Partner serwisu
17 stycznia 2023

Co nas czeka w 2023 roku? Prognozy dla branży spożywczej

Kategoria: Aktualności

W perspektywie 2023 roku branża spożywcza będzie poszukiwać nowych możliwości w zakresie produktów, zaopatrzenia i technologii. Wszystko po to, aby jak najlepiej przygotować się na niespodziewane wydarzenia. Firmy będą więc mocniej opierać się na rozwiązaniach chmurowych, aby wejść na wyższy poziom i zwiększyć skalę swojej działalności, zaspokoić popyt, a jednocześnie sprostać wyzwaniom związanym m.in. z brakiem stabilności łańcucha dostaw i zmianami klimatycznymi.

Co nas czeka w 2023 roku? Prognozy dla branży spożywczej

W naszej opinii w 2023 roku przedsiębiorstwa z branży spożywczej szczególną uwagę powinny zwrócić na poniższe obszary związane z ich działalnością.


1.    Zwinność i koszty łańcucha dostaw
Zakłócenia stają się nową normą. Nieprzewidywalna przyszłość to jedyna pewność, jaką mamy obecnie w odniesieniu do globalnego łańcucha dostaw. W związku z inflacją oraz innymi czynnikami zewnętrznymi, jak napięcia geopolityczne czy ekstremalne warunki pogodowe, łańcuch dostaw żywności i napojów wymaga dziś nadzwyczajnej elastyczności w zakresie planowania, aby szybciej wykrywać potencjalne problemy i zaspokoić popyt. W celu zrekompensowania ewentualnych zakłóceń w dostawach, firmy z branży spożywczej będą więc w dalszym ciągu dywersyfikować swoje możliwości w zakresie surowców i dostawców. Organizacje będą musiały jak najlepiej zaspokajać popyt, aby zapewnić płynne działanie i zoptymalizować produkcję.


2.    Automatyzacja produkcji
Globalny niedobór siły roboczej stał się bez wątpienia post-pandemicznym problemem, który wpływa na produkcję w branży spożywczej. Nowe pokolenie pracowników nie szuka zatrudnienia na całe życie i jest zainteresowane karierą zgodną z ich wartościami. Biorąc pod uwagę presję na utrzymanie dostaw przy zwiększonym popycie, firmy z branży staną przed koniecznością inwestycji w technologie Przemysłu 4.0, aby zniwelować brak pracowników. Przykładem jest wykorzystanie rozpoznawania obrazów z uczeniem maszynowym, aby roboty mogły automatyzować pracochłonne zadania, które wcześniej wymagały ludzkich oczu i decyzji, jak sortowanie, klasyfikowanie, cięcie czy krojenie.


3.    Sztuczna inteligencja i uczenie maszynowe
Dzięki chmurze, rozwiązania oparte na sztucznej inteligencji (AI) i uczeniu maszynowym (ML) będą w większym stopniu wykorzystywane przez przedsiębiorstwa. Przykładowo – holenderska firma mleczarska wdrożyła model uczenia maszynowego, który optymalizuje wydajność i minimalizuje straty w produkcji sera. W przeszłości firma mogła analizować jedynie wydajność produkcji i, wstecznie, kilka podstawowych parametrów, jak zawartość białka, tłuszczu czy temperatura, co nie pozwalało na poprawę wydajności. Dzisiaj producent ten może na bieżąco regulować proces, biorąc przy tym pod uwagę wiele innych parametrów. W tym przypadku poprawa wydajności o jeden procent oznacza oszczędności rzędu 500.000 euro. Nie mamy więc wątpliwości, że w przyszłym roku zobaczymy więcej takich inteligentnych, oszczędzających koszty przypadków wykorzystania nowych technologii w branży spożywczej.

 

4.    Przyspieszone innowacje w zakresie żywności
Z powodu niedoborów towarów i wzrostu cen, zamiana składników, zaopatrywanie się u alternatywnych dostawców oraz zmniejszanie rozmiarów opakowań będą wiodącymi trendami. Poza tym wiele wskazuje na to, że innowacyjność w zakresie żywności staje się nową normą. Wiele startupów zajmujących się alternatywnymi białkami, mięsem hodowanym w laboratoriach czy syntetycznym nabiałem będzie szybko się rozwijać dzięki temu, że konsumenci są zainteresowani taką żywnością, a duże firmy spożywcze chętne do inwestowania w te innowacje.


5.    Zrównoważony rozwój i przejrzystość
Zmiany klimatyczne stają się coraz większym zagrożeniem, co wpływa na branżę spożywczą. Organizacje będą musiały więc rozważyć wykorzystanie alternatywnych, lokalnych źródeł zaopatrzenia w produkty oraz wykorzystać uczenie maszynowe w celu ograniczenia zużycia energii, wody i zmniejszenia ilości odpadów spożywczych. Co więcej, pełna przejrzystość łańcucha dostaw będzie wyjątkowo istotna ponieważ regulacje rządowe i oczekiwania publiczne obligują firmy do dzielenia się postępami w zakresie zrównoważonego rozwoju i przejrzystości.

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ