Partner serwisu
14 marca 2019

„Utrzymanie ruchu na miarę XXI w.” oraz wycieczka do browaru

Kategoria: XI Konferencja Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym

Ostatni panel zasugerował uczestnikom Konferencji Naukowo-Technicznej „Utrzymanie ruchu w przemyśle spożywczym” możliwości i pomysły na to, aby utrzymanie ruchu w zakładzie było prowadzone na miarę XXI wieku. Cała konferencja zakończyła się wycieczką do Tyskich Browarów Książęcych.

„Utrzymanie ruchu na miarę XXI w.” oraz wycieczka do browaru

Sesję zamykającą poprowadził Tomasz Kłopot z Politechniki Śląskiej, która m.in. poszukuje rozwiązań technicznych nie tylko dla przemysłu spożywczego, ale również innych branż i sektorów przemysłu.

Pierwsza prezentacja opowiadała o oszczędnym sterowaniu. Jacek Czeczot z Politechniki Śląskiej przedstawił możliwości szukania oszczędności poprzez zmianę sterowania, czyli innymi słowy zautomatyzowanie procesów technologicznych. – Bliższe przyjrzenie się układom regulacji może przynieść drobne oszczędności. Po zsumowaniu tych drobnych oszczędności możemy pozbyć się w firmie nadmiernych kosztów – podkreślił prelegent.

Krzystof Szymczyk z GP Strategies Poland Sp z o.o. przedstawił referat w temacie „Zintegrowane projektowanie wielobranżowe w projektach inwestycyjnych i jego korzyści dla utrzymania ruchu”.

Środki smarowe w przemyśle spożywczym pod kątem wymagań i prewencji wg firmy Boccard były tematem wystąpienia Michała Skrobeckiego z Boccard Polska Sp. z o.o.

Ekonomiczne i wydajne czyszczenie zbiorników z zastosowaniem głowic myjących AWH to temat kolejnego referatu w tym panelu, który wygłosił Marcin Kmiotek z Neumo-Polska Sp. z o.o.

Zwieńczeniem merytorycznego programu konferencji w Wiśle było wystąpienie Arkadiusza Burnosa z BalticBerg Consulting Sp. z o. o. Sp. K. Omówił on skuteczne plany prewencyjne i predykcję jako fundament nowoczesnego zarządzania majątkiem. Opowiedział, w jaki sposób krok po kroku wprowadzić tego typu strategie w firmie.

Zakończeniem całej konferencji była wycieczka techniczna do browaru w Tychach (Honorowym Gospodarzem imprezy była Kompania Piwowarska S.A., Tyskie Browary Książęce). Po powitaniu i przybliżeniu historii zakładu, dyrektor Dariusz Garnowski zaprosił zwiedzających do zobaczenia tej wyjątkowej fabryki, gdzie wiele nowoczesnych rozwiązań mieści się w pieczołowicie odrestaurowanych zabytkowych obiektach. Oprócz m.in. warzelni, fermentowni, rozlewu można było zobaczyć klimatyczne Muzeum Tyskich Browarów oraz spróbować znakomitego miejscowego piwa.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ