r.

Głównymi rynkami zbytu awokado pozostaną Stany Zjednoczone i UE, których udział w 2030 r. będzie wynosił odpowiednio 40% i 31%.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ