Partner serwisu

RELACJA

Kategoria: XIV Jesienne Spotkanie Browarników, 17-19 października 2006, Kielce

Czternasta edycja Jesiennego Spotkania Browarników zgromadziła w Kielcach prawie 400 uczestników. Reprezentanci największych grup piwowarskich jak również browarów regionalnych mówili o szansach i zagrożeniach rynku piwa, prezentowali swoje zakłady i osiągnięcia.

RELACJA

 

 

 

 
     Podczas spotkania odbył się Otwarty Konkurs Piw. W szranki stanęły 48 piwa z Polski i z zagranicy. Statuetkę "Klucz Sukcesu" dla najlepszego produktu branży browarniczej w 2006 roku odebrała firma Siemens za System MikroBraumat - rozwiązanie dla automatyzacji małego browaru. Komisja konkursowa przyznała również wyróżnienie dla firmy Alfa Laval za Spinning Cone Column - wirującą kolumnę stożkową.
Szczegóły w posympozjalnym wydaniu magazynu Agro Przemysł.
     Dr Stefan Kreisz z Instytutu Weihenstephan wygłosił referaty dotyczące filtracyjności brzeczki i piwa oraz wpływu warunków wegetacji na jakość jęczmienia i słodu. Referenci - praktycy z polskich browarów zaprezentowali wykłady dotyczące najnowszych rozwiązań i technologii zastosowanych w praktyce. Podczas Jesiennego Spotkania Browarników najwięksi dostawcy urządzeń i technologii zaprezentowali ofertę skierowaną do przemysłu piwowarskiego.

Lista wystawców:
ACP Sp. z o.o.
Alfa Laval Sp. z o.o.
Aplisens Sp. z o.o.
B&R Automatyka Przemysłowa Sp. z o.o.
Bio Corn Sp. z o.o.
Browamator
Danisco Poland Sp. z o.o.
Dertex
Döhler Polska Sp. z o.o.
Doster Sp. z o.o.
ERG Łaziska Sp. z o.o.
Euro PAN
Eurowater Sp. z o.o.
FAN-PAK Sp. z o.o.
Heuft Austria GMBH
Inter Yeast Sp. z o.o.
Johnson Diversey Polska Sp. z o.o.
Loos International
Mapol Sp. z o.o.
Merck Sp. z o.o.
Meritum s.c.
Meura-Boccard
Niltech
Novadan Sp. z o.o.
Pall Poland Sp. z o.o.
Pruftechnik Wibrem Sp. z o.o.
Schoeller Arca Systems
Secura B.C.
SIDEL NECE GMBH
Siemens Sp. z o.o.
Solaris Laser S.A.
UBC Logistyka Sp. z o.o.
Unitex Sp. z o.o.
Vulcascot



     Jesienne Spotkanie Browarników to nie tylko sympozjum naukowo-techniczne. To również dobra zabawa. Honorowy Gospodarz - Browar Belgia częstował m.in. piwami Palm i Frater. Wielkim zainteresowaniem cieszyło się piwo King Cobra - eksportowy produkt Browaru Belgia.
     Można było popróbować także piw z egzotycznych regionów świata, zgromadzonych na wystawie "Piwa świata". Pierwszy wieczór umilił koncert w wykonaniu Filharmonii Świętokrzyskiej, drugi wieczór odbył się pod znakiem kasyna i ruletki - osoby skłonne do hazardu mogły przegrać lub wygrać znaczące sumy (na szczęście albo nieszczęście tylko symboliczne).
    Prawie połowa uczestników spotkania przybyła do Browaru Belgia. Honorowy Gospodarz przyjął liczną grupę bardzo uroczyście; po krótkiej prezentacji uczestnicy udali się na wycieczkę techniczną po zakładzie. Czternastą edycję Jesiennego Spotkania Browarników, rekordową pod względem ilości uczestników oraz piw zgłoszonych do Otwartego Konkursu Piw można zaliczyć do wyjątkowo udanych. Kielce kojarzą się już tylko z nowoczesnym browarem, produkującym innowacyjne produkty i z wielką gościnnością kieleckiego browaru.

     Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w obradach i już dziś zapraszamy za rok, tym razem do Tyskich Browarów Książęcych.



Wyniki Otwartego Konkursu Piw
PRZEPROWADZONEGO PODCZAS XIV JESIENNEGO SPOTKANIA BROWARNIKÓW W KIELCACH:

W grupie I (piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 8.0 - 10.0oBlg):

  •  I miejsce (złoty medal)
    TRI KOLORYA 1 - LIDA BREWERY (Białoruś) 
  • II miejsce (srebrny medal)
    TIGER - BROWAR NA JURZE
  • III miejsce (brązowy medal)
    KOZACKIE - BROWAR NAMYSŁÓW

W grupie II (piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 10.1 - 11.0oBlg):

  • I miejsce (złoty medal) - GOOLMAN - PERŁA - BROWARY LUBELSKIE
  • II miejsce (srebrny medal) - STRZELEC - ROYAL UNIBREW, BROWAR JĘDRZEJÓW
  • III miejsce (brązowy medal) - TRI KOLORYA 2 - LIDA BREWERY


W grupie III (piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 11.1 - 12.0oBlg):

  • I miejsce (złoty medal) - WOJAK JASNE PEŁNE - BROWAR BELGIA
  • II miejsce (srebrny medal) -TATRA PILS - GRUPA ŻYWIEC, BROWAR W LEŻAJSKU
  • III miejsce (brązowy medal) - TRI KOLORYA 3 - LIDA BREWERY (BIAŁORUŚ)


W grupie IV (piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 12.1 - 12.5oBlg):

  • I miejsce (złoty medal) - PERŁA CHMIELOWA - PERŁA BROWARY LUBELSKIE
  • II miejsce (srebrny medal) - SPECJAL - GRUPA ŻYWIEC, BROWAR W ELBLĄGU
  • III miejsce (brązowy medal) - KASZTELAN JASNE PEŁNE - CARLSBERG POLSKA, KASZTELAN BROWAR SIERPC


W grupie V (piwo jasne pełne mocne o zawartości ekstraktu w brzeczce 14.0 - 15.1oBlg):

  • I miejsce (złoty medal) - WOJAK MOCNE - BROWAR BELGIA
  • II miejsce (srebrny medal) - TATRA MOCNE - GRUPA ŻYWIEC, BROWAR W ŻYWCU
  • III miejsce (brązowy medal) - PERŁA MOCNA - PERŁA BROWARY LUBELSKIE

 
W grupie VI (piwo ciemne o zawartości ekstraktu w brzeczce 10.0 - 13.0oBlg):

  • I miejsce (złoty medal) - BIERHALLE DUNKEL - QLT RESTAURANT  
  • II miejsce (srebrny medal) - CARMELL - PERŁA BROWARY LUBELSKIE
  • III miejsce (brązowy medal) - BIERHALLE ALT - QLT RESTAURANT


W grupie VII (piwo ciemne mocne o zawartości ekstraktu w brzeczce do 22.0oBlg):

  •  I miejsce (złoty medal) - BIERHALLE KOŹLAK - QLT RESTAURANT 
  • II miejsce ex equo (srebrny medal):
    PORTER - CARLSBERG POLSKA, BROWAR W BRZESKU
    STRZELEC PORTER- ROYAL UNIBREW, BROWAR W JĘDRZEJOWIE
  • III miejsce (brązowy medal) - PORTER - KRAJAN, BROWARY KUJAWSKO-POMORSKIE


W ostatniej kategorii: piw pszenicznych:

  •   I miejsce (złoty medal) - BIERHALLE PSZENICZNE (Warszawa)- QLT RESTAURANT
  • II miejsce (srebrny medal) - PSZENICZNE- BROWAR REGINA
  • III miejsce (brązowy medal) - BIERHALLE PSZENICZNE CIEMNE - QLT RESTAURANT

Honorowy Gospodarz

Sponsorzy główni:

 

Sponsorzy panelowi:

 

 

Sponsor Gali

Sponsor koncertu

Sponsor wieczoru Al Capone

Współpraca:

Politechnika Łódzka

Związek Pracodawców
Przemysłu Piwowarskiego
Browary Polskie

Stowarzyszenie Regionalnych
Browarów Polskich

Patronat medialny

 

Organizator



 

 


 

 

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ